Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δικαστούν οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου και η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών κατέθεσαν σχετική αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οδηγείται η υπόθεση για το μεγαλύτερο έγκλημα που διέπραξαν οι ΝΑΤΟικοί σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας και της ευρύτερης περιοχής, από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Η πρωτοβουλία για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη αυτών που πήραν την εγκληματική απόφαση για χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου ανήκει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στο Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες.

Οι τρεις παραπάνω φορείς χτες κατέθεσαν αίτηση πληροφόρησης, στην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, όπου δίνουν πληροφορίες σχετικά με την ατομική ποινική ευθύνη των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του ΝΑΤΟ, που έδωσαν τη διαταγή για τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Στην αναφορά, που υποβλήθηκε από τον Αντ. Ρουπακιώτη, πρόεδρο του ΔΣΑ, την Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου και τον Κ. Μενουδάκο, σύμβουλο Επικρατείας και πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, παρέχεται πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διαπράχθηκαν δύο εγκλήματα:

- Της παραβίασης των νόμων ή εθίμων του πολέμου, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που αφορά τη «χρήση τοξικών ή άλλων όπλων που έχουν κατασκευαστεί για να προξενούν ανώφελο πόνο».

- Σοβαρές παραβιάσεις των συμβάσεων της Γενεύης του 1949, επειδή η χρήση των βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, αλλά επίσης - σε σημαντικό βαθμό και για πάρα πολύ μακρό χρονικό διάστημα - στον άμαχο πληθυσμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «από πρόθεση πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρής βλάβης της σωματικής ακεραιότητας ή της υγείας».

Παράλληλα, όπως τόνισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι Α. Μαραγκοπούλου, Αντ. Ρουπακιώτης και Κ. Μενουδάκος, είναι ερευνητέα και η διάπραξη του αδικήματος της γενοκτονίας, επειδή η βομβαρδισμένη περιοχή θα μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μολυσμένη από τη ραδιενέργεια, που έχει διαποτίσει το έδαφος, το νερό και την τροφική αλυσίδα.

Τα παραπάνω δύο αδικήματα στοιχειοθετούν ποινές φυλάκισης, καθώς και δικαίωμα αποζημίωσης για τους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτης, θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς ανοίγεται «πεδίον δόξης λαμπρόν», για να δείξει την ευαισθησία του «γι' αυτά που δεν καταγγέλλονται, αλλά καθημερινά αποδεικνύονται».

Η μέχρι τώρα πρακτική αυτού του αμφιλεγόμενου δικαστηρίου είναι να καταδικάζει μόνο τους αδύνατους και όχι τους ισχυρούς. Να επιρρίπτει ευθύνες μόνο στους ηττημένους και όχι στους νικητές.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, αν στοιχειοθετούνται κατηγορίες μόνο για τους ΝΑΤΟικούς επιτελείς ή και τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώθηκε ότι για τους υπεύθυνους του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι είναι υπόλογοι, ενώ για τους Ευρωπαίους ηγέτες τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, επειδή σήμερα ισχυρίζονται πως δε γνώριζαν για τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων που προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στην αίτησή τους, καταρρίπτουν τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς για δήθεν άγνοια της τοξικότητας του απεμπλουτισμένου ουρανίου και των καταστροφικών επιδράσεων στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ