Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Στην αλλαγή των συσχετισμών η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου μίλησε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων ακούστηκε, χτες βράδυ, η φωνή του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής εξόρμησης για την ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και την αναγκαιότητα της αγωνιστικής συνεργασίας, μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κι ήταν εκεί για να συνομιλήσουν με το ΚΚΕ άνθρωποι του λαού, αγρότες που έφτασαν απ' τα χωριά στην πόλη, εργάτες κι επαγγελματοβιοτέχνες. Ανδρες και γυναίκες και πολλοί νέοι, «ανταποκριτές» του παρόντος στο μέλλον.

Ο πλούτος και η φτώχεια

Από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του ο Σπύρος Χαλβατζής στάθηκε στις αντιθέσεις που δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία. Παρουσίασε τα τεράστια ποσοστά κέρδους που «καρπώνεται» μια χούφτα ανθρώπων και τόνισε:

«Ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθεια να ξεφύγει από το σήμερα και υψώνει την παρελθοντολογία. Κάνει βουτιά στο παρελθόν για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την αγροτιά, τους μικροεπαγγελματίες και τη νεολαία, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού από τα σημερινά, πραγματικά και οξύτατα προβλήματα που τους τυραννούν. Ο τόπος μας είναι μικρός. Ολοι, λίγο-πολύ, γνωριζόμαστε με τα μικρά μας ονόματα. Ολοι ξέρουν τι έκανε καθένας χτες, προχτές και πριν τριάντα χρόνια και τι πράττει σήμερα. Οπως, επίσης, όλοι γνωρίζουν τι έσοδα και τι περιουσία είχε ο καθένας χτες και πώς έφτασε να έχει σήμερα δισεκατομμύρια, χωρίς να 'χει δουλέψει σκληρά ή χωρίς να αναπτύξει επιχειρηματική δράση. Ας μην ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Κι ας μην εμφανίζονται σαν σουλτάνοι, πασάδες, αγάδες και δερβισάδες και να πάψουν να βλέπουν τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που βγάζουν με την τίμια δουλιά τους τον αγώνα της ζωής, με περιφρόνηση. Ολοι γνωριζόμαστε, και ποιοι είμαστε κι από πού κρατάει του καθενός η σκούφια».

Στους ενόχους του «εγκλήματος», που συντελείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας:

«Αυτή η πολιτική, που έρχεται από την ΕΕ, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, στηρίζεται από τη ΝΔ και όσους αποδέχονται την ΟΝΕ, οδηγεί στα αντιασφαλιστικά μέτρα, στο σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων. Αυτήν τη στρατηγική της ΕΕ την αποδέχεται πλήρως η ηγεσία του Συνασπισμού.

Εκφράζεται, επίσης, αυτή η πολιτική στην ψήφιση του "τρομονόμου", από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τρόπο που αποκαλύπτει την επικυριαρχία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Απ' αυτήν την εξέλιξη μπορεί κάθε καλόπιστος συνομιλητής μας, κάθε εργαζόμενος που ακόμα διατηρεί κάποια στοιχεία δημοκρατικότητας, ανεξάρτητα εάν ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, να βγάλει ουσιαστικά, καταλυτικά συμπεράσματα για το ρόλο των δύο βασικών κομμάτων του δικομματισμού. Για το πώς, δηλαδή, εμφανίζονται. Από τη μια να κονταροχτυπιούνται με ξύλινα σπαθάκια και με πλαστικά συνθήματα και από την άλλη να συμφωνούν, να συμμαχούν και να ψηφίζουν μαζί κάθε τι που στηρίζει το καθεστώς της εξάρτησης, της υποδούλωσης της χώρας, οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής, στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και κάποτε το θέατρο πρέπει να παίζεται στα θέατρα. Στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, και αλλού και όχι στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Η απαντοχή στο Μέτωπο

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε την αναγκαιότητα του Λαϊκού Μετώπου, τονίζοντας:

«Σ' αυτήν την περίοδο πολύ περισσότεροι εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με την πολιτική, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και άλλα επίκαιρα θέματα.

Αλλά κυρίως άρχισαν να γνωρίζουν την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης.

Αρχισαν σιγά σιγά αρκετοί εργαζόμενοι να κατανοούν ότι τα προβλήματα μπορεί να ωριμάζουν, αλλά η ριζική αντιμετώπιση και λύση τους μπορεί να επιτυγχάνεται στο βαθμό που θα αλλάζουν οι συσχετισμοί, όχι μόνον στο συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά και στο πολιτικό. Στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ως ΚΚΕ κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ενισχύσουμε, να στηρίξουμε, να διευρύνουμε αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση.

Γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα. Μέρα με τη μέρα το εργατικό και λαϊκό κίνημα ανασυντάσσεται, οργανώνεται, γίνεται πιο μαζικό, πιο μαχητικό».

Χτες το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής, συνοδευόμενος από τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, την Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Φάνη Πρεμέτη, γραμματέα της ΝΕ Τρικάλων, κι άλλα τοπικά στελέχη του Κόμματος, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Τρικάλων. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ και τη διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου και είχε πλούσιο και γόνιμο διάλογο με τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του νοσοκομείου. Το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ