Eurokinissi |
Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», εξέλιξη την οποία η ντόπια αστική τάξη θέλει να χρησιμοποιήσει ως μπούσουλα για αντίστοιχη εξέλιξη στα Ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, άλλωστε, πως η κυβέρνησή του έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο βέβαια γίνεται λάστιχο όταν είναι να εξυπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και συμφέροντα.
Αλλωστε, η ΑΟΖ μεταξύ των δυο κρατών είναι μέρος των γεωπολιτικών παζαριών που γίνονται στην περιοχή για αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης σε ανταγωνισμό με την τουρκική, η οποία με τη σειρά της έχει αναπτύξει ισχυρή σχέση με την αλβανική, για αυτό άλλωστε δεν προχώρησαν προηγούμενες αντίστοιχες «διευθετήσεις» της Αθήνας με τα Τίρανα για την ΑΟΖ. Ενδεικτικά, η τελευταία ελληνοαλβανική συμφωνία ακυρώθηκε μονομερώς από τα Τίρανα, όταν αναπτύσσονταν εκτεταμένες διμερείς σχέσεις με την Αγκυρα με αμυντικές συμφωνίες που έφτασαν μέχρι τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στην Αδριατική.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει πρόθεση να προχωρήσει την υπόθεση, όπως έπραξε προηγούμενα με Ιταλία και Αίγυπτο, οπότε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπήκαν στο «κρεβάτι του Προκρούστη», καθώς οι τέτοιες κινήσεις του κεφαλαίου είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, στρώνοντας τραπέζι διαλόγου για την αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας, με επίδικο τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Στο μεταξύ η προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ελληνική μειονότητα σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη αναβλήθηκε, με την κυβέρνηση να επικαλείται τις καιρικές συνθήκες.
Κατά τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν, επίσης, στο οικονομικό μέτωπο», εκφράζοντας την ελπίδα και για κοινή επίσκεψη με τον Αλβανό πρωθυπουργό στη μειονότητα.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, σε συνέντευξή του στο «Euroactiv», πως η Ελλάδα «εξαπάτησε» για την ένταξή της στην ΕΕ, για τις οποίες πάντως στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ελληνα πρωθυπουργό σημείωσε πως «δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επανέρθει στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, λέγοντας πως «τα στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λοζάνης και του Παρισιού του 1923 και τους παραχωρήθηκαν με έναν όρο» και ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη (...) Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτό (...) Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτούς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει την καταιγίδα. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται...».
Προχτές, σχολιάζοντας το ταξίδι Δένδια στην Κεντρική Ασία, ο Τσαβούσογλου είχε τονίσει πως Ελλάδα, Κύπρος και άλλοι προβληματίζονται επειδή «η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) έγινε μέλος παρατηρητής της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών στη Σύνοδο Κορυφής στη Σαμαρκάνδη», σημειώνοντας πως «είναι μια αρχή» και ότι «η Οργάνωση Τουρκικών Κρατών και ο τουρκικός κόσμος κατέβηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ετσι η εμβέλειά του έχει ενισχυθεί».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ ετοιμάζεται αύριο να υποδεχτεί τον Φινλανδό ομόλογό του Αντι Καϊκόνεν, με τον οποίο θα συζητήσει διμερή θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς και τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τσαβούσογλου μίλησε για «συγκεκριμένα βήματα» που Σουηδία - Φινλανδία πρέπει να λάβουν για να εγκρίνει η τουρκική βουλή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, παραπέμποντας στα τουρκικά αιτήματα για έκδοση Κούρδων «τρομοκρατών» και ζητώντας άρση του εμπάργκο όπλων που το Ελσίνκι διατηρεί απέναντι στην Αγκυρα.
Ζεστή κρατά η ίδια η κυβέρνηση τη συζήτηση περί παραχώρησης των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων και αντικατάστασής τους από ευρωατλαντικό οπλισμό, ενόσω βαθαίνει ταυτόχρονα η εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σε ενότητα με τίτλο «Η αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας», διεμήνυσε στους επιχειρηματίες ότι «υπάρχει μία μοναδική, θα έλεγα, ευκαιρία λόγω της συγκυρίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα έχει αλλάξει όλα, η Ευρώπη πλέον αποφασίζει συντεταγμένα να επενδύσει τεράστια ποσά στην άμυνα, αυτό συνεπακόλουθα συνεπάγεται και συμμετοχή των αμυντικών βιομηχανιών κάθε κράτους - μέλους».
Πρόσθεσε: «Υπάρχουν οι ανάγκες, οι χώρες εισφέρουν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, επομένως ανακύπτει αφενός η ανάγκη αντικατάστασης από τις χώρες, από τις Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών, του αμυντικού υλικού που έχουν ήδη εισφέρει, και δεν είναι λίγο, μεγάλες οι ποσότητες αμυντικών συστημάτων που διατίθενται στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή». Π.χ. η ελληνική πλευρά συνεχίζει την παράδοση στην κυβέρνηση Ζελένσκι βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, συν όσα όπλα, πυρομαχικά και μέσα έχει ήδη στείλει.
Και συνέχισε: «Υπάρχει, θα έλεγα, εδώ και εκεί, η καινούρια ανάγκη απεξάρτησης από συστήματα ρωσικής ή παλιότερης σοβιετικής κατασκευής. Επομένως, να μία καινούρια διάσταση στην οποία μπαίνει η συμμετοχή σε αυτό, αμυντικής βιομηχανίας στην υποστήριξη των συστημάτων που θα έρθουν».
Θυμίζουμε ότι ο Παναγιωτόπουλος, επίσης τη Δευτέρα, μιλώντας στο «Action24» και ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την παραχώρηση των ελληνικών S-300. Είπε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, επίσημη πρόταση δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου και να απαντήσω, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όταν πριν από έναν μήνα περίπου συνόδευσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην επίσκεψή της στο Κίεβο και είχαμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά».
Οπως είπε, του απάντησε ότι «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή (σ.σ. την Τουρκία). Δεν θα κάνουμε τίποτα, λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερνε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής», μια δήλωση που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στις πρόσφατες ΝΑΤΟικές αποφάσεις και στις αμερικανικές πιέσεις για παραχώρηση των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων προκειμένου να αγοραστούν νέα, αμερικανικά.
Κάτι που δεν απέκλεισε ούτε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση πρώτα «να δούμε την πρόταση», να διαπιστωθεί αν υπάρχει «κάτι ανταλλάξιμο άμεσα».
Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν την Κυριακή 11 Δεκέμβρη εκδήλωση με την οποία θα τιμήσουν την 80ή επέτειο της ανατίναξης της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου το 1942, στον ομώνυμο ιστορικό τόπο στις 12 μ. Θα ακολουθήσουν συνεστίαση και γλέντι στον «Τόπο Τεχνών Χώρα», στα Λελέικα Υπάτης. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Από την Αττική θα αναχωρήσουν πούλμαν από τα εξής σημεία: Αγιος Δημήτριος (Μπραχάμι), 7.45 π.μ., πλατεία Αρη Βελουχιώτη. Αιγάλεω, 8 π.μ., Ιερά Οδός - ύψος Μετρό. Ηλιούπολη, 8 π.μ., Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Καλλιθέα, 7 π.μ., πλατεία Δαβάκη. Κερατσίνι, 7 π.μ., πλατεία Κύπρου. Κορυδαλλός, 7.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες». Λαύριο, 7 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων (Καλύβια, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Παιανία). Μαρούσι, 7.30 π.μ., κλειστό «Σπύρος Λούης». Μελίσσια, 8 π.μ., εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής. Ν. Σμύρνη, 8 π.μ., «Polis Park». Περιστέρι, 7.30 π.μ., δημαρχείο. Πετρούπολη, 7 π.μ., πλατεία Ηρώ. Χαϊδάρι, 7.30 π.μ., δημαρχείο. Χαλάνδρι, 8 π.μ., πλατεία. Κρατήσεις θέσεων γίνονται μέσω των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Τα πούλμαν των Παραρτημάτων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα αναχωρήσουν στις 6 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για πληροφορίες, από 8.30 π.μ. έως 11 π.μ. στα τηλ. 2310225250 και 6937314890.
Τέλος, το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί λεωφορεία στις 6.45 π.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων. Δηλώσεις στα τηλέφωνα 6936650326 και 6996773132.