Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Θ. Κάλιος

Στις 13 του Ιούνη έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Κάλιος, πρόεδρος για πολλά χρόνια της κοινότητας του χωριού του, Δήμητρας Γορτυνίας Αρκαδίας. Ενας δραστήριος άνθρωπος με σημαντική προσφορά στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον τόπο του.

Από το 1943 δραστηριοποιήθηκε στη θρυλική ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας από το φασισμό, για τη λαϊκή δημοκρατία, την ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό. Παρέμεινε μέλος της ΚΟΒ Δήμητρας του ΚΚΕ και μετά τη Βάρκιζα, μέσα στη μεγάλη τρομοκρατία των ομάδων του Γούμενου. Βοήθησε σημαντικά στη συγκρότηση των πρώτων ομάδων του Δημοκρατικού Στρατού στην περιοχή, πέρασε στις τάξεις του το 1948 στο συγκρότημα Μενάλου και έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 1949 που η μονάδα του αποδεκατίστηκε στον Πάρνωνα.

Συνελήφθη και πέρασε στρατοδικείο, μετά στη Μακρόνησο. Οταν ξαναγύρισε μετά από χρόνια στο χωριό συνέχισε τον αγώνα του μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας τα πιστεύω του και τα ιδανικά του μέχρι το θάνατό του.

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου, συναγωνιστή και συγχωριανού, αντί για στεφάνι ο Δημοσθένης Μαραγκός προσφέρει στον «Ριζοσπάστη» 20.000 δραχμές, σημειώνοντας πως τον αγαπούσαν όλοι για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του, όπως κι αυτός αγαπούσε τους ανθρώπους και πάντα φρόντιζε για την πρόοδο της κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ