Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Η «ελευθερία» τους...

Δε χάνουν ευκαιρία να ορκιστούν πίστη στις «τέσσερις ελευθερίες». Ο λόγος, για τους δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τις «ελευθερίες» στην κίνηση των κεφαλαίων, των προσώπων, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, το «ευαγγέλιο» της «παγκοσμιοποίησης» και της ΟΝΕ. Ομως, όταν στριμώχνονται, τότε δείχνουν πόσο αγαπούν την ελευθερία.

Και η αλήθεια είναι ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ τα βρήκαν σκούρα στο Γκέτεμποργκ, όπου υποχρεώθηκαν να συνεδριάζουν περικυκλωμένοι από χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι τους υπενθύμιζαν το χάσμα που χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση από τους λαούς.

Ετσι, αποφάσισαν να αναστείλουν μια από τις «ελευθερίες» τους, την ελευθερία στην κίνηση των προσώπων. Η σουηδική κυβέρνηση ζήτησε την άδεια, και οι υπόλοιποι της επέτρεψαν, να κλείσει τα σύνορά της σε όσους πολίτες από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ ήθελαν να πάνε στο Γκέτεμποργκ για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία που έδωσαν οι «εταίροι», μέσω του μηχανισμού της Συνθήκης Σένγκεν, η σουηδική αστυνομία απαγόρευσε σε εκατοντάδες πολίτες την είσοδο στη χώρα ως υπόπτων για την τέλεση «τρομοκρατικών» και «εγκληματικών» πράξεων. Με τα ίδια στοιχεία, προχώρησαν στην απέλαση πολλών ατόμων, αλλοδαπών, που είχαν πάει στη Σουηδία πριν την εφαρμογή των μέτρων. Ο μηχανισμός παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε πλήρη λειτουργία.

Αυτά τα μέτρα δεν εμπόδισαν τις χιλιάδες των διαδηλωτών του Γκέτεμποργκ με τα συνθήματα «Οχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση», «Εξω η Σουηδία από την ΕΕ» να γίνουν οι πρωταγωνιστές του τριημέρου από τις 14 έως τις 16 Ιούνη. Και αφού τα «συρματοπλέγματα» στα σύνορα της Σουηδίας και του Γκέτεμποργκ αποδείχτηκαν ανεπαρκή, η αστυνομία με ανήκουστη βαρβαρότητα ξεχύθηκε κατά των διαδηλωτών. Ο απολογισμός γνωστός και ο κλινικά (;) νεκρός, από τις σφαίρες των αστυνομικών, διαδηλωτής να δίνει το μέτρο της αστυνομικής βίας, της βίας των «δεκαπέντε».

Αμέσως μετά τη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ και ενόψει της Συνόδου του G-8 στη Γένοβα, οι «δεκαπέντε» άνοιξαν τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους «ανεπιθύμητους» στο μέλλον. «Περιοδεύουσες ομάδες δολοφόνων», τους χαρακτήρισε ο Σουηδός πρωθυπουργός, μια δήλωση που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά να χαρακτηριστούν οι διαδηλώσεις «εγκληματικές, τρομοκρατικές πράξεις», που θα έχουν την «ανάλογη» αντιμετώπιση. Για να εξηγηθεί και η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης για την ψήφιση του «τρομονόμου», την προώθηση του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και τη χωρίς περιορισμούς χρήση των όπλων από την αστυνομία.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη «σοσιαλιστική» Σουηδία (2001-06-28 00:00:00.0)
Γκόραν Πέρσον (2001-06-24 00:00:00.0)
Ωμή βία (2001-06-19 00:00:00.0)
Η Ευρώπη εντός «ατσαλένιων τειχών» (2001-06-19 00:00:00.0)
Μαζικές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις (2001-06-16 00:00:00.0)
«Κλεφτοπόλεμος» διαδηλωτών - αστυνομίας (2001-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ