ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τάξη στο ... «χάος» της Δήλου

Μία διαδρομή δύο χιλιομέτρων, που θα αναδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, προσφέροντας στους επισκέπτες μια, όσο το δυνατόν, πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μνημείων, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο σημερινό, άναρχο τρόπο επίσκεψης, ενέκρινε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Η διαδρομή προβλέπει τέσσερις στάσεις σε πανοραμικά σημεία, με ενημερωτικό υλικό, ενώ θα υπάρχουν ακόμη δύο παραλλαγές από αντίθετες κατευθύνσεις, με το μουσείο να βρίσκεται στη μέση της κάθε διαδρομής. Μία ακόμη παραλλαγή θα οδηγεί κατευθείαν στο μουσείο από το λιμάνι.

Το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2003, διότι, παράλληλα με τη διαμόρφωση της διαδρομής (η οποία θα ακολουθεί τον αρχαίο δρόμο), θα γίνονται και μικρής κλίμακας αναστηλωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται... δηλαδή «σε κάθε μέτρο», όπως ειπώθηκε. Γι' αυτό προβλέπεται και η πρόσληψη αρχιτέκτονα μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αν, βέβαια, βρεθεί άνθρωπος να δουλέψει στη Δήλο. Κι αυτό γιατί στο νησί δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης για το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στο κόψιμο των χόρτων. Για τη χωροθέτηση αυτών των υποδομών, το ΚΑΣ θα διενεργήσει αυτοψία στο νησί, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε και η χωροθέτηση δύο μονάδων αφαλάτωσης νερού. Η αναγκαστική χρήση θαλασσινού νερού προκάλεσε ήδη οξειδώσεις στο μπετόν των αναστηλώσεων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα μνημεία να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ωστόσο, πρόβλημα καταρρεύσεων υπάρχει και σε άλλα μνημεία του νησιού, ενώ, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες για τη Δήλο, παρά τη σημαντικότητά της. Η γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, αιτιολόγησε αυτή την κατάσταση με τη «μη εκμετάλλευση» των προηγούμενων χρηματοδοτικών «πακέτων» για το νησί, λόγω της «μη ωριμότητας» των τότε μελετών. Πρόσθεσε δε ότι το Γ` ΚΠΣ προβλέπει ένα «ικανοποιητικό ποσό» για τη Δήλο και πως τέσσερα υποέργα έχουν πάρει ήδη εγκρίσεις και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Πάντως, στο συμβούλιο, εκφράστηκε η γνώμη πως ένας αρχαιολογικός χώρος όπως αυτός της Δήλου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με «ημερομηνία λήξης», που επιβάλλουν τα διάφορα «πακέτα» και με τον «πέλεκυ» της απορροφητικότητας των πιστώσεων να «κρέμεται» πάνω από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Η επιτυχία του... πικραίνει κάποιους

Η Χάρις Αλεξίου συμμετέχει στο Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Παύλου
Η Χάρις Αλεξίου συμμετέχει στο Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Παύλου
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να χτυπήσουν το κύρος του Φεστιβάλ, που ήδη κατέκτησε τους δημότες και ευρύτερα το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Μετά την εκπληκτική επιτυχία της συναυλίας του Manu Chao στο «Θέατρο Δάσους» και του χτεσινού μεγάλου λαϊκού γλεντιού στην Ευαγγελίστρια με τον Βασίλη Κασούρα και το συγκρότημα «Μινόρε», οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με μεγαλύτερες αξιώσεις από όλες τις πλευρές.

Αύριο, το Φεστιβάλ συνεχίζεται στις γειτονιές του Αγίου Παύλου, με παράσταση Καραγκιόζη, στην οδό Αθανασίου Διάκου. Στις 18/6 οι «Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες» ανηφορίζουν στο «Θέατρο Δάσους» για μια μοναδική μουσική παράσταση. Στον ίδιο χώρο, στις 20/6, θα δοθεί συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Κανά και Μαρία Παπανικολάου. Στις 22/6 στο «Θέατρο Δάσους» οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την τύχη να απολαύσουν τη Χαρούλα Αλεξίου. Επονται και άλλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και αφιερώματα.

Εκτός του Φεστιβάλ, συνεχίζεται και μια μεθοδευμένη επίθεση ενάντια στο Δήμο Αγίου Παύλου. Προχτές ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε μια εντελώς αστήριχτη «καταγγελία», σύμφωνα με την οποία «τα παιδιά του 1ου Δημοτικού μάζευαν σύριγγες στο σχολείο τους την επόμενη ημέρα της συναυλίας του Manu Chao, στο "Θέατρο Δάσους"» και ότι «το Δάσος, μετά τη συναυλία, έμεινε σε άθλια κατάσταση».

Ο Δήμος Αγίου Παύλου δηλώνει ότι «δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στον "οχετό"» και επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματός του. Για το στόχο της «απόλυτα ψευδούς και κατευθυνόμενης» καταγγελίας, σημειώνει πως «έρχεται στη δημοσιότητα στη συγκεκριμένη στιγμή για να ανακόψει την επιτυχία του Φεστιβάλ του Δήμου».

Ο δήμος, απαντώντας στην «καταγγελία», παραπέμπει σε μαρτυρία τόσο του διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ότι «δε γνωρίζει τίποτα για τις περιβόητες σύριγγες», αλλά και σε όσους ανηφορίζουν προς το «Θέατρο Δάσους» και σημειώνει: «Ο δήμος μας, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, κρατάει το δάσος σε άριστη κατάσταση. Η συναυλία περιφρουρήθηκε απόλυτα και δε συνέβη το παραμικρό έκτροπο, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και η αστυνομία».

Τέλος, τονίζει πως «η ποιότητα της συγκεκριμένης "καταγγελίας" γίνεται ολοφάνερη και μόνο από το γεγονός ότι διοχετεύτηκε από άνθρωπο ο οποίος συστήνεται ως "κυβερνητικός υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Παύλου", αλλά χωρίς, καλά - καλά, να ξέρει κατά πού πέφτει ο Δήμος Αγίου Παύλου».

Δίκτυα διάσωσης μνημείων

Τοιχογραφία σε κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε στην Πέλλα
Τοιχογραφία σε κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε στην Πέλλα
Δίκτυο Κέντρων Συντήρησης Αρχαιοτήτων ιδρύεται στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο τη δημιουργία νέων ή τον σύγχρονο εξοπλισμό υπαρχόντων εργαστηρίων συντήρησης, που να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των αρχαιολογικών αντικειμένων και των έργων τέχνης. Ανάλογα δίκτυα λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια σε διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, όπως παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το δίκτυο θα δώσει τη δυνατότητα της πρωτογενούς, περιφερειακής έρευνας, θα εξοικονομήσει πόρους, θα κατανείμει ορθολογικά το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κέντρων του δικτύου και του Τμήματος Συντηρητών του ΤΕΙ Αθήνας, στοιχείο που θα αναδείξει και την εκπαιδευτική διάσταση του εγχειρήματος.

Η κεντρική μονάδα του δικτύου θα βρίσκεται στην έδρα της Διεύθυνσης Συντήρησης στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα κέντρα κατανέμονται στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κρήτη, την Ολυμπία και την Πάτρα, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για το Νότιο Αιγαίο. Παρά τις εντυπωσιακές λίστες τεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων που παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ, εκκρεμεί πάντα το ζήτημα του προσωπικού που θα τα στελεχώσει. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μελέτες του δικτύου φτιάχτηκαν από ωρομίσθιους και σπουδαστές, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα μονιμοποίησης του έμπειρου προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, το ΚΑΣ ενέκρινε και την ίδρυση του Δικτύου Μακεδονικών Τάφων και Ελληνιστικών Ταφικών Μνημείων, πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν οι Διευθύνσεις Αναστήλωσης, Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Συντήρησης του ΥΠΠΟ. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία και ανάδειξη σημαντικών μνημείων σε όλη την Ελλάδα (τα οποία προτάθηκαν από τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων), στα περισσότερα από τα οποία το μόνο που έγινε από την εποχή της αποκάλυψής τους είναι σωστικές επεμβάσεις, ενίοτε υποτυπώδεις. Αλλα από αυτά έχουν αφεθεί τελείως στην τύχη τους, ενώ σε ελάχιστα έχουν γίνει κάποιες επεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης, ανολοκλήρωτες κι αυτές. Το πρόγραμμα αφορά σε 52 μνημεία, με πάνω από τα μισά να βρίσκονται στη Μακεδονία. Το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2004, ενώ η «φιλοσοφία» του είναι ο σεβασμός στην ταφική τους χρήση.

Ελληνική πρωτιά

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μόσχα, «Golden Knight», κατέκτησε η ταινία του Γιάννη Λάμπρου «Περάσματα από τον παράδεισο», με θέμα τη ζωή των μοναχών του Αγίου Ορους.

Η επιτυχία της πρωτιάς ενισχύεται και από το γεγονός ότι, στη συγκεκριμένη κατηγορία, διαγωνίστηκαν 29 ταινίες από την Ευρώπη και τον Καναδά, ενώ στην επιτροπή του φεστιβάλ συμμετέχουν δημιουργοί, όπως οι Νικήτα Μιχάλκοφ και Κριστόφ Ζανούσι. Ο πρόεδρός της είναι ο ηθοποιός Νικολάϊ Μπουρλάεφ, ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Αντρέϊ Ρουμπλιόφ» του Ταρκόφσκι.

Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Αντρέας Τσέκος, διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιώργος Παπανικολάου, το μοντάζ υπογράφει ο Αλέξης Πεζάς και τη μουσική έγραψε ο Παναγιώτης Βούζας.

Θέατρο - μουσική στον Υμηττό

Το Φεστιβάλ Υμηττού 2001 «Συναντήσεις Τέχνης στη Σκιά των Βράχων» συνεχίζεται τη Δευτέρα, με τη συναυλία του Πέτρου Δουρδουμπάκη «Εικόνες παιδεύουν το μυαλό». Τραγουδούν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Παντελής Θαλασσινός, Παντελής Θεοχαρίδης, Ειρήνη Νικολάου, Βάσια Βουγιουκλή. Στις 20/6 το συγκρότημα Μουντάκη και εικοσαμελές συμφωνικό σύνολο παρουσιάζουν το μουσικοποιητικό δρώμενο «Ερωτόκριτος» με την Εύα Κοταμανίδου. Ακολουθούν συναυλίες: «Σιμεντέρα» (28/6), Μαρία Φαραντούρη (2/7), Γιαν Γκαρμπάρεκ (5/7), Ρέντμαν (6/7), Μακεδόνα - Μπάση (9/7). Θεατρικές παραστάσεις: «Δον Κιχώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (11/7), «Ηρακλής Μαινόμενος» σε σκηνοθεσία Τερζόπουλου (16-17/7) και «Νεφέλες» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (25/7).

«Το περιπετειώδες ταξίδι της μετάφρασης: Από την Ελλάδα στο εξωτερικό», είναι ο τίτλος της συζήτησης που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του με τον γενικό τίτλο «Λογοπαίγνια». Η συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα (8 μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ «Αρένα» (Αθ. Διάκου 4. στάση μετρό: Ακρόπολη). Συζητητές θα είναι οι μεταφραστές: Αντρέα Σέλιγκερ, Ντέιβιντ Κόνολι, Κατρίν Βελισσάρη, Γκαλβέθ.

Η Πανελλήνια Ενωση Καθηγητών Μουσικής, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλ. Καρύτση 8), διοργανώνει τη Δευτέρα (9 π.μ.) επιστημονική - επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο: «Η παιδαγωγική του σχολείου». Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν καθηγητές Μουσικής και κάτοχοι τίτλων σπουδών Μουσικής και μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γενικότερα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 0977900833, 8213114.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ