Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Με «απλωμένη» την ατζέντα, πάνω στα ΝΑΤΟικά προτάγματα

Τον ρόλο της Τουρκίας σε μια σειρά ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή επανέλαβε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε «ανησυχία» επειδή η χώρα του - όπως είπε - έχει «νότια σύνορα (που) περιβάλλονται από τρομοκρατικές οργανώσεις» και είναι «αποκλεισμένη από την ΕΕ για καθαρά πολιτικούς λόγους, εκτεθειμένη στο κρυφό τεχνολογικό εμπάργκο της Δύσης, στους πολέμους στην Ανατολή και στον Βορρά της και σε τεχνητές κρίσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», για να τονίσει: «Ξεχάστε το γονάτισμα, αντιθέτως η Τουρκία έχει μπει σε μια νέα εποχή ανόρθωσης. Και αυτή η ανόρθωση θα συνεχιστεί». Ενώ υπεραμυνόμενος ξανά της προετοιμασίας νέων επιχειρήσεων (και χερσαίων) στη Συρία και Ιράκ, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», είπε ότι «θα τερματίσουμε» τον «φόβο της τρομοκρατίας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επανέρθει στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, λέγοντας πως «τα στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λοζάνης και του Παρισιού του 1923 και τους παραχωρήθηκαν με έναν όρο» και ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη (...) Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτό (...) Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτούς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει την καταιγίδα. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται...».

Προχτές, σχολιάζοντας το ταξίδι Δένδια στην Κεντρική Ασία, ο Τσαβούσογλου είχε τονίσει πως Ελλάδα, Κύπρος και άλλοι προβληματίζονται επειδή «η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) έγινε μέλος παρατηρητής της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών στη Σύνοδο Κορυφής στη Σαμαρκάνδη», σημειώνοντας πως «είναι μια αρχή» και ότι «η Οργάνωση Τουρκικών Κρατών και ο τουρκικός κόσμος κατέβηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ετσι η εμβέλειά του έχει ενισχυθεί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ ετοιμάζεται αύριο να υποδεχτεί τον Φινλανδό ομόλογό του Αντι Καϊκόνεν, με τον οποίο θα συζητήσει διμερή θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς και τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τσαβούσογλου μίλησε για «συγκεκριμένα βήματα» που Σουηδία - Φινλανδία πρέπει να λάβουν για να εγκρίνει η τουρκική βουλή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, παραπέμποντας στα τουρκικά αιτήματα για έκδοση Κούρδων «τρομοκρατών» και ζητώντας άρση του εμπάργκο όπλων που το Ελσίνκι διατηρεί απέναντι στην Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ