Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Εληξε γύρω στις 2 χτες το μεσημέρι η πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνεδρία, η πρώτη μετά τις τελευταίες εκλογές, άρχισε στις 9.30 το πρωί με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των οκτώ κομμάτων που μετέχουν στη Βουλή. Μετά τη συνεδρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και αντηλλάγησαν κατ' αρχάς απόψεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέλαβε να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στην επόμενη συνεδρία. Επίσης έγινε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, περιλαμβανομένων και των τουρκικών απειλών γύρω από το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Νέα συνεδρία ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου.

Ο κ. Παπαπέτρου ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εισαχθεί σήμερα στην κλινική «Ευαγγελίστρια» για συνήθεις εξετάσεις με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εγχείρηση παχέος εντέρου, στην οποία είχε υποβληθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βγει από την κλινική την ερχόμενη Πέμπτη.

Διαμαρτύρεται η Αγκυρα

Την αναμενόμενη «κλασική» ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ περί παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρόμενο για άλλη μία φορά για το γεγονός ότι στην απόφαση γίνεται λόγος μόνο για την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι για την αυτοαποκαλούμενη ΤΔΒΚ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει η απόφαση δεκτή εκ μέρους της Τουρκίας» και ότι «από το 1963 δεν υπάρχει κυπριακή κυβέρνηση που στηρίζεται στη σύμπραξη των δύο πλευρών και αντιπροσωπεύει το σύνολο του Νησιού».

Η Αγκυρα υπογραμμίζει ότι «στη λήψη της εν λόγω απόφασης δε ζητήθηκε η γνώμη της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας που είναι εγγυήτρια χώρα». Στην ανακοίνωση προβάλλεται επίσης η άποψη ότι «η υπ' αριθμό 1354 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει στις 12 Σεπτεμβρίου 2000 ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι δύο πλευρές είναι ίσες και δεν αλληλοεκπροσωπούνται».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διατύπωση ότι «η απόφαση αυτή που εξυπηρετεί τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης να θεωρηθεί ως μη υπαρκτή η τουρκοκυπριακή πλευρά, δε θα προσφέρει κανένα όφελος, ενώ θα δημιουργήσει ένα νέο εμπόδιο απέναντι στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το κυπριακό ζήτημα».

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εκτιμά ότι η Τουρκία δε θα μπορέσει να ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ με χειρισμούς που ενδεχομένως να επιχειρήσει κατά τις παραμονές της ένταξης.

Ο Γλ. Κληρίδης, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας από τους χειρισμούς στους οποίους μπορεί να προβεί η τουρκική πλευρά, είναι να επανέλθει στις συνομιλίες κοντά στην περίοδο που θα αρχίσει η ένταξη, για να ζητήσει τη ματαίωσή της, με το επιχείρημα ότι θα «ανατιναχτούν οι διαπραγματεύσεις στον αέρα».

Ο Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε ωστόσο ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία θα μπορέσει πλέον να πείσει την Ευρώπη, γιατί θα είναι πλέον φανερό πως προβαίνει σε τέτοια ενέργεια για να αναβάλει την ένταξη της Κύπρου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες - είπε - δεν αποδίδουν σημασία στις τουρκικές απειλές για την ένταξη της Κύπρου και αμφιβάλλουν εάν η Τουρκία έχει διάθεση να τηρήσει τους όρους για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία. Το γενικό αίσθημα, πρόσθεσε, είναι ότι πρόκειται για απειλές που δε θα υλοποιηθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι οι θέσεις της Αγκυρας για συνομοσπονδιακή λύση γίνονται πολύ περισσότερο αποδεκτές, κυρίως από τη Βρετανία και Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε πως πήρε διαβεβαιώσεις ότι η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει πως η θέση της είναι λύση μέσα στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως η Τουρκία δεν πρέπει να αναμένει ότι θα γίνει οποιαδήποτε χειρονομία για να επανέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ο Γλ. Κληρίδης δήλωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις βρετανικές βάσεις για την ένταξη της Κύπρου και πρόσθεσε ότι υπάρχει βούληση από τη βρετανική κυβέρνηση για διευθέτηση του θέματος.

Ο Γλ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι οι πρόνοιες του Συντάγματος του 1960, τις οποίες επικαλείται ο Ρ. Ντενκτάς, αφορούν στρατιωτικές συμμαχίες και όχι πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ