Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ολο και μακραίνει ο κατάλογος των εργατικών «ατυχημάτων»

Δύο Ελληνες ναυτεργάτες τραυματίες μετά από έκρηξη σε πλοίο στη Χάβρη

Δύο τραυματίες ναυτικοί είναι το αποτέλεσμα της έκρηξης που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο πλοίο «Αθηνά» (OSS «Athena» της ναυτιλιακής εταιρείας «Assodivers Ltd») στο λιμάνι της Χάβρης. Το πλοίο, ελληνικής σημαίας, βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι, όπου εκτελούνταν προπαρασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα των εργασιών σημειώθηκε έκρηξη σε γραμμή αέρα υψηλής πίεσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο Ελληνες ναυτικοί (2ος μηχανικός και καθαριστής).

Το περιστατικό επιβεβαιώνει «τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και προστασίας των ναυτεργατών και τη διαρκή υπονόμευση της ζωής τους για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών», καταγγέλλει η ΠΕΜΕΝ και καλεί το υπουργείο Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες του να ενημερώσουν «άμεσα και εγγράφως για το συμβάν και την εξέλιξη της υγείας των ναυτεργατών». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Χάβρης, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους. Φέρουν εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια και ο ένας έχει σπασμένα πλευρά.

Το «ατύχημα» καταγγέλλει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, απαιτώντας με τη σειρά του να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτιά του. Συγκεκριμένα, ζητά να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα: Διέθετε η εταιρεία τις σχετικές άδειες για τη διεξαγωγή εργασιών επισκευής - συντήρησης σε αγκυροβολημένο πλοίο, αρχείο συντήρησης του πλοίου και του τμήματος όπου λειτουργούσε η συγκεκριμένη γραμμή; Υπήρχε ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για τις εργασίες στο τμήμα της γραμμής, η οποία λάμβανε υπόψη και το ενδεχόμενο έκρηξης; Είχε εξασφαλίσει η εταιρεία την απαραίτητη εκπαίδευση των εργαζομένων για τις σχετικές εργασίες; Τους είχε προμηθεύσει με τον ειδικό εξοπλισμό (ΜΑΠ); Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες πάνω στο πλοίο; Υπήρχαν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, υλικό και ιατρικά μέσα;

«Παίρνουμε στα χέρια μας την προστασία της ζωής και της υγείας μας, σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζει το Συνδικάτο. Και, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους της «Asso Subsea», τους καλεί να δυναμώσουν την οργάνωση στο Συνδικάτο και να συγκροτήσουν Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.

Τραυματισμός εργαζόμενης στην Ξάνθη

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε και στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν εργαζόμενη σε κατάστημα εστίασης χτυπήθηκε από αυτοκίνητο σε ώρα εργασίας, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της.

Σύμφωνα μάλιστα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά το ατύχημα μαζεύτηκαν άρον - άρον τα τραπεζοκαθίσματα από το σημείο για να μπορέσει να το προσεγγίσει ασθενοφόρο και να παραλάβει την εργαζόμενη.

«Δυστυχώς ένα τέτοιο περιστατικό ήταν θέμα χρόνου να συμβεί στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην πιο τουριστική περιοχή της, όπου συνυπάρχουν μουσεία, καφετέριες, ταβέρνες και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θέτει διαρκώς σε κίνδυνο εργαζόμενους και πελάτες, καθώς οι πολύ στενοί δρόμοι είναι ανοιχτοί για τη διέλευση οχημάτων», σημειώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης. Τονίζει τις σοβαρές ευθύνες των εργοδοτών αλλά και των αρμόδιων αρχών, για τον έλεγχο και τις άδειες για χρήση και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Εστίαση, σε ένα τόσο στενό και επικίνδυνο σημείο, όπου εργαζόμενοι καθημερινά δίνουν τον αγώνα για το μεροκάματο, ουσιαστικά μέσα στον δρόμο.

Με αφορμή το περιστατικό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο συγκεκριμένο σημείο της οδού Ορφέως υπάρχει διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο όπου με πρωτοβουλία του δήμου έχει τοποθετηθεί προστατευτική τραπεζοειδής λαμαρίνα η οποία επισημαίνει ότι το κτίριο είναι υπό κατάρρευση, κι όμως ακριβώς δίπλα εφάπτονται τραπέζια για την εξυπηρέτηση πελατών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με Ερώτηση που κατέθεσε στη δημοτική αρχή Ξάνθης ζητά διευκρινίσεις σχετικά με τις άδειες λειτουργίας και τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στο σημείο, αλλά και μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών, των κατοίκων και των περαστικών.

Ντελίβερι υπό καταρρακτώδη βροχή στη Θεσσαλονίκη

Για να μη θρηνήσουν οι εργαζόμενοι κι άλλα θύματα την ώρα της δουλειάς, το βράδυ της Κυριακής έκανε παρέμβαση στην πιάτσα του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, μετά από καταγγελίες ότι διανομείς αναγκάστηκαν να βγουν για δουλειά μέσα στην καταρρακτώδη βροχή, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Το ΣΕΤΕΠΕ καταγγέλλει ότι οι εργοδότες εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να βγουν με το μηχανάκι για δουλειά σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και ενώ οι δρόμοι είναι ποτάμια. «Φτάσανε στο σημείο να απειλήσουν διανομείς για να συνεχίσουν μέσα στη βροχή», με αποτέλεσμα να σημειωθούν τουλάχιστον 2 εργατικά «ατυχήματα», επισημαίνει το Σωματείο.

Καταγγέλλει δε ότι έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, η τελευταία «δήλωσε αναρμόδια να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να σταματήσουν οι διανομές που έχουν άμεσο κίνδυνο για τους εργαζόμενους».

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους διανομείς, σε οποιαδήποτε περίπτωση κρίνουν ότι η εργασία τους ενέχει κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα, να σταματήσουν τις διανομές για όσο χρειαστεί. Και ενημερώνει ότι «βάσει και του νόμου, για τις ώρες αυτές πληρωνόμαστε κανονικά. Αν κάποιος εργοδότης μάς αναγκάσει να βγούμε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, επικοινωνούμε άμεσα με τα τηλέφωνα του συνδικάτου ώστε να παρέμβει. Να μην ξαναδούμε εικόνες συναδέλφων να παρασύρονται από τα νερά! Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα για τα κέρδη τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ