Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ
Αναμένεται «σάλπισμα» για νέα επέλαση κατά των εργαζομένων

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ (του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Αρχίζει σήμερα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας η Σύνοδος Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Σύνοδος, αν κρίνει κανείς από τα επίσημα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μπορεί να χαρακτηριστεί διαδικασία ρουτίνας. Ωστόσο η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γενικότερα στα Βαλκάνια και η διαφαινόμενη ύφεση στις οικονομίες των «μεγάλων» κρατών - μελών προκαλούν σοβαρούς «πονοκεφάλους» στους «δεκαπέντε». Οσον αφορά την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, η Σύνοδος θα περιμένει τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης της Οχρίδας αν και κανένας δεν ελπίζει ότι μπορεί να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος. Αλλά και πάλι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται ότι συντάσσονται πίσω από τις ΗΠΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής, ΝΑΤΟικής επέμβασης.

Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ, η άποψη που διαμορφώνεται είναι ότι οι συνέπειες της ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ θα πλήξουν έντονα τις οικονομίες των κρατών - μελών και ιδιαίτερα των ισχυροτέρων οικονομικά. Η Σύνοδος αναμένεται ότι θα καταλήξει σε μια απόφαση με την οποία θα ζητείται από τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή στην απελευθέρωση των αγορών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας. Εν ολίγοις ένα «σάλπισμα» για μια νέα επέλαση κατά των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κράτη - μέλη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο κύματα ομαδικών απολύσεων λόγω των «αναδιαρθρώσεων» σειράς μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Τα επίσημα θέματα της Συνόδου του Γκέτεμποργκ είναι: α) Η διεύρυνση της ΕΕ. β) Η οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος («αειφόρος ανάπτυξη») και γ) Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Για το θέμα της διεύρυνσης και παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υποψηφίων χωρών, οι «δεκαπέντε» δεν πρόκειται να δεσμευτούν για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οπως δήλωσε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το θέμα της διεύρυνσης, αφού σ' αυτήν περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Ωστόσο, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα συγκεκριμένο καταληκτικό όριο για τις ενταξιακές διαδικασίες. Για να καλύψει αυτή την αδυναμία της, η κυβέρνηση προβαίνει σε σειρά ελιγμών με τους οποίους επιχειρεί να εμφανίσει ως αντικειμενική ανάγκη την παραπομπή του θέματος στις καλένδες. Ουσιαστικά πρόκειται για την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των δύο όρων που τίθενται κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, δηλαδή της σύνδεσης της ένταξης της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικού και ότι η διεύρυνση δεν μπορεί να αρχίσει αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επόμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, δηλαδή όχι πριν από το 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ