Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσεχώς συνυποσχετικό με Αλβανία για Χάγη βλέπει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Στην Αλβανία βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (βλέπε σχετικά σελ. 6-7). Προσερχόμενος στη Σύνοδο είπε πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ καθώς επέκειτο αργότερα το βράδυ συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ε. Ράμα, προανήγγειλε παραπομπή σύντομα στο Δικαστήριο της Χάγης της υπόθεσης οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», εξέλιξη την οποία η ντόπια αστική τάξη θέλει να χρησιμοποιήσει ως μπούσουλα για αντίστοιχη εξέλιξη στα Ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, άλλωστε, πως η κυβέρνησή του έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο βέβαια γίνεται λάστιχο όταν είναι να εξυπηρετηθούν ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και συμφέροντα.

Αλλωστε, η ΑΟΖ μεταξύ των δυο κρατών είναι μέρος των γεωπολιτικών παζαριών που γίνονται στην περιοχή για αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης σε ανταγωνισμό με την τουρκική, η οποία με τη σειρά της έχει αναπτύξει ισχυρή σχέση με την αλβανική, για αυτό άλλωστε δεν προχώρησαν προηγούμενες αντίστοιχες «διευθετήσεις» της Αθήνας με τα Τίρανα για την ΑΟΖ. Ενδεικτικά, η τελευταία ελληνοαλβανική συμφωνία ακυρώθηκε μονομερώς από τα Τίρανα, όταν αναπτύσσονταν εκτεταμένες διμερείς σχέσεις με την Αγκυρα με αμυντικές συμφωνίες που έφτασαν μέχρι τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στην Αδριατική.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει πρόθεση να προχωρήσει την υπόθεση, όπως έπραξε προηγούμενα με Ιταλία και Αίγυπτο, οπότε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπήκαν στο «κρεβάτι του Προκρούστη», καθώς οι τέτοιες κινήσεις του κεφαλαίου είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, στρώνοντας τραπέζι διαλόγου για την αστική τάξη Ελλάδας και Τουρκίας, με επίδικο τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Στο μεταξύ η προγραμματισμένη για χτες επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ελληνική μειονότητα σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη αναβλήθηκε, με την κυβέρνηση να επικαλείται τις καιρικές συνθήκες.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν στη μειονότητα. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις ομάδες μας και πολλά που μπορούν ακόμα να γίνουν, επίσης, στο οικονομικό μέτωπο», εκφράζοντας την ελπίδα και για κοινή επίσκεψη με τον Αλβανό πρωθυπουργό στη μειονότητα.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, σε συνέντευξή του στο «Euroactiv», πως η Ελλάδα «εξαπάτησε» για την ένταξή της στην ΕΕ, για τις οποίες πάντως στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ελληνα πρωθυπουργό σημείωσε πως «δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ