Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Με νέα τροπολογία η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στο έγκλημα

Απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η τροπολογία του ΚΚΕ

Χωρίς καμία συζήτηση απορρίφθηκε, χτες, από τη ΝΔ, με τη γνωστή εκκωφαντική σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και λοιπών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ, με την οποία μετέφερε το πάνδημο αίτημα να σταματήσει εδώ και τώρα το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ που πάει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας τη σκυτάλη από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Η τροπολογία προέβλεπε να σταματήσει η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με πλήρη και σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, που έχουν φτύσει αίμα και μετρούν δεκάδες νεκρούς για να την κρατήσουν στη «ζωή», να εκσυγχρονιστεί και να διασφαλιστεί η μέγιστη παραγωγική δυνατότητα της ΛΑΡΚΟ.

Μάλιστα, η κυβέρνηση όχι μόνο απέρριψε από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα την τροπολογία του ΚΚΕ, αλλά δείχνοντας την απόφασή της να ενισχύσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, των συμφερόντων του λαού, έφερε μία ακόμα κατάπτυστη τροπολογία που στοχεύει ακριβώς στο να μπει η ταφόπλακα σε αυτόν τον βιομηχανικό γίγαντα της χώρας, ενώ αποτελεί από πάνω ανοιχτή πρόκληση σε βάρος των συγγενών των νεκρών εργατών.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι παρατείνεται για έναν μήνα η δυνατότητα σύναψης μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ. Προστίθεται δε διάταξη που προβλέπει ρητά ότι σε αυτό το διάστημα απασχόλησης κανένας εργαζόμενος δεν δύναται να θεμελιώσει τη μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Επιπλέον, προβλέπει την καταβολή σε συγγενείς εργατών που έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» το διάστημα από το 2015 έως το 2020, αποζημίωσης μέχρι 100.000 ευρώ, παρέχοντας ταυτόχρονα στον διαχειριστή τη δυνατότητα να καθορίσει αυτός το ποσό της αποζημίωσης, υποχρεώνοντας από πάνω τους συγγενείς με την καταβολή του ποσού να παραιτηθούν από το σύνολο των δικαιωμάτων τους!

Παρουσιάζοντας ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, την τροπολογία, είπε, κοροϊδεύοντας από πάνω, ότι η κυβέρνηση «έχει βοηθήσει γενναία τη στήριξη των εργαζομένων».

Απαντώντας, η βουλευτής του Κόμματος Δ. Μανωλάκου επισήμανε ότι η βοήθεια της κυβέρνησης είναι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ «να βρεθούν στον δρόμο άνεργοι» όταν «έχουν δουλέψει δεκαετίες και τους αρπάζετε ακόμα και μέρος από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, ακόμα και από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή άλλοι σακατεύτηκαν σε εργατικά "ατυχήματα"». Πρόσθεσε ότι «έχετε φέρει πλειάδα τροπολογιών για τη ΛΑΡΚΟ και κάθε φορά αυτές οι τροπολογίες την απαξιώνουν ακόμα πιο πολύ ώστε να δοθεί τζάμπα».

Αντίστοιχα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι η απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ δείχνει πώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους και πώς «σκίζονται» για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως των εφοπλιστών. Ετσι και τώρα «από τη μια μεριά χαρίζουμε δισεκατομμύρια στους επιχειρηματίες που θα αναλάβουν τη ΛΑΡΚΟ και από την άλλη πετάμε ουσιαστικά σαν στυμμένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι τόσα χρόνια με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους έχτισαν το συγκεκριμένο εργοστάσιο με νεκρούς αλλά και σακάτηδες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ