ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη η πολιτική εξόρμηση σ' όλη τη χώρα
  • Κορύφωση για την Αθήνα στις 25/6 με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση και ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Αποφασιστικά, με πυρετώδεις ρυθμούς, οι ΚΟ του ΚΚΕ διεξάγουν εδώ και λίγες μέρες πλατιά πολιτική εξόρμηση, διαδίδοντας παντού την πρόσκληση του Κόμματος για «αγωνιστική συνεργασία και συσπείρωση», τα μηνύματα δε των πρώτων ημερών της εξόρμησης διαγράφουν ήδη την επιτυχή έκβασή της.

Κορύφωση της δραστηριότητας αυτής, στα πλαίσια της οποίας κάθε μέρα πραγματοποιούνται εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς, σε χωριά και αστικά κέντρα, συνιστούν οι μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις-συζητήσεις που έγιναν και θα γίνουν κατά τόπους. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα, 25 του Ιούνη, στις 8.30 το βράδυ στο αθλητικό στάδιο της Καλλιθέας, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία», ενώ θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν κι άλλες σε μεγάλες πόλεις.

Στη λιτή, περιεκτική ανακοίνωση-πρόσκληση, που εξέδωσε το ΚΚΕ, με παραλήπτες τους εργάτες, τους νέους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους αλλά και τους μετανάστες, υπογραμμίζεται πως αν επιτευχθεί συνεργασία και συσπείρωση θα δοθεί «δύναμη και προοπτική στη λαϊκή πάλη. Τη δύναμη που μπορεί να ανακόψει και να ανατρέψει την πολιτική επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Να ανοίξει δρόμο προς όφελος του λαού».

Στην Αχαΐα


Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο, σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους, το σωματείο τους και τη διοίκηση του εργοστασίου.

Στα Γιάννενα

H Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση την Τετάρτη 20 του Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα επίκαιρα πολιτικά προβλήματα και η πρότασή του για την ανάπτυξη της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης». Ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ προγραμματίζει:

- Στις 20 του Ιούνη περιοδεία-συγκέντρωση στην πλατεία Κυμίνων με τον βουλευτή Α. Τζέκη.

- Στις 21 του Ιούνη συγκέντρωση στην πλατεία Ωρολογίου στη Νεάπολη στις 8 μ.μ. με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος της ΚΕ.

- Επίσης, στις 21 του Ιούνη, στο πάρκο Μ. Πατρικίου στις 8 μ.μ. με ομιλητή τον Κ. Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ.

- Στις 25 του Ιούνη στο πάρκο Αγ. Θεράποντα, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ζ. Λυμπερίδη.

- Στις 3 του Ιούλη στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οργανώνονται ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις σε Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή.

- Στην Καβάλα, ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις διοργανώνει η ΝΕ, την Πέμπτη 21 του Ιούνη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στο χώρο της παραλίας δίπλα στα φέριμποτ. Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενόψει της συγκέντρωσης, η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ προγραμματίζει εξορμήσεις και περιοδείες σε χωριά του νομού. Συγκεκριμένα, κλιμάκια στελεχών του Κόμματος τις επόμενες μέρες θα περιοδεύσουν σε Ποδοχώρι, Ν. Καρυά, Αγίασμα, Μεσορρόπη, Μουσθένη, Ζυγό, Λιμενάρια, Καλλιράχη, Ποταμιά και Παναγιά.

- Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση οργανώνει την επόμενη μέρα, Παρασκευή 22 του Ιούνη, η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Κήπο. Θα μιλήσει η Σ. Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη 27 του Ιούνη η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην Κομοτηνή. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Πολιτική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, την Πέμπτη 28 του Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Φάρου, οργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θέμα της συγκέντρωσης η πρόταση του ΚΚΕ για την αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του πολιτικού ανοίγματος η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ οργανώνει σειρά επισκέψεων, περιοδειών και ομιλιών σε χώρους δουλιάς, χωριά και πόλεις. Ετσι, το Σάββατο 16 του Ιούνη θα γίνουν συγκεντρώσεις στα χωριά Στέρνα, Πέπλο, Αρδάνιο. Την Τρίτη 19 του Ιούνη στα χωριά Κορνοφωλιά, Πύθειο, Προβατώνα, Κήπους. Την Τετάρτη 20 Ιούνη στο Ελληνοχώρι.


ΤΡΙΚΑΛΑ
Στην αλλαγή των συσχετισμών η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου μίλησε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων ακούστηκε, χτες βράδυ, η φωνή του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής εξόρμησης για την ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και την αναγκαιότητα της αγωνιστικής συνεργασίας, μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κι ήταν εκεί για να συνομιλήσουν με το ΚΚΕ άνθρωποι του λαού, αγρότες που έφτασαν απ' τα χωριά στην πόλη, εργάτες κι επαγγελματοβιοτέχνες. Ανδρες και γυναίκες και πολλοί νέοι, «ανταποκριτές» του παρόντος στο μέλλον.

Ο πλούτος και η φτώχεια

Από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του ο Σπύρος Χαλβατζής στάθηκε στις αντιθέσεις που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία. Παρουσίασε τα τεράστια ποσοστά κέρδους που «καρπώνεται» μια χούφτα ανθρώπων και τόνισε:

«Ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθεια να ξεφύγει από το σήμερα και υψώνει την παρελθοντολογία. Κάνει βουτιά στο παρελθόν για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την αγροτιά, τους μικροεπαγγελματίες και τη νεολαία, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού από τα σημερινά, πραγματικά και οξύτατα προβλήματα που τους τυραννούν. Ο τόπος μας είναι μικρός. Ολοι, λίγο-πολύ, γνωριζόμαστε με τα μικρά μας ονόματα. Ολοι ξέρουν τι έκανε καθένας χτες, προχτές και πριν τριάντα χρόνια και τι πράττει σήμερα. Οπως, επίσης, όλοι γνωρίζουν τι έσοδα και τι περιουσία είχε ο καθένας χτες και πώς έφτασε να έχει σήμερα δισεκατομμύρια, χωρίς να 'χει δουλέψει σκληρά ή χωρίς να αναπτύξει επιχειρηματική δράση. Ας μην ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Κι ας μην εμφανίζονται σαν σουλτάνοι, πασάδες, αγάδες και δερβισάδες και να πάψουν να βλέπουν τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που βγάζουν με την τίμια δουλιά τους τον αγώνα της ζωής, με περιφρόνηση. Ολοι γνωριζόμαστε, και ποιοι είμαστε κι από πού κρατάει του καθενός η σκούφια».

Στους ενόχους του «εγκλήματος», που συντελείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας:

«Αυτή η πολιτική, που έρχεται από την ΕΕ, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, στηρίζεται από τη ΝΔ και όσους αποδέχονται την ΟΝΕ, οδηγεί στα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων. Αυτήν τη στρατηγική της ΕΕ την αποδέχεται πλήρως η ηγεσία του Συνασπισμού.

Εκφράζεται, επίσης, αυτή η πολιτική στην ψήφιση του "τρομονόμου", από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τρόπο που αποκαλύπτει την επικυριαρχία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Απ' αυτήν την εξέλιξη μπορεί κάθε καλόπιστος συνομιλητής μας, κάθε εργαζόμενος που ακόμα διατηρεί κάποια στοιχεία δημοκρατικότητας, ανεξάρτητα εάν ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, να βγάλει ουσιαστικά, καταλυτικά συμπεράσματα για το ρόλο των δύο βασικών κομμάτων του δικομματισμού. Για το πώς, δηλαδή, εμφανίζονται. Από τη μια να κονταροχτυπιούνται με ξύλινα σπαθάκια και με πλαστικά συνθήματα και από την άλλη να συμφωνούν, να συμμαχούν και να ψηφίζουν μαζί κάθε τι που στηρίζει το καθεστώς της εξάρτησης, της υποδούλωσης της χώρας, οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και κάποτε το θέατρο πρέπει να παίζεται στα θέατρα. Στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, και αλλού και όχι στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Η απαντοχή στο Μέτωπο

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε την αναγκαιότητα του Λαϊκού Μετώπου, τονίζοντας:

«Σ' αυτήν την περίοδο πολύ περισσότεροι εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με την πολιτική, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και άλλα επίκαιρα θέματα.

Αλλά κυρίως άρχισαν να γνωρίζουν την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης.

Αρχισαν σιγά σιγά αρκετοί εργαζόμενοι να κατανοούν ότι τα προβλήματα μπορεί να ωριμάζουν, αλλά η ριζική αντιμετώπιση και λύση τους μπορεί να επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα αλλάζουν οι συσχετισμοί, όχι μόνον στο συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά και στο πολιτικό. Στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ως ΚΚΕ κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενισχύσουμε, να στηρίξουμε, να διευρύνουμε αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση.

Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα. Μέρα με τη μέρα το εργατικό και λαϊκό κίνημα ανασυντάσσεται, οργανώνεται, γίνεται πιο μαζικό, πιο μαχητικό».

Χτες το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής, συνοδευόμενος από τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, την Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Φάνη Πρεμέτη, γραμματέα της ΝΕ Τρικάλων, κι άλλα τοπικά στελέχη του Κόμματος, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Τρικάλων. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ και τη διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου και είχε πλούσιο και γόνιμο διάλογο με τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του νοσοκομείου. Το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η πολιτική της κυβέρνησης «στεγνώνει» το θεσσαλικό κάμπο

Στην πλατεία Παυσίλυπου μίλησε χτες ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου Λαϊκού Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, απηύθυνε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή λαϊκή συγκέντρωση που έγινε στην Καρδίτσα, στην πλατεία Παυσίλυπου.

Στην ομιλία του ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για τη συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων στις μαζικές οργανώσεις και στα κινήματα που υπάρχουν. Και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και στην ελπιδοφόρο δράση τους, όπου, πρόσθεσε, συμμετέχουν άνθρωποι που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους και θέλουν ν' αντιπαλέψουν και ν' ανακόψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης της Υγείας και της Πρόνοιας, ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι η επιτυχία τους απέδειξε πως ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Πρόσθεσε, δε, ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οσον αφορά στο «διάλογο» της απάτης για το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι το «σκορ» είναι προαποφασισμένο και ότι θα αποτελέσει «αυτοκτονία» για το εργατικό κίνημα, καθώς μέσα απ' αυτό το διάλογο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τη συναίνεση των εργαζομένων για να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στο να γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, όταν, όμως, αυτές γίνονται πάνω στη βάση των αιτημάτων που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και όχι για την καταπάτησή τους όπως γίνεται με το «διάλογο».

Η λαίλαπα των μέτρων της αντιαγροτικής πολιτικής

Στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης αναφέρθηκε στη λαίλαπα των μέτρων της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και στο στόχο τους, που όπως υπογράμμισε είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών από τα χωράφια τους.

Σχετικά με τον καταστροφικό κανονισμό για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τόνισε ότι θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στο ήδη «χτυπημένο» εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και στην επιβίωση των οικογενειών τους. Και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ο κανονισμός είναι σε ακόμα πιο χειρότερη κατεύθυνση, απ' ό,τι αυτόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Σπύρος Στριφτάρης πρόσθεσε ότι σειρά στην επίθεση της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα έχει η καπνοκαλλιέργεια με τα νέα μέτρα για κατάργηση των επιδοτήσεων.

Σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας και των καταστροφικών συνεπειών που αυτή επιφέρει στις αγροτικές καλλιέργειες και στο περιβάλλον, ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι δεν ευθύνονται τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, που αρνούνται να υλοποιήσουν τα απαραίτητα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, όπως την εκτροπή του Ανω ρου του Αχελώου, το φράγμα του Σμοκόβου, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα κ.ά. Και πρόσθεσε ότι σήμερα που το πρόβλημα είναι οξυμένο, καθώς ο θεσσαλικός κάμπος «στεγνώνει», οι άνθρωποι απειλούνται με δίψα και η περιοχή κινδυνεύει με απερήμωση, η κυβέρνηση δε θέλει να υλοποιήσει αυτά τα έργα, για να εξυπηρετήσει τους στόχους της αντιαγροτικής πολιτικής για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Και επισήμανε ότι η ΕΕ είναι στην κατεύθυνση να μη χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα που θα διασφαλίσουν την επάρκεια των υδάτινων πόρων και τη σωστή διαχείριση του νερού.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης αναφέρθηκε και στον «τρομονόμο», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που τον ψήφισαν και αναφέρθηκε στην άρνηση του ΣΥΝ να συνυπογράψει με το ΚΚΕ την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία, τονίζοντας ότι βοήθησε έτσι τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Και σημείωσε την ανάγκη δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων για ν' αποτραπεί η εφαρμογή του και να καταργηθεί!

Οσον αφορά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια ο ομιλητής υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι πολύ κοντά και ότι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η θέση του ΚΚΕ πως η διάλυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και της μετατροπής της σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα έντασης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Το πρωί ο Σπύρος Στριφτάρης περιόδευσε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, όπου μίλησε και συζήτησε με τους εργαζόμενους για το Ασφαλιστικό, τον «τρομονόμο», τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, για όλα τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού και για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.


ΒΟΛΟΣ
Χρειάζεται αγωνιστική συσπείρωση κόντρα στην πλουτοκρατία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ, επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και στον ΟΑΕΔ

Σε ρόλο καταλύτη, η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ στο Βόλο έδωσε την ευκαιρία στην εργατική τάξη της περιοχής, σε δεκάδες εργαζόμενους, στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου να προβληματιστούν με τη σημερινή κατάσταση να πουν τη γνώμη τους και να αναδείξουν τις απόψεις τους, πάνω απ' όλα να αναζητηθούν λύσεις και διέξοδοι από τη σημερινή πραγματικότητα. Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις των στελεχών του ΚΚΕ, του μέλους του ΠΓ της ΚΕ Δ. Αρβανιτάκη και του βουλευτή Μαγνησίας Ν. Γκατζή έδιναν το έναυσμα για γενικότερους προβληματισμούς που οδηγούν τη λαϊκή πάλη σε συγκεκριμένη δράση και την εργατική τάξη σε αγωνιστική συσπείρωση.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το πρωί χτες τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ του Βόλου και το μεσημέρι τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ. Αυτό που αποδεικνύεται είναι το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι κοινά και η γενεσιουργός τους αιτία η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας.

«Η εργατική τάξη πρέπει να χειραφετηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης», επισήμανε ο Δ. Αρβανιτάκης, καλώντας σε αγωνιστική συσπείρωση με συγκεκριμένους στόχους και περιεχόμενο που αντιπαλεύουν την πλουτοκρατία. Δεκάδες ήταν οι εργατοτεχνίτες, οι μηχανοδηγοί και το διοικητικό προσωπικό του ΟΣΕ που έστησαν ευήκοον ους στα λεγόμενα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ. Αλλωστε, νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις που προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης για κατεδάφιση του Ασφαλιστικού.

«Η εργατική τάξη να επιμείνει στις κατευθύνσεις της», τόνισε στους εργαζόμενους η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, όπως διατείνονται η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. «Αντίθετα χρήμα, πλούτος, χλιδή υπάρχουν και είναι ιδιαίτερα προκλητικά για την εργατική τάξη». Ετσι, είναι ανάγκη η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση: «Οι εισφορές στον κλάδο Υγείας να πληρώνονται μόνο από το κράτος και τους εργοδότες. Και οι εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο σύνταξης να μειωθούν τώρα και στην προοπτική να καταργηθούν». Λόγια σταράτα η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που σε ορισμένους ίσως και να ήχησαν «ανεδαφικά».

«Να αλλάξουμε το συσχετισμό» ήταν η διά ζώσης απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι από το ΚΚΕ. «Φτιάχτε Επιτροπή Αγώνα». Οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν πως η Επιτροπή Αγώνα στον ΟΣΕ θα συσταθεί και κεντρικά. «Τι θα κάνουμε, θα κλαίμε τη μοίρα μας; Στο Βόλο θα κυριαρχεί η συναίνεση; Η ταξική πάλη πρέπει να οξυνθεί».

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μαζί και κάποιες φωνές για «πρόβλημα» από τους ξένους εργάτες που «μας τρώνε το ψωμί». Το ΚΚΕ είπε και πάλι λόγια σταράτα: «Οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες έχουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους του κλότσου και του μπάτσου». Ισα δικαιώματα, σύνταξη, ασφάλιση για όλους, γι' αυτό αγωνίζεται το ΚΚΕ. Μόνο έτσι θα ξεπεραστούν οι αντιθέσεις που δημιουργεί το ίδιο το κεφάλαιο. «Εργατική τάξη είμαστε όλοι και χρειάζεται αλληλεγγύη», τόνισε το μέλος του ΠΓ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ η κυβέρνηση απεργάζεται πλείστες όσες μορφές ιδιωτικοποίησης. Η πολιτική του ΚΚΕ είναι σαφής και γνωστή. Και οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη πρέπει να αγωνιστεί και να εκφραστεί πιο έντονα στους χώρους δουλιάς: «Επιτροπές αγώνα παντού, ώστε να δυναμώνει η κοινωνική συμμαχία, που έχει ταυτόχρονα και πολιτική διάσταση».

Στον ΟΑΕΔ

Στο τέλος του καθημερινού μόχθου τους ήταν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ του Βόλου, όταν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, πήγε να τους συναντήσει. Ομως κι εκεί υπήρχαν μόνον ευήκοα ώτα. Και απορίες. Στον ΟΑΕΔ η πολιτική των «αναδιαρθρώσεων - ιδιωτικοποιήσεων» παίρνει επίσης σάρκα και οστά. Το ίδιο, όμως, και η πάλη των εργαζομένων και ο προβληματισμός τους για το μέλλον του οργανισμού και το δικό τους. Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, πρόσφατα, το ΚΚΕ στη Βουλή. Επισήμανε πως αυτό δε φτάνει. «Χρειάζεται να συντονιστούμε, χρειάζεται γενίκευση της πάλης», τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής. Οι εργαζόμενοι απάντησαν επί λέξει πως «δε μας στηρίζει η ΓΣΕΕ» και σχεδόν «απαίτησαν» την παρέμβαση του φυσικού τους συμμάχου, του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο του Κόμματος δεσμεύτηκε δημόσια να αναδείξει το πρόβλημα ιδιωτικοποίησης του οργανισμού. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων της Μαγνησίας, που στηρίζει τις πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και βέβαια το ΚΚΕ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση. Το θέμα θα αναδειχτεί και θα γίνει γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους και αντικείμενο συγκεκριμένης δράσης θα γίνει. Επίσης, όπως τόνισε ο βουλευτής, θα έρθει και πάλι στη Βουλή και θα αναδειχτεί και πάλι από τις στήλες του «Ριζοσπάστη», το ίδιο θα γίνει και με ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης, που για το Βόλο είναι σχετικά νέο «φρούτο», προϊόν κι αυτό της αντιλαϊκής επέλασης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της πλουτοκρατίας.

Το απόγευμα ο Δ. Αρβανιτάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ στις 9.00 το βράδυ μίλησε σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου, στο Ηρώον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ