Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η πολιτική της κυβέρνησης «στεγνώνει» το θεσσαλικό κάμπο

Στην πλατεία Παυσίλυπου μίλησε χτες ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου Λαϊκού Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, απηύθυνε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή λαϊκή συγκέντρωση που έγινε στην Καρδίτσα, στην πλατεία Παυσίλυπου.

Στην ομιλία του ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι το ΚΚΕ αγωνίζεται για τη συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων στις μαζικές οργανώσεις και στα κινήματα που υπάρχουν. Και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και στην ελπιδοφόρο δράση τους, όπου, πρόσθεσε, συμμετέχουν άνθρωποι που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους και θέλουν ν' αντιπαλέψουν και ν' ανακόψουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης της Υγείας και της Πρόνοιας, ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι η επιτυχία τους απέδειξε πως ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Πρόσθεσε, δε, ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οσον αφορά στο «διάλογο» της απάτης για το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι το «σκορ» είναι προαποφασισμένο και ότι θα αποτελέσει «αυτοκτονία» για το εργατικό κίνημα, καθώς μέσα απ' αυτό το διάλογο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τη συναίνεση των εργαζομένων για να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στο να γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, όταν, όμως, αυτές γίνονται πάνω στη βάση των αιτημάτων που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και όχι για την καταπάτησή τους όπως γίνεται με το «διάλογο».

Η λαίλαπα των μέτρων της αντιαγροτικής πολιτικής

Στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης αναφέρθηκε στη λαίλαπα των μέτρων της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και στο στόχο τους, που όπως υπογράμμισε είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών από τα χωράφια τους.

Σχετικά με τον καταστροφικό κανονισμό για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τόνισε ότι θα επιφέρει τραγικές συνέπειες στο ήδη «χτυπημένο» εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και στην επιβίωση των οικογενειών τους. Και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ο κανονισμός είναι σε ακόμα πιο χειρότερη κατεύθυνση, απ' ό,τι αυτόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Σπύρος Στριφτάρης πρόσθεσε ότι σειρά στην επίθεση της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα έχει η καπνοκαλλιέργεια με τα νέα μέτρα για κατάργηση των επιδοτήσεων.

Σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας και των καταστροφικών συνεπειών που αυτή επιφέρει στις αγροτικές καλλιέργειες και στο περιβάλλον, ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι δεν ευθύνονται τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, που αρνούνται να υλοποιήσουν τα απαραίτητα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, όπως την εκτροπή του Ανω ρου του Αχελώου, το φράγμα του Σμοκόβου, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα κ.ά. Και πρόσθεσε ότι σήμερα που το πρόβλημα είναι οξυμένο, καθώς ο θεσσαλικός κάμπος «στεγνώνει», οι άνθρωποι απειλούνται με δίψα και η περιοχή κινδυνεύει με απερήμωση, η κυβέρνηση δε θέλει να υλοποιήσει αυτά τα έργα, για να εξυπηρετήσει τους στόχους της αντιαγροτικής πολιτικής για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Και επισήμανε ότι η ΕΕ είναι στην κατεύθυνση να μη χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα που θα διασφαλίσουν την επάρκεια των υδάτινων πόρων και τη σωστή διαχείριση του νερού.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης αναφέρθηκε και στον «τρομονόμο», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που τον ψήφισαν και αναφέρθηκε στην άρνηση του ΣΥΝ να συνυπογράψει με το ΚΚΕ την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία, τονίζοντας ότι βοήθησε έτσι τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Και σημείωσε την ανάγκη δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων για ν' αποτραπεί η εφαρμογή του και να καταργηθεί!

Οσον αφορά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια ο ομιλητής υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι πολύ κοντά και ότι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η θέση του ΚΚΕ πως η διάλυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε ως στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και της μετατροπής της σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα έντασης της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Το πρωί ο Σπύρος Στριφτάρης περιόδευσε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, όπου μίλησε και συζήτησε με τους εργαζόμενους για το Ασφαλιστικό, τον «τρομονόμο», τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, για όλα τα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού και για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ