Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Στο επίκεντρο ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και... οι «ευχές» να μη μετατραπεί σε σύγκρουση

Σήμερα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του G20 στην Ινδονησία

Από τη χτεσινή συνάντηση Σι - Μπάιντεν στην Ινδονησία

Copyright 2023 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση Σι - Μπάιντεν στην Ινδονησία
Με φόντο την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας σε όλα τα επίπεδα, οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκαν χτες στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου σήμερα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του G20.

Παράλληλα, εδώ και μέρες «τρέχουν» πολύπλευρες επαφές από τις δύο πλευρές στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με αφορμή διάφορες συναντήσεις περιφερειακών διακρατικών Οργανισμών (π.χ. Σύνοδοι ASEAN, APEC).

Η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δύο Πρόεδροι «μίλησαν με ειλικρίνεια για τις προτεραιότητες και τις προθέσεις τους σε ένα εύρος θεμάτων», με τον Μπάιντεν να επισημαίνει πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται σθεναρά με την Κίνα, περιλαμβανομένης της επένδυσης σε πηγές ισχύος στο εσωτερικό, αλλά και ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειες με συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο».

Πρόσθεσε κατά τ' άλλα ότι «αυτός ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να επεκταθεί σε σύγκρουση» και ότι ΗΠΑ και Κίνα «πρέπει να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό υπεύθυνα και να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας»...

Σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν ανέφερε πως «οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε κάθε μονομερή αλλαγή στο στάτους κβο από οποιαδήποτε πλευρά», εκφράζοντας τις «αμερικανικές ενστάσεις στις παρενοχλητικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες προς την Ταϊβάν, που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά και την ευρύτερη περιοχή». Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε «ανησυχίες» για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και τις πρακτικές της Κίνας σε Σιντζιάνγκ, Θιβέτ και Χονγκ Κονγκ, ενώ «έθεσε και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας που είναι αντίθετες στις αγορές».

Από κινεζικής πλευράς, ο Σι Τζινπίνγκ - όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - «σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ δεν λειτουργεί υπέρ του θεμελιακού συμφέροντος των δύο λαών και δεν είναι αυτό που προσδοκά η διεθνής κοινότητα». Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να διαμορφώσουν μια ορθή αντίληψη η μία για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και τις στρατηγικές επιδιώξεις της άλλης».

Προβάλλοντας την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να ενισχύσει δικές του διεθνείς συμμαχίες και τη «βαρύτητά» του στους διεθνείς ανταγωνισμούς, υπογράμμισε ότι «η Κίνα δεσμεύεται για την εμβάθυνση και επέκταση παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων, τη διαφύλαξη του διεθνούς συστήματος», ενώ έκανε λόγο για «μείζον σημείο καμπής στην Ιστορία».

Δεν παρέλειψε μεταξύ άλλων να εστιάσει στο θέμα της Ταϊβάν, αναφέροντας - σύμφωνα με το «Σινχουά» - ότι όποιος επιδιώκει να διαχωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα βρεθεί να παραβιάζει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους και οι Κινέζοι δεν θα το επιτρέψουν αυτό. Τόνισε δε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές των Στενών και η λεγόμενη «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι ασυμβίβαστα όπως το νερό και η φωτιά.

Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν συνέχιση των επαφών υψηλού επιπέδου, με επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα το επόμενο διάστημα.

Μπαράζ επαφών και διεργασιών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του G20, οι ηγεσίες ΗΠΑ και Κίνας, όπως και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών (Γερμανίας, Ρωσίας, Ιαπωνίας κ.ά.), πραγματοποιούν αυτές τις μέρες ένα μπαράζ επαφών σε αλλεπάλληλα διακρατικά διαβούλια της ευρύτερης περιοχής.

Ενδεικτική για την αντιπαράθεση με την Κίνα ήταν η επισήμανση του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ASEAN (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), όπου, χαιρετίζοντας το Συνολικό Πακέτο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - ASEAN, ισχυρίστηκε ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση «των μεγαλύτερων ανοιχτών ζητημάτων των καιρών μας (...) για να αμυνθούμε ενάντια στη σημαντική απειλή για την τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει «την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοιχτή, σταθερή και ευημερούσα, όπως επίσης ανθεκτική και ασφαλής».

Σημειωτέον, ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε τις «ανησυχίες» του στον πρωθυπουργό της Καμπότζης, Χου Σεν, σε συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου που φιλοξενήθηκε στη χώρα, σχετικά με τις δραστηριότητες της Κίνας στη ναυτική βάση Ριάμ (όπου πριν από δεκαετίες διατηρούσε στρατιωτικές υποδομές η Ουάσιγκτον, αλλά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ουσιαστικά μια κινεζική στρατιωτική βάση).

Την ίδια στιγμή, μπαράζ επαφών είχε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, μεταξύ άλλων και με ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δύο χώρες να προσπαθήσουν για τη δημιουργία μιας «εποικοδομητικής και σταθερής» σχέσης, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σχεδιάζεται επίσης να έχει συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Καταγράφεται παράλληλα - την ώρα που οξύνεται η αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο - η πρόταση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Γιουν Σουκ-γέολ, για έναν μηχανισμό για τριμερή διάλογο Κίνας - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου ηγετών, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα όπως οι συνέπειες του πολέμου σε θέματα όπως η ασφάλεια, η Ενέργεια και η κλιματική αλλαγή. Ανάμεσα σε άλλα, ο Γιουν δεν παρέλειψε να ζητήσει από τη «διεθνή κοινότητα» συνολικά απάντηση στη Βόρεια Κορέα, αν εκείνη προχωρήσει με βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) και πραγματοποιήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή. Την ίδια στιγμή, είπε ότι η Νότια Κορέα θα πρέπει να επιδιώξει την οικονομική στήριξη της Βόρειας Κορέας εάν αποφασίσει την αποπυρηνικοποίησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ