Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψηφιακός «φερετζές» στη βάρβαρη αντιαναπηρική πολιτική

Παρουσιάστηκε χτες η «ψηφιακή κάρτα αναπηρίας», ενώ οι ανάπηροι εξακολουθούν να στενάζουν. Σε μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης μετατρέπεται η 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Την έναρξη της «ψηφιακής κάρτας αναπηρίας» ανακοίνωσαν χτες τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τους αρμόδιους υπουργούς να μιλούν για «κάρτα αξιοπρέπειας» για τους εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρους που παραμένουν άνεργοι (σε ποσοστό άνω του 95%), οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με κουτσουρεμένα επιδόματα και πενιχρές συντάξεις, στερούνται θεραπείες, φάρμακα και άλλα βασικά για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ «έλυσε την εκκρεμότητα 30 χρόνων» αναφέρθηκε στην παρουσίαση, αφού η «ψηφιακή κάρτα» ήταν πάγιο αίτημα όλων των αστικών κομμάτων και έρχεται να διευθετήσει διαδικαστικά θέματα, όχι όμως και όσα ταλανίζουν τις λαϊκές οικογένειες των αναπήρων, καθώς προβλέπεται η επιδείνωση των προβλημάτων τους.

«Δικαιούχοι της κάρτας αναπηρίας είναι όλα τα άτομα με αναπηρία με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% που είναι καταγεγραμμένα στο Μητρώο Αναπηρίας και έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης όπου θα βλέπει ποιες παροχές δικαιούται»... Στο μεταξύ, μέσω της «λειτουργικότητας» των αναπήρων, θα συνεχιστεί το χτύπημα των ήδη ελάχιστων παροχών, αφού όσοι χρόνιοι πάσχοντες κι ανάπηροι είναι ενταγμένοι στην παραγωγή και την κοινωνική ζωή δεν θα δικαιούνται ούτε καν τη σημερινή φτωχή στήριξη από το κράτος. Κι όλα αυτά στο φόντο των «σφαγείων» των ΚΕΠΑ που παραμένουν, κόβοντας ποσοστά αναπηρίας προκειμένου να μειωθεί το «κόστος» για το κράτος.

Κατά την παρουσίαση η κυβέρνηση επικαλέστηκε τη νομοθετική ρύθμιση που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή («μίνι» Ασφαλιστικό), με την οποία μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό, αποσιωπώντας βέβαια ότι οι πλήρεις αναπηρικές συντάξεις κόπηκαν κατά 50% με τον νόμο Κατρούγκαλου (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ένα θεσμικό πλαίσιο που παραμένει σε ισχύ.

Στο μεταξύ, τα διαπιστευτήριά της στην αντιαναπηρική πολιτική έδωσε άλλη μια φορά η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΑμεΑ εκφράζοντας ικανοποίηση για όλα όσα ...θα χάσουν οι λαϊκές οικογένειες των αναπήρων και οι χρόνιοι πάσχοντες, παρουσιάζοντας μάλιστα τα παραπάνω ως «πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος».

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που λεηλατούνται όσα εργασιακά, ασφαλιστικά, προνοιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, με την ΕΣΑμεΑ να βάζει πλάτη καλλιεργώντας αυταπάτες στους ανάπηρους ότι θα βγουν αλώβητοι από τη «βαρυχειμωνιά» που ετοιμάζουν στον λαό.

Ηχηρή απάντηση στα παραπάνω ετοιμάζεται να δώσει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, υλοποιώντας τις αποφάσεις της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο - με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Συλλόγων Γονέων Ειδικών Σχολείων, του ΠΑΣΑΠ, της ΟΓΕ και άλλων φορέων - με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε μεγάλη πόλη, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ