ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κλιμακώνονται εξοπλισμοί που αναζωπυρώνουν ανταγωνισμούς

Ρωσικό βομβαρδιστικό που περιπολεί μαζί με κινεζικά αεροσκάφη στον Ειρηνικό

Russian Defense Ministry Press

Ρωσικό βομβαρδιστικό που περιπολεί μαζί με κινεζικά αεροσκάφη στον Ειρηνικό
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενδέχεται να αγοράσει ως και 500 πυραύλους «Κρουζ Τόμαχοκ» μέχρι τον Μάρτη του 2028, καθώς ιεραρχείται ψηλά η δραστική αναβάθμιση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της, όπως επιβεβαιώνει και ο στόχος για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε 2% του ΑΕΠ, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ενόψει και της έγκρισης του νέου προϋπολογισμού, το Τόκιο επιδιώκει να συνεχίσει την αναθεώρηση διατάξεων που θα διευκολύνουν παραπέρα την ανάληψη δράσης εκτός συνόρων, με βάση και αλλαγές στο μεταπολεμικό Σύνταγμα της χώρας που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, με φόντο την όξυνση διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη γοργή ανέλιξη της Κίνας. Ηδη, η κυβέρνηση Κισίντα έχει αναγγείλει ότι θα αποκτήσει πυραύλους με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα καταστροφής στόχων στη θάλασσα και στη στεριά. Θυμίζουμε ότι ο «Τόμαχοκ» μπορεί να πλήξει στόχους ως και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, θέτοντας εντός βεληνεκούς δηλαδή τομείς της Κίνας και της ρωσικής Απω Ανατολής.

Ολα αυτά ενώ νέα έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμά ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2035, με τις πυρηνικές της κεφαλές να φτάνουν τις 1.500, από 400 που είναι σήμερα.

Στο μεταξύ, χτες, ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος άλλων χωρών. Το δε κινεζικό ανέφερε πως οι περιπολίες εντάσσονται στο «ετήσιο σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών.

Πάντως, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι μαχητικά της αεροσκάφη «σηκώθηκαν» για «την εφαρμογή πάγιων μέτρων», κατηγορώντας Μόσχα και Πεκίνο ότι τα αεροσκάφη τους εισήλθαν στη δική της Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (KADIZ), αλλά - πρόσθεσε - δεν παραβίασαν νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο. Μαχητικά αεροσκάφη δήλωσε ότι «σήκωσε» και η ιαπωνική δύναμη Αεροπορικής Αυτοάμυνας (Πολεμική Αεροπορία Ιαπωνίας).

Στο Πεκίνο σήμερα ο Μισέλ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες σήμερα αναμένεται στο Πεκίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά από πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολιάζοντας (ανώνυμα) επικρίσεις που δέχονται οι Βρυξέλλες για το ταξίδι (με φόντο και τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Κίνα, αλλά και τις καταγγελίες για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το Πεκίνο), είπε ότι «όταν σε προσκαλεί ο Κινέζος Πρόεδρος, λες όχι;...». Ο ίδιος είπε ότι ο Μισέλ στη διάρκεια των επαφών του «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ» και «θα θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών», όπως και ότι «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ. Υποστήριξε ακόμα ότι «η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά και ότι ο Μισέλ «θα παροτρύνει τον Πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας» και «θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ».

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαφές Σταϊνμάγερ σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

«Γνωρίζω ότι ο δρόμος της ένταξης στην ΕΕ δεν είναι εύκολος, ότι η εμπιστοσύνη και η υπομονή "τεντώνονται" σε κοπιαστικές διαπραγματεύσεις, ορισμένες φορές τεντώνονται πολύ», δήλωσε χτες ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από τα Σκόπια, όπου ολοκλήρωσε διήμερες επαφές. Μιλώντας στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, κάλεσε τα μέλη της σε άμεση έγκριση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι όροι ένταξης στην ΕΕ και σημείωσε: «Τώρα δεν είναι καιρός να υποπέσει κανείς σε απλοϊκά σλόγκαν και εθνικιστικά συναισθήματα. Μη χάνετε τον στόχο που ακολουθήσατε τόσο καιρό, της ένταξης στην ΕΕ (...)».

Η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της Β. Μακεδονίας.

Μετά τα Σκόπια, ο Σταϊνμάγερ θα βρεθεί σήμερα στα Τίρανα. Η έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, τον περασμένο Ιούλη, αναζωπύρωσε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι «η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντική για την ειρήνη. Είναι ανάγκη να σταματήσουμε τους Ρώσους στα Δυτικά Βαλκάνια, έχουμε ανάγκη περισσότερη Ευρώπη (...) Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε όλες τις χώρες που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια και κοντά στην Ουκρανία επειδή είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή να δουλέψουμε μαζί. Η ενότητα είναι σημαντική και αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προχωράνε τα παζάρια κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Τη δεύτερη μερική συμφωνία υπέγραψε το περασμένο Σάββατο στο Μεξικό η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο με την αντιπολίτευση της λεγόμενης «Ενιαίας Πλατφόρμας», με υποτιθέμενο στόχο «την προστασία του λαού της Βενεζουέλας». Με τη συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου που επανεκκίνησε με την μεσολάβηση των κυβερνήσεων του Μεξικού και της Νορβηγίας, συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας νέων συνεργασιών τμημάτων της αστικής τάξης της χώρας που εδώ και χρόνια και πιο έντονα από το 2018 επιτίθενται σε όποιες κατακτήσεις και δικαιώματα είχαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την περίοδο της διακυβέρνησης Τσάβες, που με επιδοματική πολιτική επιχείρησε να αμβλύνει την ακραία φτώχεια.

Ωστόσο η κατάσταση που βιώνει ο λαός είναι η συνεχής υποχώρηση του βιοτικού του επιπέδου και της αγοραστικής του δύναμης, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους και την ΕΕ, της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής διαχείρισης της κυβέρνησης Μαδούρο. Μια κυβέρνηση που προχώρησε στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων εταιρειών και υπηρεσιών και τις επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Επίσης έχει προχωρήσει σε διώξεις κομμουνιστών και άλλων ταξικών αγωνιστών που παλεύουν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και μια αξιοπρεπή ζωή.

Στη μερική συμφωνία προβλέπεται στο όνομα «της αντιμετώπισης ζωτικών κοινωνικών αναγκών του πληθυσμού ανάκτηση νόμιμων πόρων, περιουσιακών στοιχείων του κράτους της Βενεζουέλας, που εμποδίζονται παράνομα από τα μονομερή περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλα έθνη στη χώρα της Νότιας Αμερικής». Δηλώνεται ότι οι πόροι με τη μεσολάβηση και του ΟΗΕ θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, της Εκπαίδευσης, της αντιμετώπισης προβλημάτων από φυσικές καταστροφές.

Η συμφωνία αυτή έχει επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που θέλει να αξιοποιήσει νέες συμφωνίες με την κυβέρνηση Μαδούρο για μονοπωλιακούς της ομίλους στην Ενέργεια, με αφορμή και τις δυσκολίες σε διεθνές επίπεδο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δυνάμεις αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να πουν ότι η συνέχεια του διαλόγου θα μπει και σε πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο πολιτικό σύστημα, τον καθορισμό των επόμενων εκλογών του 2024 και αυτό που ονομάζουν πολιτικούς κρατούμενους, χωρίς βέβαια να θεωρούν τέτοιους τους πραγματικούς λαϊκούς αγωνιστές που διώκονται. Η όλη προσπάθεια της αντιπολίτευσης με τη στήριξη των ΗΠΑ αποσκοπεί στο να υπάρξει η λεγόμενη «πολιτική αλλαγή», δηλαδή μια πιο βολική κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο ιδρυτής των Oath Keepers (Φύλακες του Ορκου), Στ. Ρόουντς, και ακόμη ένα μέλος της ακροδεξιάς ένοπλης οργάνωσης έγιναν οι πρώτοι συμμετέχοντες στην επίθεση στο Καπιτώλιο το 2021 που κρίνονται ένοχοι για «στάση». Επειτα από δύο μήνες που διήρκεσε η δίκη, οι ένορκοι έκριναν άλλα τρία μέλη της οργάνωσης αθώα για την ίδια κατηγορία, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών. Και τα πέντε μέλη των Oath Keepers κρίθηκαν ένοχα για «παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας», με τις ποινές τους να αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2023.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-- Εννέα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης, ενώ έπλεε ανοιχτά της Καλιφόρνιας. Ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναφέρει ότι η πυρκαγιά «εντοπίστηκε γρήγορα και τέθηκε υπό έλεγχο», ενώ δεν κρίθηκε σκόπιμο να ελλιμενιστεί το αεροπλανοφόρο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε κορανικό σχολείο της πόλης Αϊμπάκ στο βόρειο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, «όλα τα θύματα είναι παιδιά και απλοί πολίτες».

ΚΟΥΕΤΑ.-- Βομβιστική επίθεση που έπληξε αστυνομικό όχημα και ομάδα που έκανε εμβόλια σε παιδιά σημειώθηκε στην Κουέτα του Πακιστάν, κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 28. Στα θύματα περιλαμβάνονται μια γυναίκα κι ένα παιδί, ενώ την ευθύνη ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ). Τη Δευτέρα, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει τον Ιούλη.

ΚΙΝΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Κίνα ενάντια σε μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στο όνομα του περιορισμού της πανδημίας και με επίκληση στην ανάγκη «τήρησης της τάξης».

Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις μεταξύ άλλων σε πόλεις όπως η Γκουανγκτζού, από όπου έκαναν τον γύρο του κόσμου πλάνα με αστυνομικούς που φορούσαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κρατούσαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους, για να μην τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους.

Μετά την παρέμβαση και της λεγόμενης Επιτροπής Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων (που ζήτησε την «καταστολή» των «εχθρικών δυνάμεων»), άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βγήκαν στους δρόμους της Σαγκάης, της Γουχάν και της Χανγκζού, για τα οποία οι αρχές υποστήριξαν ότι αφορούν τη διεξαγωγή προγραμματισμένων ασκήσεων τμημάτων του στρατού.

Διαμαρτυρίες οργανώθηκαν και στο παλαιότερο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, με συνθήματα όπως «Ελευθερία ή θάνατος" και με συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι «δεν είμαστε ξένες δυνάμεις, είμαστε Κινέζοι πολίτες. Η Κίνα οφείλει να επιτρέψει διαφορετικές φωνές».

Στο Τορόντο του Καναδά, Κινέζοι προχώρησαν σε συγκεντρώσεις με συνθήματα όπως «Ελεύθερη Κίνα, Σι Τζινπίνγκ φύγε», όπως και στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ με συνθήματα όπως «Οχι άλλα ψέματα» και «Οχι άλλη λογοκρισία». Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης έξω από το κινεζικό προξενείο στη Νέα Υόρκη και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

  • Σε ηλικία 96 ετών πέθανε χτες ο πρώην Πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν (1993 - 2003), ο οποίος, όπως μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, έπασχε από λευχαιμία και πολυοργανική ανεπάρκεια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ