Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ωμή βία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση της «δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας» ξεδίπλωσε επί τριήμερο, όσο δηλαδή διήρκεσε η Σύνοδος των ηγετών των 15 κρατών-μελών της, τα προσόντα, τις «αρετές» και τις αξίες της.

Στο απολύτως δημοκρατικό «όχι» των Ιρλανδών, που καταψήφισαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα τη Συνθήκη της Νίκαιας, γεγονός που σήμαινε την υποχρεωτική αναθεώρηση της Συνθήκης και την αναβολή επ' αόριστον της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, απάντησαν ότι ακόμη και η λαϊκή ετυμηγορία δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης! Με άλλα λόγια, στα παλαιά μας τα υποδήματα τι λένε οι Ιρλανδοί, ή οι Δανοί πέρσι, που καταψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Συνθήκη θα εφαρμοστεί είτε σας αρέσει είτε όχι, «άθλιες μάζες». Πρώτο μάθημα δημοκρατίας και ανεκτικότητας της διαφορετικότητας, όπως αρέσκονται να την ονοματίζουν.

Στους δρόμους του Γκέτεμποργκ, και όχι στις «σκοτεινές» αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου, δόθηκε το δεύτερο ολικό και πολυεπίπεδο μάθημα. Τα δακρυγόνα, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι ειδικές δυνάμεις, τα κλομπ και, κυρίως, οι αληθινές σφαίρες αντιμετώπισαν τους ανυπότακτους και παντελώς άοπλους διαδηλωτές, που δεν αποχώρησαν όπως ήθελαν οι Ευρωπαίοι μετά την αναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου, αλλά τόλμησαν να «στρέψουν τα πυρά» της κριτικής τους κατά της ίδιας της ΕΕ και, άκουσον άκουσον, ζήτησαν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, μία «άλλη Ευρώπη», ενώ οι Σουηδοί ειδικά ζήτησαν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ!

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατόρθωσαν να απομονώσουν από μόνοι τους τους «γνωστούς σκίνχεντ» που προκαλούσαν, σχημάτιζαν ένα πολύχρωμο μεν εξαιρετικά δυναμικό πλήθος δε, με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Την ίδια ώρα που οι δεκαπέντε ηγέτες των κρατών-μελών της Ενωσης, ως πιστοί εκφραστές των συμφερόντων των μονοπωλίων, αποκαλούσαν τους διαδηλωτές από τρομοκράτες έως συμμορίες αλητών, η σουηδική αστυνομία επιτελούσε το «θεάρεστο» έργο της εκτελώντας τις εντολές τους. Τα όπλα τους με τα αληθινά πυρά εξέφραζαν την πιο ωμή κρατική βία, ποτίζοντας με το αίμα των διαδηλωτών τους δρόμους του Γκέτεμποργκ.

Ο αγώνας των διαδηλωτών είχε αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Εξέφραζε τη θέληση των λαών των κρατών-μελών της Ενωσης που απορρίπτουν τους μονόδρομους των μονοπωλίων. Αυτό αφ' ενός δεν έπρεπε να το αντιληφθεί η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινή γνώμη, αφ' ετέρου έπρεπε να χτυπηθεί με τη βία της κρατικής καταστολής. Και όλη η επιχείρηση να προβληθεί ως βία των διαδηλωτών, προκειμένου να αντιστραφεί η όποια διεκδικητική αγωνιστική επίδραση ασκεί στις λαϊκές συνειδήσεις, στην κατεύθυνση γενίκευσης της αμφισβήτησης του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος. Στην ποδηγέτηση της κοινής γνώμης συνέβαλαν, όπως πάντα, και τα διεθνή ΜΜΕ, που απομόνωσαν τις εικόνες με τις πέτρες και τα πύρινα οδοφράγματα, ενισχύοντας την προπαγάνδα των «δεκαπέντε» περί βίας των διαδηλωτών, ενώ έπαψαν να μιλούν για το νεκρό από τις σφαίρες του κράτους.

Και όλ' αυτά για να στηθεί το σκηνικό του «φασισμού» που ετοιμάζουν. Με την ενεργοποίηση των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν, με τους «τρομονόμους» και την Ευροπόλ, με τη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών που ζητούν Γερμανοί και Γάλλοι, ώστε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για «να μη διαταραχτεί η νιρβάνα των πολιτών» της ΕΕ. Ηδη λόγος γίνεται για ένα αδιαπέραστο «ατσάλινο τείχος» γύρω από τη Γένοβα, όπου και το επόμενο ραντεβού των διαδηλωτών, με αφορμή τη Σύνοδο του «G8». Αραγε περιμένουν να καμφθεί η αντίσταση των λαών της Ευρώπης από αυτό το τείχος; Μάλλον κάνουν λάθος... και θα αποδειχτεί στην πράξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ