Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
Χρειάζεται αγωνιστική συσπείρωση κόντρα στην πλουτοκρατία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ, επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και στον ΟΑΕΔ

Σε ρόλο καταλύτη, η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ στο Βόλο έδωσε την ευκαιρία στην εργατική τάξη της περιοχής, σε δεκάδες εργαζόμενους, στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου να προβληματιστούν με τη σημερινή κατάσταση να πουν τη γνώμη τους και να αναδείξουν τις απόψεις τους, πάνω απ' όλα να αναζητηθούν λύσεις και διέξοδοι από τη σημερινή πραγματικότητα. Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις των στελεχών του ΚΚΕ, του μέλους του ΠΓ της ΚΕ Δ. Αρβανιτάκη και του βουλευτή Μαγνησίας Ν. Γκατζή έδιναν το έναυσμα για γενικότερους προβληματισμούς που οδηγούν τη λαϊκή πάλη σε συγκεκριμένη δράση και την εργατική τάξη σε αγωνιστική συσπείρωση.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το πρωί χτες τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ του Βόλου και το μεσημέρι τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ. Αυτό που αποδεικνύεται είναι το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι κοινά και η γενεσιουργός τους αιτία η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας.

«Η εργατική τάξη πρέπει να χειραφετηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης», επισήμανε ο Δ. Αρβανιτάκης, καλώντας σε αγωνιστική συσπείρωση με συγκεκριμένους στόχους και περιεχόμενο που αντιπαλεύουν την πλουτοκρατία. Δεκάδες ήταν οι εργατοτεχνίτες, οι μηχανοδηγοί και το διοικητικό προσωπικό του ΟΣΕ που έστησαν ευήκοον ους στα λεγόμενα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ. Αλλωστε, νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις που προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης για κατεδάφιση του Ασφαλιστικού.

«Η εργατική τάξη να επιμείνει στις κατευθύνσεις της», τόνισε στους εργαζόμενους η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, όπως διατείνονται η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. «Αντίθετα χρήμα, πλούτος, χλιδή υπάρχουν και είναι ιδιαίτερα προκλητικά για την εργατική τάξη». Ετσι, είναι ανάγκη η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση: «Οι εισφορές στον κλάδο Υγείας να πληρώνονται μόνο από το κράτος και τους εργοδότες. Και οι εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο σύνταξης να μειωθούν τώρα και στην προοπτική να καταργηθούν». Λόγια σταράτα η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που σε ορισμένους ίσως και να ήχησαν «ανεδαφικά».

«Να αλλάξουμε το συσχετισμό» ήταν η διά ζώσης απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι από το ΚΚΕ. «Φτιάχτε Επιτροπή Αγώνα». Οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν πως η Επιτροπή Αγώνα στον ΟΣΕ θα συσταθεί και κεντρικά. «Τι θα κάνουμε, θα κλαίμε τη μοίρα μας; Στο Βόλο θα κυριαρχεί η συναίνεση; Η ταξική πάλη πρέπει να οξυνθεί».

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μαζί και κάποιες φωνές για «πρόβλημα» από τους ξένους εργάτες που «μας τρώνε το ψωμί». Το ΚΚΕ είπε και πάλι λόγια σταράτα: «Οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες έχουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους του κλότσου και του μπάτσου». Ισα δικαιώματα, σύνταξη, ασφάλιση για όλους, γι' αυτό αγωνίζεται το ΚΚΕ. Μόνο έτσι θα ξεπεραστούν οι αντιθέσεις που δημιουργεί το ίδιο το κεφάλαιο. «Εργατική τάξη είμαστε όλοι και χρειάζεται αλληλεγγύη», τόνισε το μέλος του ΠΓ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ η κυβέρνηση απεργάζεται πλείστες όσες μορφές ιδιωτικοποίησης. Η πολιτική του ΚΚΕ είναι σαφής και γνωστή. Και οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη πρέπει να αγωνιστεί και να εκφραστεί πιο έντονα στους χώρους δουλιάς: «Επιτροπές αγώνα παντού, ώστε να δυναμώνει η κοινωνική συμμαχία, που έχει ταυτόχρονα και πολιτική διάσταση».

Στον ΟΑΕΔ

Στο τέλος του καθημερινού μόχθου τους ήταν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ του Βόλου, όταν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, πήγε να τους συναντήσει. Ομως κι εκεί υπήρχαν μόνον ευήκοα ώτα. Και απορίες. Στον ΟΑΕΔ η πολιτική των «αναδιαρθρώσεων - ιδιωτικοποιήσεων» παίρνει επίσης σάρκα και οστά. Το ίδιο, όμως, και η πάλη των εργαζομένων και ο προβληματισμός τους για το μέλλον του οργανισμού και το δικό τους. Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, πρόσφατα, το ΚΚΕ στη Βουλή. Επισήμανε πως αυτό δε φτάνει. «Χρειάζεται να συντονιστούμε, χρειάζεται γενίκευση της πάλης», τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής. Οι εργαζόμενοι απάντησαν επί λέξει πως «δε μας στηρίζει η ΓΣΕΕ» και σχεδόν «απαίτησαν» την παρέμβαση του φυσικού τους συμμάχου, του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο του Κόμματος δεσμεύτηκε δημόσια να αναδείξει το πρόβλημα ιδιωτικοποίησης του οργανισμού. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων της Μαγνησίας, που στηρίζει τις πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και βέβαια το ΚΚΕ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση. Το θέμα θα αναδειχτεί και θα γίνει γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους και αντικείμενο συγκεκριμένης δράσης θα γίνει. Επίσης, όπως τόνισε ο βουλευτής, θα έρθει και πάλι στη Βουλή και θα αναδειχτεί και πάλι από τις στήλες του «Ριζοσπάστη», το ίδιο θα γίνει και με ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης, που για το Βόλο είναι σχετικά νέο «φρούτο», προϊόν κι αυτό της αντιλαϊκής επέλασης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της πλουτοκρατίας.

Το απόγευμα ο Δ. Αρβανιτάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ στις 9.00 το βράδυ μίλησε σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου, στο Ηρώον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ