Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΑΣΚΟΥ
Πέφτουν βλήματα ακόμα και μέσα στα σπίτια

Ακόμα και μέσα στα σπίτια των κατοίκων έχουν πέσει βλήματα μετά από στρατιωτικές ασκήσεις στο πεδίο βολής του Ασκού στο Νομό Θεσσαλονίκης, αλλά ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, μεταφέροντας την ανησυχία των κατοίκων και ζητώντας την απομάκρυνσή του. Ο υφυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την ασφάλεια των κατοίκων από τις βολές που γίνονται και τόνισε ότι τυχόν κατάργηση ή απομάκρυνση του πεδίου βολής θα απομάκρυνε τη δυνατότητα εκπαίδευσης κυρίως του Α και Β Σώματος Στρατού.

Διέψευσε ότι έγιναν βολές με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο συγκεκριμένο πεδίο είτε από ελληνικές είτε από ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις - σπάνιες είπε - που βλήματα βρίσκονται εκτός πεδίου βολής. Μετά από κάθε άσκηση, είπε, μεγάλες ομάδες ειδικού σώματος εξουδετέρωσης ναρκών περισυλλέγουν και εξουδετερώνουν όλα τα βλήματα που πιθανόν βρίσκουν.

Πρόβλημα υπάρχει, είπε στην τοποθέτησή του ο Α. Τζέκης, αφού κάθε φορά που γίνεται άσκηση υπάρχουν και χτυπήματα σπιτιών, αφού έχουν πέσει βλήματα ακόμα και σε εκκλησίες. Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπάρχει στην περιοχή αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας και έχουν γίνει διαβήματα σε πολλά υπουργεία, προκειμένου να δουν από πού προέρχονται. Τόνισε δε ότι αφού το πεδίο βολής χρησιμοποιείται και από το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος ότι δε θα γίνει χρήση και απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Μία από τις επιπτώσεις, συνέχισε, της χρήσης του πεδίου βολής είναι και το ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την περιοχή, γι' αυτό ήρθε η ώρα να φύγει το συγκεκριμένο πεδίο βολής και μέχρι τότε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ