Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρατάει ζεστή τη συζήτηση για παραχώρηση των S-300

Ζεστή κρατά η ίδια η κυβέρνηση τη συζήτηση περί παραχώρησης των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων και αντικατάστασής τους από ευρωατλαντικό οπλισμό, ενόσω βαθαίνει ταυτόχρονα η εμπλοκή στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σε ενότητα με τίτλο «Η αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας», διεμήνυσε στους επιχειρηματίες ότι «υπάρχει μία μοναδική, θα έλεγα, ευκαιρία λόγω της συγκυρίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τα έχει αλλάξει όλα, η Ευρώπη πλέον αποφασίζει συντεταγμένα να επενδύσει τεράστια ποσά στην άμυνα, αυτό συνεπακόλουθα συνεπάγεται και συμμετοχή των αμυντικών βιομηχανιών κάθε κράτους - μέλους».

Πρόσθεσε: «Υπάρχουν οι ανάγκες, οι χώρες εισφέρουν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, επομένως ανακύπτει αφενός η ανάγκη αντικατάστασης από τις χώρες, από τις Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών, του αμυντικού υλικού που έχουν ήδη εισφέρει, και δεν είναι λίγο, μεγάλες οι ποσότητες αμυντικών συστημάτων που διατίθενται στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή». Π.χ. η ελληνική πλευρά συνεχίζει την παράδοση στην κυβέρνηση Ζελένσκι βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, συν όσα όπλα, πυρομαχικά και μέσα έχει ήδη στείλει.

Και συνέχισε: «Υπάρχει, θα έλεγα, εδώ και εκεί, η καινούρια ανάγκη απεξάρτησης από συστήματα ρωσικής ή παλιότερης σοβιετικής κατασκευής. Επομένως, να μία καινούρια διάσταση στην οποία μπαίνει η συμμετοχή σε αυτό, αμυντικής βιομηχανίας στην υποστήριξη των συστημάτων που θα έρθουν».

Θυμίζουμε ότι ο Παναγιωτόπουλος, επίσης τη Δευτέρα, μιλώντας στο «Action24» και ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την παραχώρηση των ελληνικών S-300. Είπε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, επίσημη πρόταση δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου και να απαντήσω, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όταν πριν από έναν μήνα περίπου συνόδευσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην επίσκεψή της στο Κίεβο και είχαμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά».

Οπως είπε, του απάντησε ότι «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή (σ.σ. την Τουρκία). Δεν θα κάνουμε τίποτα, λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερνε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής», μια δήλωση που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στις πρόσφατες ΝΑΤΟικές αποφάσεις και στις αμερικανικές πιέσεις για παραχώρηση των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων προκειμένου να αγοραστούν νέα, αμερικανικά.

Κάτι που δεν απέκλεισε ούτε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση πρώτα «να δούμε την πρόταση», να διαπιστωθεί αν υπάρχει «κάτι ανταλλάξιμο άμεσα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυτικές» εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ μέχρι το 2030 (2024-10-15 00:00:00.0)
Ουκρανοί αξιωματούχοι θα προτείνουν στην Ουάσιγκτον «στόχους» στη Ρωσία (2024-08-28 00:00:00.0)
Εντατικοποίηση της στρατιωτικής εμπλοκής και της πολεμικής προπαρασκευής (2024-07-20 00:00:00.0)
Θέλει ευρωομόλογα πολέμου (2024-03-22 00:00:00.0)
Με νέες αποστολές όπλων κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας (2023-02-14 00:00:00.0)
Κινήσεις κλιμάκωσης της σύγκρουσης με μοχλό κατηγορίες για «γενοκτονία» και «χημικά όπλα» (2022-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ