ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Το σπρώχνουν στον γκρεμό

Η επέτειος των εκατό χρόνων από την ίδρυσή του, βρίσκει το ίδρυμα να κινδυνεύει από τους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς εκφραστές τους

Σε επικίνδυνη τροχιά οδηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) η κυβέρνηση. Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και αυτού του ιδρύματος δεν προοιωνίζεται τίποτα το θετικό για τους εργαζομένους και τους καταθέτες του. Αντίθετα, εξυπηρετεί τους Ελληνες και ξένους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, που ετοιμάζονται να βάλουν «χέρι» στον πλούτο του.

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα διοργανώνονται φιέστες για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΤΤ. Εκεί οι διοικούντες αναφέρουν πολλά περί «εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει το ίδρυμα» κλπ. Εννοούν τη μετατροπή του σε ΑΕ, διαδικασία που η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει μέσα στο 2001. Ακολούθως, σχεδιάζει την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. Για αυτό και το εποπτεύον υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο.

Αν γίνουν τα παραπάνω και το ΤΤ αποφασιστεί να λειτουργεί αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα πάψουν οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που ισχύουν σήμερα για τους πελάτες του. Για τους εργαζομένους του, γεννιούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τη μονιμότητά τους, καθώς με μια απλή τροπολογία, αυτή θα μπορεί να αρθεί.

Ως δόλωμα, η κυβέρνηση προβάλλει την παροχή νέων υπηρεσιών από το ΤΤ. Αν και η βελτίωση του έργου είναι αναγκαία, η κυβέρνηση δεν το κάνει από ενδιαφέρον για το ίδρυμα και τους πελάτες του. Απλά, φτιάχνει την προίκα του, προκειμένου να το παραδώσει με κάπως καλύτερη τιμή στους ιδιώτες που το ορέγονται. Ετσι, με το χρήμα του ελληνικού λαού βελτιώνει όψιμα υποδομές.

Σημειωτέον ότι η βούληση των ιδιωτών να βάλουν «χέρι» στον τεράστιο πλούτο του ΤΤ είναι δεδομένη. Οι καταθέτες του ιδρύματος φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια, οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δρχ. και τα κέρδη τα 45 δισ. δρχ. το χρόνο. Υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει πάνω από το 10% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων της χώρας.

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει 10% της Εμπορικής Τράπεζας, 6% της Εθνικής και ένα μικρό ποσοστό στην Τράπεζα της Ελλάδας. Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, αρκεί να αναφέρουμε ότι η Credit Agricole ορίστηκε ως «στρατηγικός εταίρος» της Εμπορικής, εξαγοράζοντας το 6,7% των μετοχών της.

Επιπρόσθετα, πριν μερικούς μήνες οι διοικήσεις ΤΤ και ΕΛΤΑ υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση κοινών εταιριών, τη διαχείριση και ανάπτυξη ειδικών χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια) και την πρακτόρευση ασφαλιστικών προϊόντων. Είναι το πρώτο βήμα για την εκμετάλλευση των υποδομών του ΤΤ από ιδιώτες. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα του 25% των ΕΛΤΑ και του 50% συν το διευθυντικό δικαίωμα της θυγατρικής του, των ταχυμεταφορών.

Ενδιαφέρον δείχνουν ξένες ταχυδρομικές εταιρίες και Ελληνες μεγαλοκαρχαρίες, όπως οι Κόκκαλης και Λαμπράκης. Ο ιδιώτης που θα πάρει το κομμάτι από τα ΕΛΤΑ θα έχει λόγο και στις εταιρίες που από κοινού θα οικοδομήσουν τα Ταχυδρομεία με το Ταμιευτήριο. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι προαναφερόμενοι ιδιώτες συνδυάζουν την είσοδό τους στα ΕΛΤΑ με το ΤΤ, επιδιώκοντας να το μετατρέψουν σε μεγάλη, λαϊκή τράπεζα και να δρέψουν τους καρπούς.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Απαντούν στον Λαλιώτη με ερωτήματα για τα αυθαίρετα

Απάντηση στο «μπαλάκι» που τους πέταξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για τα αυθαίρετα, έδωσαν χτες με ανακοίνωσή τους οι νομάρχες της χώρας. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) απαντά στις κατηγορίες, που τους είχε απευθύνει ο υπουργός, με μια σειρά από «καυτά» ερωτήματα, όπως:

  • Μπορεί να μας απαντήσει ο κ. Λαλιώτης πότε έγιναν οι μεγαλύτερες καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, πριν από την εφαρμογή του θεσμού της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή όταν ήταν ο ίδιος αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ;
  • Ποιος ευθύνεται για το απαράδεκτο της αυθαίρετης κατάληψης μεγάλου τμήματος του Αττικού Αλσους και τη δημιουργία του αυθαίρετου οικισμού «Γεώργιος Παπανδρέου»;
  • Ποιος ευθύνεται για τη διατήρηση των απαράδεκτων αυθαίρετων κτισμάτων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στο Πεδίον του Αρεως;
  • Πόσους ελέγχους, έστω και δειγματοληπτικά, πραγματοποίησε το υπουργείο του, όπως ο νόμος ορίζει, στα πολεοδομικά γραφεία;
  • Ποιος ευθύνεται για τη μη εφαρμογή του κτηματολογίου, που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα;

Ακολούθως η ΕΝΑΕ συμπληρώνει πως η διάλυση και διαφθορά στις πολεοδομίες συντελέστηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με την ευθύνη του ίδιου του υπουργού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και υπογραμμίζει πως η ΝΑ παρέλαβε τις πολεοδομίες με χαμηλό οργανωτικό επίπεδο, μειωμένο προσωπικό και ανεπάρκεια πόρων.

Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με πρόσφατες δηλώσεις, αλλά και ανακοίνωση Τύπου, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, έριχνε την αποκλειστική ευθύνη για τα φαινόμενα διαφθοράς στις πολεοδομίες, για την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης και για τη μη κατεδάφιση των αυθαιρέτων στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το επιχείρημα ότι οι πολεοδομίες με το νόμο του 1996 «Περί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης» έχουν περάσει στην αρμοδιότητά τους.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως από την αρχή της λειτουργίας της η αιρετή ΝΑ κλήθηκε να χειριστεί μια σειρά κρατικών υποθέσεων, χωρίς ουσιαστικούς πόρους και προσωπικό. Πως η κύρια αρμοδιότητά της ήταν και παραμένει να λειτουργεί με το «εντέλλεσθε», ως φορέας δηλαδή υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Και παρά το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν πολλές φορές επισημανθεί από τους ίδιους τους νομάρχες, ούτε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΝΑΕ (με το ΠΑΣΟΚ να έχει την πλειοψηφία), ούτε η σημερινή (η πλειοψηφία πρόσκειται στη ΝΔ) τόλμησαν ποτέ να συγκρουστούν με επιλογές που καθιστούσαν το θεσμό ανήμπορο να αντεπεξέλθει ακόμα και στην κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσες κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν, λίγο πριν την κρίσιμη στιγμή, ακυρώθηκαν, σε δείγμα καλής θέλησης, ή μετά από υποσχέσεις που έλαβαν οι νομάρχες από την κυβέρνηση.

ΑΙΓΙΟ: 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Η αποκατάσταση είναι ακόμη στα χαρτιά

Εξι χρόνια μετά, στο σεισμόπληκτο Αίγιο, οι κάτοικοι περιμένουν ακόμη την αποκατάστασή τους, όπως τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Τα όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια καταθέτει σε ανακοίνωσή της η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση», μεταφέροντας ένα μήνυμα και στους σεισμοπαθείς της Αττικής πως μόνο ο αγώνας για τη διεκδίκηση λύσεων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει η παράταξη, «τα ελάχιστα προβλήματα που επιλύθηκαν ήταν καρπός του διεκδικητικού αγώνα με τη δραστηριοποίηση των φορέων της πόλης και τις λαϊκές κινητοποιήσεις».

Καταθέτοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αίγιο, η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» κάνει λόγο για ανοιχτές πληγές από το σεισμό της 15ης Ιούνη του 1995 και για εγκατάλειψη των σεισμοπαθών από την πολιτεία. «Η αποκατάσταση υπάρχει μόνο στα λόγια των αρμοδίων, αφού τα μέτρα για τη στέγαση, την ενίσχυση των αγροτών, τη βελτίωση των υποδομών, το χωροταξικό σχεδιασμό, την πολεοδομική ανασυγκρότηση, αποδείχτηκαν λόγια που τα πήρε ο αέρας», σημειώνει χαρακτηριστικά η παράταξη στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη θωράκιση της πόλης από νέους σεισμούς, ενώ η υποδομή για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφών είναι ελλιπής, κάτι που αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων. Η ανασφάλεια έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση της ανεργίας και η ραγδαία πτώση του αγροτικού εισοδήματος.

Ευθύνες για την εγκατάλειψη της πόλης και των κατοίκων της από την κυβέρνηση, καταλογίζει η παράταξη και στους δημοτικούς άρχοντες, «που αντί να πρωτοστατούν στους αγώνες για τη διεκδίκηση λύσεων, δε χάνουν ευκαιρία να ευχαριστούν δημόσια και να τιμούν τους κυβερνητικούς παράγοντες για το μεγάλο έργο τους προς την πόλη, που μόνο αυτοί το έβλεπαν».

Εκδήλωση για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Γ. Δεληγιάννη

Σε ειδική τελετή τίμησαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον αποχωρούντα αντιπρόεδρο του ΣτΕ Γ. Δεληγιάννη λόγω συνταξιοδότησης. Στη χτεσινή πανηγυρική συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, δικηγορικών συλλόγων, υπουργοί και βουλευτές. Οι συνάδελφοί του αναφέρθηκαν στην προσφορά του Γ. Δεληγιάννη και εξήραν το δημοκρατικό του φρόνημα και το λαμπρό τρόπο με τον οποίο απένειμε δικαιοσύνη.

Πρόταση σωτηρίας από την ΕΣΚ

Την αντίθεσή της στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του Ιδρύματος έχει εκφράσει επανειλημμένα η ΕΣΑΚ - ΤΤ. Η παράταξη σημειώνει ότι αν εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια, η λαϊκή αποταμίευση παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο. Ζητά το ίδρυμα να μείνει 100% δημόσιο, να διασφαλιστεί η δυνατότητα παροχής στεγαστικών δανείων με χαμηλά επιτόκια και οι δημοσιοϋπαλληλικές σχέσεις των εργαζομένων.

Απαντά στα επιχειρήματα των κυβερνώντων περί ανάγκης «εκσυγχρονισμού» του ΤΤ μέσω της ιδιωτικοποίησής του, ότι πραγματικός εκσυγχρονισμός σημαίνει: Περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα του Ιδρύματος προς όφελος της λαϊκής αποταμίευσης. Πλήρης μηχανογράφηση. Πρόσληψη προσωπικού. Αποβολή κάθε σκέψης εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας.

Στηλιτεύει τη στάση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), λέγοντας ότι στηρίζουν τα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα του Ιδρύματος. Καλεί τους εργαζομένους του ΤΤ να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να αναπτύξουν συσπειρωτικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να αντισταθούν στο ξεπούλημα του ΤΤ. Να συμπαραταχτούν με όλους τους άλλους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να μην περάσει η αντιλαϊκή, κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ