ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη!

Σύσκεψη της ΕΝΙΘ με σωματεία και φορείς για την προετοιμασία μαζικής οργανωμένης απάντησης

Η οργανωμένη έκφραση της αντίθεσης όχι μόνο των υγειονομικών αλλά ευρύτερα των σωματείων και των μαζικών φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης χθες το απόγευμα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30 εκπρόσωποι φορέων υγειονομικών, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων ασθενών και άλλων μαζικών φορέων, αποφασίστηκε οι δυνάμεις τους να τεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα και να πραγματοποιήσουν μαζική κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το περιεχόμενό του αλλά και για τα τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με την τεράστια υποστελέχωση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τον λόγο πήραν αρχικά υγειονομικοί, όπως η Χάρις Λαμπαδά, παιδίατρος - λοιμωξιολόγος στο Ιπποκράτειο, η Κατερίνα Μπιλιούρη, ειδικευόμενη ακτινολόγος στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, και η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ. Μετέφεραν με παραδείγματα πλευρές της υπάρχουσας κατάστασης στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά και με βάση αυτές το πώς το νομοσχέδιο θα εντείνει την εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών και θα υποβαθμίσει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς, μετατρέποντάς τους παράλληλα σε πελάτες για τα νοσοκομεία αλλά και για τους ιδιώτες.

Στη σύσκεψη μίλησαν και εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, όπως ο Διονύσης Κωφός, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ, και ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. Τόνισαν ότι το νομοσχέδιο αφορά ολόκληρο τον λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, αναφερόμενοι στις ιατρικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους κλάδους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, ο οποίος τόνισε πως το νομοσχέδιο ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια και δωρεάν Υγεία χάρη στους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών και του λαού, γι' αυτό και πρέπει να σημάνει μαζική αντεπίθεση από τους υγειονομικούς και όλο τον λαό.

«Ουσιαστικά θέλουν να καθιερώσουν στις συνειδήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ότι για να αυξήσουν το εισόδημά τους πρέπει να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα και, αφού ανέφερε στοιχεία για την ήδη εκρηκτική κατάσταση, την οποία θα κλιμακώσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο όλων των προηγούμενων και τις επιταγές της ΕΕ, και προωθεί τις αντιδραστικές αλλαγές στο ΕΣΥ, που αποτελούν τη στόχευση των συμφερόντων των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην περάσουν το νέο νομοσχέδιο και τα σχέδια για έναρξη των επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, υψηλού επιπέδου δωρεάν παροχές Υγείας. Για διεκδίκηση σύγχρονου καθολικού, αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο - ενιαίο σύστημα ΠΦΥ, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες Υγείας, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ΟΕΝΓΕ
Δεν θα περάσει η ποινικοποίηση των αγώνων

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Ευελπίδων τη Δευτέρα 28/11, μέρα που δικάζεται η πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) προκηρύσσει για τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και καλεί σε συγκέντρωση στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 5) όπου δικάζεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, με την κατηγορία ότι δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις του νόμου Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού μέσα στην πανδημία, στις 24/9/2020.

«Η απόφαση για παραπομπή σε δίκη έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση όχι μόνο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από εκατοντάδες εργαζόμενους σε εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την πρωτοφανή ενέργεια κράτους - κυβέρνησης να στήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας την περίοδο της πανδημίας και συνεχίζουν και σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη». «Η τρομοκράτηση των εργαζομένων και της νεολαίας και η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσουν», διαμηνύει η Ομοσπονδία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψηφιακός «φερετζές» στη βάρβαρη αντιαναπηρική πολιτική

Παρουσιάστηκε χτες η «ψηφιακή κάρτα αναπηρίας», ενώ οι ανάπηροι εξακολουθούν να στενάζουν. Σε μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης μετατρέπεται η 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Την έναρξη της «ψηφιακής κάρτας αναπηρίας» ανακοίνωσαν χτες τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τους αρμόδιους υπουργούς να μιλούν για «κάρτα αξιοπρέπειας» για τους εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρους που παραμένουν άνεργοι (σε ποσοστό άνω του 95%), οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με κουτσουρεμένα επιδόματα και πενιχρές συντάξεις, στερούνται θεραπείες, φάρμακα και άλλα βασικά για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ «έλυσε την εκκρεμότητα 30 χρόνων» αναφέρθηκε στην παρουσίαση, αφού η «ψηφιακή κάρτα» ήταν πάγιο αίτημα όλων των αστικών κομμάτων και έρχεται να διευθετήσει διαδικαστικά θέματα, όχι όμως και όσα ταλανίζουν τις λαϊκές οικογένειες των αναπήρων, καθώς προβλέπεται η επιδείνωση των προβλημάτων τους.

«Δικαιούχοι της κάρτας αναπηρίας είναι όλα τα άτομα με αναπηρία με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% που είναι καταγεγραμμένα στο Μητρώο Αναπηρίας και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης όπου θα βλέπει ποιες παροχές δικαιούται»... Στο μεταξύ, μέσω της «λειτουργικότητας» των αναπήρων, θα συνεχιστεί το χτύπημα των ήδη ελάχιστων παροχών, αφού όσοι χρόνιοι πάσχοντες κι ανάπηροι είναι ενταγμένοι στην παραγωγή και την κοινωνική ζωή δεν θα δικαιούνται ούτε καν τη σημερινή φτωχή στήριξη από το κράτος. Κι όλα αυτά στο φόντο των «σφαγείων» των ΚΕΠΑ που παραμένουν, κόβοντας ποσοστά αναπηρίας προκειμένου να μειωθεί το «κόστος» για το κράτος.

Κατά την παρουσίαση η κυβέρνηση επικαλέστηκε τη νομοθετική ρύθμιση που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή («μίνι» Ασφαλιστικό), με την οποία μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό, αποσιωπώντας βέβαια ότι οι πλήρεις αναπηρικές συντάξεις κόπηκαν κατά 50% με τον νόμο Κατρούγκαλου (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ένα θεσμικό πλαίσιο που παραμένει σε ισχύ.

Στο μεταξύ, τα διαπιστευτήριά της στην αντιαναπηρική πολιτική έδωσε άλλη μια φορά η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΑμεΑ εκφράζοντας ικανοποίηση για όλα όσα ...θα χάσουν οι λαϊκές οικογένειες των αναπήρων και οι χρόνιοι πάσχοντες, παρουσιάζοντας μάλιστα τα παραπάνω ως «πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος».

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που λεηλατούνται όσα εργασιακά, ασφαλιστικά, προνοιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, με την ΕΣΑμεΑ να βάζει πλάτη καλλιεργώντας αυταπάτες στους ανάπηρους ότι θα βγουν αλώβητοι από τη «βαρυχειμωνιά» που ετοιμάζουν στον λαό.

Ηχηρή απάντηση στα παραπάνω ετοιμάζεται να δώσει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, υλοποιώντας τις αποφάσεις της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο - με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Συλλόγων Γονέων Ειδικών Σχολείων, του ΠΑΣΑΠ, της ΟΓΕ και άλλων φορέων - με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε μεγάλη πόλη, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να συναντήσει την αντίδραση όλου του λαού το επαίσχυντο νομοσχέδιο

Με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αποτελούμενη από τους Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο, Παναγιώτη Παπανικολάου, γεν. γραμματέα, Ματίνα Παγώνη, Α' αντιπρόεδρο, Γιάννη Γαλανόπουλο, Δέσποινα Τοσονίδου και Δήμητρα Σταματέλου. Συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση και συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και εκφράστηκε η καθολική απόρριψη από τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, σημείωσε: «Το ΚΚΕ θεωρεί αυτό το νομοσχέδιο για την Υγεία, που έφερε η κυβέρνηση για διαβούλευση και ετοιμάζεται να το φέρει και στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνέχεια, ως απαράδεκτο και επαίσχυντο και πρέπει να βρει την αντίδραση όλου του ελληνικού λαού, όχι μόνο δηλαδή να απορριφθεί από εσάς τους υγειονομικούς - που ήδη το έχετε κάνει - αλλά από το σύνολο του ελληνικού λαού και να κινητοποιηθεί γι' αυτό. Να μην έρθει καν στη Βουλή λέμε εμείς, αλλά και αν τολμήσει και το φέρει, να απορριφθεί.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα εξαρχής να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας στην ΟΕΝΓΕ, σε όλους τους υγειονομικούς, που δίνετε μία τέτοια δύσκολη μάχη και να καταγγείλουμε ταυτόχρονα την επίθεση, τις διώξεις που δέχεται και η ΟΕΝΓΕ, στο πρόσωπο της προέδρου της Ομοσπονδίας, που είναι απαράδεκτες μόνο και μόνο επειδή διεκδικείτε το αυτονόητο, την προστασία δηλαδή και την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας».

Το νομοσχέδιο πρώτα απ' όλους πλήττει τους ασθενείς

Μετά το τέλος της συνάντησης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου, δήλωσε: «Εκφράζουμε την ομόθυμη και ομόφωνη αντίθεσή μας σ' αυτό το νομοσχέδιο που είναι ταφόπλακα σ' ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα του λαού μας στη δωρεάν Υγεία, που χτυπάει τον πυρήνα του δημόσιου συστήματος Υγείας, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη φτάσει καν στη Βουλή, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Αλλά κι εφόσον φτάσει να μην ψηφιστεί. Καλούμε όλο τον λαό σ' αυτήν την κατεύθυνση, γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που πρώτα απ' όλα πλήττει τους ασθενείς, τον λαό και τους υγειονομικούς, τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Ακολούθησαν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ