Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οριακές πλειοψηφίες για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στα δύο σώματα του Κογκρέσου

Προδιαγράφεται νέα όξυνση των ενδοαστικών παζαριών

Την οριακή πλειοψηφία τους στη Γερουσία ανανέωσαν τελικά οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα οριακή φαίνεται ότι θα είναι η πλειοψηφία που παίρνουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τα «ισορροπημένα» εκλογικά αποτελέσματα να προδιαγράφουν νέα όξυνση των σκληρών ενδοαστικών παζαριών, μεταξύ άλλων για τη «μοιρασιά» των τεράστιων κρατικών πακέτων στήριξης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι ίδιες αντιθέσεις διαπερνούν και τις γραμμές των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων, μετριάζοντας τους πανηγυρισμούς των Δημοκρατικών για τα αποτελέσματα στη Γερουσία, αφού και την προηγούμενο διετία, παρά την ισχνή πλειοψηφία τους, πολλά σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν «σκόνταφταν» σε σκληρά εσωκομματικά παζάρια. Αντίστοιχα, στους Ρεπουμπλικάνους ήδη καταγράφονται βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος τους υπέρ του να αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων ο μέχρι τώρα επικεφαλής τους στο σώμα, Κ. Μακάρθι...

Στη Γερουσία, η οριακή επικράτηση των Δημοκρατικών στις Πολιτείες Νεβάδα και Αριζόνα, που έγινε γνωστή την Κυριακή, τους δίνει 50 από τις 100 έδρες, έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Αν στις επαναληπτικές εκλογές της 6ης Δεκέμβρη στην Τζόρτζια επικρατήσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών το κυβερνών κόμμα θα έχει 51 γερουσιαστές, ενώ αν επικρατήσει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα υπάρξει επανάληψη του σκηνικού της προηγούμενης διετίας, με «ισοπαλία» 50 - 50 στη Γερουσία και πλειοψηφία για τους Δημοκρατικούς με την προβλεπόμενη ψήφο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι χθες το βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνταν με 212 έδρες έναντι 204 των Δημοκρατικών. Για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζεται να φτάσουν στις 218 έδρες, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό να το πετύχουν.

Στο μεταξύ, παρότι οι επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων - και ιδιαίτερα όσων είχαν τη στήριξη του Ντ. Τράμπ - στις ενδιάμεσες εκλογές ήταν μικρότερες από τις προσδοκίες που καλλιεργούνταν, ο τέως Πρόεδρος αναμένεται σήμερα να αναγγείλει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα προκειμένου να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ