Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Βίζα σε Ρώσους και Λευκορώσους με... έλεγχο απόψεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Σε έλεγχο... απόψεων για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία θα υποβάλλονται στο εξής Ρώσοι και Λευκορώσοι που υποβάλλουν αίτηση για άδεια διαμονής και βίζα στη Λιθουανία, καθώς θα εισέρχονται στη χώρα μόνο αν δώσουν τη «σωστή» απάντηση.

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι και Λευκορώσοι θα ερωτώνται για τις απόψεις τους σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Λιθουανίας.

Θέλοντας να αποσπάσει «δηλώσεις καταδίκης» της ρωσικής εισβολής, η κυβέρνηση της Λιθουανίας εντείνει τις πιέσεις στους Ρώσους και Λευκορώσους, καθώς οι απαντήσεις θα έχουν αποφασιστική επιρροή στην απόφαση για το αν οι αιτούντες θα επιτρέπεται να παραμείνουν στη Λιθουανία.

Αν ο ενδιαφερόμενος αρνηθεί να συμπληρώσει τη φόρμα ή δεν τη συμπληρώσει πλήρως, η αίτησή του δεν θα γίνεται αποδεκτή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχές, πολίτες άλλων χωρών μπορούν επίσης να κληθούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο!

Θα ζητηθούν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την εκπαίδευση, το στρατιωτικό παρελθόν, τις επιχειρηματικές σχέσεις και τις προηγούμενες δραστηριότητες των αιτούντων, εκτός από πληροφορίες σχετικά με οποιεσδήποτε σχέσεις με χώρες του ΝΑΤΟ ή μη ΕΕ.

«Ενας αλλοδαπός που θέλει να έρθει στη Λιθουανία και να παραμείνει εδώ, πρέπει να είναι ειλικρινής και ανοιχτός όταν συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο. Ενα τέτοιο πρόσωπο πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τη χώρα που το δέχεται και του επιτρέπει να παραμείνει στην επικράτειά της», δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα και με τη Λευκορωσία.

Η Λιθουανία έχει μέχρι στιγμής εκδώσει 3.415 άδειες προσωρινής διαμονής και 2.769 ταξιδιωτικές θεωρήσεις σε Ρώσους το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Για τους Λευκορώσους, τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 22.890 και 1.961.

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν εντείνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τις πιέσεις στους ρωσόφωνους πληθυσμούς τους με πλήθος απαγορεύσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χτες, στο μεταξύ, η Λετονία ανακοίνωσε την ανάκληση της άδειας του «ανεξάρτητου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου» Dojd, έπειτα από σειρά παραβιάσεων, όπως η προβολή χάρτη στον οποίο η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας παρουσιάζεται ως τμήμα της Ρωσίας. Το δίκτυο Dojd «θα σταματήσει να μεταδίδει στις 8 Δεκεμβρίου», ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικών Μέσων, σημειώνοντας πως «οι λετονικοί νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους».

Το τηλεοπτικό δίκτυο κατηγορείται επίσης ότι εκδήλωσε την υποστήριξή του στον ρωσικό στρατό και ότι παρέλειψε την παροχή μεταφράσεων στη λετονική γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι το Dojd, με θέσεις ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση, μεταφέρθηκε στη Λετονία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με στόχο την ...«ανεξάρτητη πληροφόρηση»!

Κι άλλα μέσα μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, μεταξύ των οποίων το «Novaia Gazeta Europe» και η ομάδα συντακτών στη Μόσχα της «Deutsche Welle». Παράλληλα ο «ανεξάρτητος ιστότοπος» «Meduza» βρίσκεται ήδη εκεί από το 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ