Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γυναίκες στη διαδήλωση της Γενεύης

«Γυναίκες σε κάθε χώρα παλέψτε ενάντια στον ιμπεριαλισμό - για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την κοινωνική πολιτική». Αυτά έγραφε στα γαλλικά το πανό της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή διαδήλωση της Γενεύης που πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Κυριακή με αφορμή τη σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που προωθεί την πολιτική της ΕΕ.

Η ΟΓΕ πήρε μέρος στη διαδήλωση με πολυμελή αντιπροσωπεία, ενώ η παρουσία των Ελληνίδων - γενικότερα - ήταν ιδιαίτερα μαχητική στο πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στη διαδήλωση πήραν μέρος ανάμεσα σε άλλες και οι εκπρόσωποι της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών.

Μια αξέχαστη εμπειρία ήταν αυτή η αγωνιστική συμμετοχή για όσες την έζησαν τις μέρες αυτές που σχεδόν συνέπεσαν με το ξεσήκωμα των Ευρωπαίων και τις διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ. Την επομένη της άφιξης από τη Γενεύη είχαμε μια συνομιλία με την Κατίνα Καραμάνου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ που μας μίλησε για τις εντυπώσεις που άφησε στις αγωνιζόμενες γυναίκες αυτή η εκδήλωση. Η ομάδα της ΟΓΕ αποτελούνταν από τα μέλη του προεδρείου και δέκα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Προσκαλεσμένες στο Στρασβούργο από τους Ελληνες κομμουνιστές ευρωβουλευτές είχαν μια σύντομη ενημερωτική συνάντηση μαζί τους. Από το Στρασβούργο, «το Σάββατο ξεκινήσαμε πάλι με το λεωφορείο για τη Γενεύη μέσω Βασιλείας και ετοιμαστήκαμε για την εκδήλωση που θα γινόταν την επόμενη, μας λέει η Κατίνα Καραμάνου. Φτάσαμε πρώτες την Κυριακή μπροστά στο κτίριο του ΟΗΕ όπου γινόταν η σύνοδος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας - με θέματα το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Φορούσαμε τα καπέλα της ΟΓΕ, στήσαμε ένα μεγάλο πανό και φωνάζαμε τα συνθήματά μας. Σε συνέχεια ήρθαν οι Τούρκοι αγωνιστές και μετά άρχισαν να φθάνουν τα πούλμαν με τους περισσότερους διαδηλωτές - πάνω από δέκα πούλμαν. Η συμμετοχή των Ελλήνων και Ελληνίδων διαδηλωτών ήταν πολύ μεγάλη - μαζί μας και Ελληνες μετανάστες από τη Γερμανία».

Αυτά που μας «καίνε»


«Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε» ήταν το - πάντα - συγκλονιστικό σύνθημα της εργατικής τάξης που ακούστηκε και πάλι στη Γενεύη. Συνθήματα επίσης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση: «Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου εμείς αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης». Οι γυναίκες της ΟΓΕ μοίρασαν στους συναγωνιστές αλλά και στους περαστικούς - μεταφρασμένες - τις διακηρύξεις και τα κείμενα της οργάνωσης για τα εργασιακά θέματα, τα λευκά κελιά της Τουρκίας, το πρόσφατο κοινό κείμενο των 16 ελληνικών γυναικείων οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τις επικείμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Τις διακηρύξεις τους μοίρασαν επίσης οι εκπρόσωποι της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, που έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της εξαναγκαστικής πορνείας.

- Και βέβαια η παρουσία της αστυνομίας δε θα πέρασε απαρατήρητη...

«Φυσικά μέσα, απαντά η Κατίνα Καραμάνου, είχαν συγκεντρωθεί πολλοί αστυνομικοί σ' όλα τα στενά γύρω από την πλατεία αλλά και έξω από το κτίριο όπου γινόταν η διάσκεψη. Ομως, και πριν συγκεντρωθούμε, τα όργανα της τάξεως έκαναν βόλτες γύρω γύρω για να δείξουν... ότι είναι εκεί. Σε κάποια φάση βγήκε από την πόρτα την κεντρική ένας αξιωματικός της αστυνομίας για να μας δηλώσει ότι απαγορεύεται η πορεία».

Ομως και οι διαδηλωτές ήταν εκεί... Και θα είναι στο μέλλον, άντρες και γυναίκες, μπροστά και αντιμέτωποι σ' όλες τις συμβιβασμένες ηγεσίες που προωθούν τα συναινετικά σχέδια της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών - που κοιμούνται και ονειρεύονται την ταξική συνεργασία! Το επόμενο ραντεβού στη Γένοβα...



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ