Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Με τα γνωστά ευχολόγια περί προστασίας του περιβάλλοντος

Τη σύναψη συμφωνίας με «σημαντικά αποτελέσματα» προέβλεψε ως πιθανή ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, που προεδρεύει των εργασιών της 27ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Σούκρι τόνισε ότι πρέπει να υιοθετήσουν συναινετικές αποφάσεις την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου. Ωστόσο, ακόμα κι αν συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για «ισορροπημένα αποτελέσματα», αυτά είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν για μια ακόμα φορά ευχολόγια. Κι αυτό γιατί είναι δεδομένη η ανισόμετρη ανάπτυξη, τα ανταγωνιστικά συμφέροντα ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες, που τα πληρώνουν ποικιλότροπα τα λαϊκά στρώματα. Είτε με τις άμεσες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, είτε με τις πολιτικές της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» για τα κέρδη των μονοπωλίων, που οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην «κούρσα» για τις «πράσινες» υποδομές σε «αναπτυσσόμενες» χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε ότι το Πακιστάν, η Γκάνα και το Μπανγκλαντές θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα χρηματοδοτηθούν από τη λεγόμενη «Παγκόσμια Ασπίδα» (Global Shield) του G7.

Στο πλαίσιο επίσης της διαπάλης που διεξάγεται ανάμεσα στις αστικές τάξεις, κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών διεκδικούν περισσότερα ανταλλάγματα από το λεγόμενο «εμπόριο ρύπων», όπως το «Χρηματιστήριο Διοξειδίου του Ανθρακα», που επί της ουσίας επιβαρύνει το περιβάλλον και τους λαούς αυτών των περιοχών. Η λεγόμενη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο στόχος που είχε μπει στην αντίστοιχη Διάσκεψη της Γλασκόβης, το 2021, όχι μόνο δεν προχωράνε αλλά ο ανταγωνισμός οξύνεται, καθώς τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι το κυρίαρχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ