Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Απάντηση στις ΝΑΡΚΩ-ΘΕΩΡΙΕΣ με επιστημονικό τρόπο

Εντυπωσιακά στοιχεία περιέχει η μελέτη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά και τις συνθήκες χρήσης των ναρκωτικών για την περίοδο 1995-2000, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Το πρώτο είναι ότι η χρήση των ναρκωτικών ουσιών - βασικά της ηρωίνης - εξαπλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Ο μέσος όρος ηλικίας της έναρξης χρήσης έχει πέσει στα 15,5 χρόνια.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην εγκατάσταση της τοξικομανίας ως τρόπου ζωής βαρύνουν πρωτίστως τα κοινωνικά αίτια: Το 70% των 7.449 που απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ ήταν άνεργοι.

Το τρίτο στοιχείο έχει το θετικό μήνυμα πως συντομεύει ο χρόνος που οι χρήστες απευθύνονται σε θεραπευτικές κοινότητες, ζητώντας αποθεραπεία. Πρόκειται για ένα στοιχείο, που «συμβάλλει στη διατύπωση ενός γενικού μηνύματος απόρριψης της χρήσης των ουσιών και προοπτικής κοινωνικής ένταξης για τους χρήστες», όπως επισημαίνει η ίδια η έκθεση.

Η επιστημονική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ - καθώς και επισημάνσεις που έγιναν στη χτεσινή παρουσίαση - αποτελούν απάντηση στις ναρκω-θεωρίες των τελευταίων ημερών, που θέλουν τον εξαρτημένο στο περιθώριο, με εξασφαλισμένη τη δόση του απ' το κράτος!


ΣΕΛ.  12   -   13

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ