Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Οι πανηγυρισμοί δεν κρύβουν τον σκληρό αντιλαϊκό δρόμο που συνεχίζεται

Ακρίβεια σε διατροφή - Ενέργεια και πρωτογενή πλεονάσματα θα «πνίξουν» και το 2023 τα λαϊκά νοικοκυριά

Eurokinissi

Με πανηγυρισμούς και τσιτάτα περί «ορόσημου για την Ελλάδα και επιτυχία για την ελληνική οικονομία» υποδέχτηκε η κυβέρνηση την απόφαση του Γιούρογκρουπ με την οποία προχωρά η εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γιούρογκρουπ στην ανακοίνωσή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πλέγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία εκθειάζει και αναφέρει ότι αυτή πρέπει να συνεχιστεί...

Λέει συγκεκριμένα:

- «Χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στις 23 Μαΐου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στους τομείς της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της αφερεγγυότητας και των δημόσιων επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν επιτύχει απτή επιτάχυνση στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών υποχρεώσεων, αν και απαιτείται περαιτέρω εργασία για την εκκαθάριση των κληροδοτημένων αποθεμάτων, καθώς και για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων».

- «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, και απ' αυτήν την άποψη προσβλέπουμε στη δεύτερη μεταπρογραμματική έκθεση εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023».

Ετσι, η λεγόμενη «ελάφρυνση του χρέους», για την οποία επίσης θριαμβολογεί η κυβέρνηση, περνά μέσα από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που συνεπάγονται φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, καθήλωση ή και μείωση μισθών και συντάξεων, και νέο κύμα πλειστηριασμών.

Αυτές είναι οι «επιτυχίες της οικονομίας» στις οποίες αναφέρονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, την ίδια στιγμή που ακριβώς αυτά οδηγούν τον λαό στην αδυναμία να καλύψει ακόμα και τις βασικές του ανάγκες στη διατροφή.

Θυμίζουμε ότι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, και για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης αλλά και για τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, όχι μόνο παραμένουν αλλά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Εκτός αυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023, σε συνθήκες πληθωρισμού 9% για το 2022. Την ίδια στιγμή εκδηλώνονται αντιδράσεις ώστε να μπει «φρένο» ακόμα και στα επιδόματα, που βέβαια δεν δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Το Γιούρογκρουπ κάνει λόγο για «δημοσιονομικά ανεκτά μέτρα».

Στα ύψη η Ενέργεια

Και μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στην Ενέργεια, με την τιμή του φυσικού αερίου να βρίσκεται μεταξύ 130 και 140 ευρώ, φτάνοντας έως και τα 162 πριν λίγες μέρες (1/12), ενώ εκτινάσσεται η τιμή ρεύματος, προετοιμάζοντας για αυξήσεις «μαμούθ» από τον Ιανουάριο του 2023, με τους προμηθευτές να ετοιμάζονται στις 20 Δεκεμβρίου να ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή χονδρική τιμή στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στα 400 ευρώ, με ένα άλμα 41% μέσα σε 48 ώρες. Το μερίδιο των ΑΠΕ κατρακύλησε κάτω από το 12%, ενώ το φυσικό αέριο, που έχει ακριβύνει, παίρνει σχεδόν το 55%. Ενδεικτικά, τις ώρες αιχμής η χονδρική τιμή πιάνει τα 525 ευρώ.

Αν αυτές οι εξελίξεις συνδυαστούν με όσα εμφανίστηκαν ως πρόταση στο Γιούρογκρουπ περί δύο κλιμάκων χρέωσης, τότε θα πρέπει τα νοικοκυριά να περιμένουν έναν δυσάρεστο ...μποναμά για το 2023. Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ ενός μοντέλου τιμολόγησης Ενέργειας δύο επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο «οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα λαμβάνουν ένα βασικό πακέτο ενεργειακών υπηρεσιών σε επιδοτούμενη τιμή» μέχρι ένα όριο κατανάλωσης και θα ισχύουν «τιμές αγοράς για την κατανάλωση Ενέργειας που υπερβαίνει αυτό το βασικό όριο».

Στην ουσία, αυτή η πρόταση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας, αφού μεθοδεύουν ένα βασικό μίνιμουμ πακέτο, το οποίο θα επιδοτείται και πάλι από χρήματα του λαού (κρατικός προϋπολογισμός), και το υπόλοιπο θα πληρώνεται από τα λαϊκά νοικοκυριά με τις υπέρογκες χρεώσεις, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και του τζόγου του Χρηματιστηρίου.

Φουλ της ακρίβειας

Νέα στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα των νοικοκυριών από την ακρίβεια σε Ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά δημοσιοποιούνται από έρευνα της «Opinion Poll» για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σύμφωνα με αυτά:

- Το 83,7% των πολιτών προχωρούν σε μειώσεις στην κατανάλωση Ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης το 18,7% κάνουν περικοπές όσον αφορά τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα ΑΕΙ.

- Το 53,3% δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή δανείων και καρτών.

- Το 66,5% δηλώνουν «μάλλον» και «σίγουρα» απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

- Οσον αφορά συνολικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% θεωρούν ότι αυτά προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια και το 30,2% τα θεωρούν μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια.

- Το 49,3% δηλώνουν «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της Ενέργειας. Το 45,3% δηλώνουν «πολύ» και «αρκετά» ικανοποιημένοι.

Να σημειωθεί τέλος ότι από τις αρχές του 2023 θα υπάρξουν καινούργιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, καθώς τα σούπερ μάρκετ παραλαμβάνουν νέους, «φουσκωμένους» τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές τους σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν αυξήσεις σε πουλερικά, μοσχάρι, αυγά, φέτα και άλλους κωδικούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλλάξτε την εγκατάστασή σας για να πληρώνετε λιγότερα» (2022-11-29 00:00:00.0)
Σταθερά στα ύψη για τα νοικοκυριά (2022-11-22 00:00:00.0)
«Μαχαίρι» σε ρεύμα, τρόφιμα και καύσιμα (2022-04-23 00:00:00.0)
Διαδοχικά κύματα μαζικών ανατιμήσεων ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα (2022-01-13 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε ...νέες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο (2022-01-08 00:00:00.0)
Αυξήσεις στο ρεύμα για να κερδίσουν οι εταιρείες (2012-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ