Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κλεφτοπόλεμος» διαδηλωτών - αστυνομίας

Από τις συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας

Associated Press

Από τις συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ.-

Οι κάτοικοι της δυτικής παράλιας σουηδικής πόλης, του Γκέτεμποργκ, πόλη που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ξύπνησαν χτες και αντίκρισαν την πόλη τους «σφραγισμένη» από ένα πρωτόγνωρο αστυνομικό κλοιό.

Περίπου 1.500 αστυνομικοί, στη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της χώρας, είχαν αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία της πόλης προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν αλλά και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην άφιξη Μπους και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, οι διαδηλωτές, από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συρρεύσει στο Γκέτεμποργκ, καθιστούσαν το έργο της αστυνομίας εξαιρετικά δύσκολο, αφού υπολογίζονταν με μετριοπαθείς εκτιμήσεις πάνω από 25.000.

Από την αρχή της μέρας, τα μέτρα ήταν προληπτικά. Περίπου 400 αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες, αλλά και με τη βοήθεια αστυνομικών σκύλων, προσπαθούσαν να εμποδίσουν διακόσιους διαδηλωτές να περικυκλώσουν ένα σχολείο στο κέντρο της πόλης, όπου αποτελούσε σημείο συνάντησης των διαδηλωτών. Αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια αυτή να εξελιχθεί σε οδομαχία όταν οι διαδηλωτές αντέδρασαν και άρχισαν να πετούν άδεια μπουκάλια και πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Οι μάχες ήταν σφοδρές και έγιναν και συλλήψεις, ενώ ο διευθυντής της Αστυνομίας της πόλης, Χακάν Γιάλντουνγκ, δικαιολόγησε τη σφοδρότητα της αστυνομικής επίθεσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, με το σκεπτικό, «πιστεύουμε ότι κάποιοι εκ των διαδηλωτών έχουν ποινικό μητρώο και γι' αυτό περικυκλώσαμε το σχολείο, τους κυνηγήσαμε και σφραγίσαμε το χώρο», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ».

Αστυνομικοί ερευνούν μέσα στον υπόνομο και χρησιμοποιούν και ειδικά σκυλιά

Associated Press

Αστυνομικοί ερευνούν μέσα στον υπόνομο και χρησιμοποιούν και ειδικά σκυλιά
Την ίδια στιγμή έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν να απωθήσουν σε γειτονικό πάρκο άλλους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περίπου 500 διαδηλωτές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φώναζαν συνθήματα, όπως «Αλληλεγγύη» και «Πάλη των Τάξεων», «Οχι στον πόλεμο των άστρων», και «Μπους πήγαινε σπίτι σου».

Παράλληλα, η αστυνομία «σφράγισε» περιμετρικά - δύο οικοδομικά τετράγωνα γύρω γύρω - το κτίριο όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, με τεράστια μεταλλικά κοντέινερς που ήρθαν να συνδράμουν το έργο της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις πάντως ήταν συνεχείς καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Αρκετοί, ανάμεσά τους και ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης, Τόμας Μπόντστρομ, διαδήλωσαν χτες ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας. Ενώ το απόγευμα αναμενόταν η μεγάλη προγραμματισμένη διαδήλωση. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC στο Γκέτεμποργκ, Ουίλιαμ Χόρσλεϊ, «ο Πρόεδρος Μπους θα είναι σε θέση να δει ιδίοις όμμασι ότι δεν είναι δημοφιλής στη Σουηδία»...

Αλλά δεν ήταν μόνο οι διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Μπους και της Συνόδου της ΕΕ που εκδήλωναν δυναμικά την αντίθεσή τους, αλλά και 5.000 Ιρανοί πολιτικοί εξόριστοι και μέλη της οργάνωσης Φαλούν Γκονγκ, που διαδήλωσαν κατά της πολιτικής των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η σύγκρουση (2006-04-12 00:00:00.0)
Απαλλαγή μετ' αποζημίωσης... (2004-02-21 00:00:00.0)
Γυναίκες στη διαδήλωση της Γενεύης (2001-07-01 00:00:00.0)
Η «ελευθερία» τους... (2001-06-28 00:00:00.0)
Η Ευρώπη εντός «ατσαλένιων τειχών» (2001-06-19 00:00:00.0)
Μαζικές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις (2001-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ