Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας το Εθνικό Συμβούλιο

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τάσσεται υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Δ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η λύση ομοσπονδίας έγινε δεκτή όχι ως η ιδανική λύση αλλά ως λύση ανάγκης.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ μιλούσε σχετικά με την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία, ύστερα από σχετικό αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναπτύχθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οπως έγινε γνωστό, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και οι ΕΔΗ τάχθηκαν χωρίς προϋποθέσεις υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης.

Το ΚΙΣΟΣ υποστήριξε την ομοσπονδιακή λύση, με την παρατήρηση ότι σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η ταμπέλα.

Υπέρ ενιαίου κράτους τάχθηκαν οι Νέοι Ορίζοντες, αδιευκρίνιστη ήταν η θέση του ΑΔΗΚ, ενώ οι Οικολόγοι ζήτησαν επανεξέταση όλων των θεμάτων που άπτονται της λύσης.

Στις δηλώσεις του ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε παραγωγική τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος Κληρίδης, για πιο αποτελεσματική λειτουργία του σώματος, καλύπτει όλες τις πτυχές της λειτουργίας του, το ρόλο και τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Είπε επίσης ότι η πρόταση πέρασε πολύ εύκολα.

Συζήτηση για προσχέδιο λύσης του Κυπριακού

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις, αλλά ούτε και πληροφορίες για πρόθεση του Αλβαρο ντε Σότο να υποβάλει προσχέδιο λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Ολοι υποψιαζόμαστε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο, είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε ύστερα από συνάντησή του με τη γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ο Δ. Χριστόφιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βουλή με προτάσεις νόμου να προχωρήσει στην υιοθέτηση των παρατηρήσεων της ελεγκτικής υπηρεσίας και θεραπεία των παρατυπιών που σημειώνει.

Η Χρ. Γιωρκάτζη από την πλευρά της δήλωσε ότι και η Βουλή μπορεί να συμβάλει στο έργο της, αξιοποιώντας τις εκθέσεις.

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει βελτίωση στην κυβερνητική μηχανή σε σχέση με τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ