Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομη η αναγραφή του θρησκεύματος, νόμιμη η ιθαγένεια

Οριστικό τέλος δίνεται στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, μετά και τη δημοσίευση άλλων οκτώ αποφάσεων από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ότι είναι παράνομη ακόμη και η προαιρετική αναγραφή.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία 29-12, με τις υπ' αριθμό 2271-2286/2001 αποφάσεις του έκρινε ότι η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες είναι αντίθετη με το άρθρο 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε και με την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, όπου στις αποφάσεις του αναφέρεται ότι η προαιρετική αναγραφή είναι αντισυνταγματική, ακόμη και στην περίπτωση που γίνεται με τη συγκατάθεση του πολίτη, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η αντίθετη ερμηνεία, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, θα είχε ως συνέπεια την προσβολή της θρησκευτικής συνείδησης εκείνων που δεν επιθυμούν να γνωστοποιηθούν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Η ιθαγένεια

Αντίθετα, για το θέμα της ιθαγένειας το ΣτΕ επικαλούμενο τις κοινοτικές οδηγίες περί ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης των ατόμων, έκρινε ότι είναι παράνομη η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που δεν επιτρέπει την αναγραφή της ιθαγένειας στις νέου τύπου ταυτότητες και πως η αναγραφή τους εξυπηρετεί το σκοπό του ταξιδιωτικού εγγράφου.

Τέλος, για το ποια αρχή θα εκδίδει τις αστυνομικές ταυτότητες το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι αρμόδιο υπουργείο είναι το Δημόσιας Τάξης και όχι το υπουργείο Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ