Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εκτιμήσεις για «πρωτοφανή» ανάπτυξη στις «πράσινες» μπίζνες των ΑΠΕ

ΗΠΑ και Ινδία πρωτοστατούν στην κούρσα επενδύσεων στις ΑΠΕ (φωτ. από τεράστιο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Ινδία)

Copyright 2022 The Associated

ΗΠΑ και Ινδία πρωτοστατούν στην κούρσα επενδύσεων στις ΑΠΕ (φωτ. από τεράστιο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Ινδία)
Σε «πρωτοφανή ώθηση» των «πράσινων» μπίζνες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οδηγεί η μεγάλη όξυνση των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε, η ΙΕΑ προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη 5ετία το δυναμικό των ΑΠΕ θα αναπτυχθεί όσο τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς μέχρι το 2025.

Η παγκόσμια δυνατότητα εκμετάλλευσης των ΑΠΕ προβλέπεται επίσης ότι θα αυξηθεί κατά 2.400 γκιγκαβάτ (GW) την περίοδο 2022 - 2027, για να φτάσει στο επίπεδο της σημερινής συνολικής ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας και κατά ένα τρίτο περισσότερο από όσο σχεδίαζαν οι ειδικοί του τομέα εδώ και έναν χρόνο. Η ΙΕΑ αναδεικνύει επίσης «την ταχύτητα με την οποία οι κυβερνήσεις φρόντισαν να προωθήσουν λίγο περισσότερο τις ΑΠΕ», ιδιαίτερα στην ΕΕ, που προωθεί αναγκαστικά την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης σε ΗΠΑ και Ινδία, που πρωτοστατούν στην κούρσα ανταγωνιστικών επενδύσεων σε ΑΠΕ, με την εκπόνηση σχεδίων και «μεταρρυθμίσεων» της αγοράς.

Αναφέροντας ότι «η ενεργειακή κρίση μπορεί να αποδειχθεί ιστορική καμπή προς ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα πιο καθαρό και ασφαλές», ο διευθυντής της ΙΑΕ, Φ. Μπιρόλ, προτάσσει ξανά τις προσχηματικές αναφορές περί «προστασίας του περιβάλλοντος» μέσα από τις τεράστιες μπίζνες στον τομέα των ΑΠΕ.

Η έκθεση προβλέπει τον τριπλασιασμό του παγκόσμιου φωτοβολταϊκού πάρκου κατά την πενταετία 2022 - 2027, κυρίως στις στέγες των καταστημάτων και στις κατοικίες, καθώς οι καταναλωτές επιδιώκουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ το δυναμικό της αιολικής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί κατά την περίοδο αυτή.

Προβλέπει επίσης αύξηση της ζήτησης για βιοκαύσιμα κατά 22%, κυρίως σε ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Ινδονησία και Ινδία, που έχουν υιοθετήσει μέτρα υποστήριξης αυτής της μορφής Ενέργειας.

ΕΕ: Πρόταση της τσεχικής προεδρίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Στο μεταξύ, αγεφύρωτες φαίνεται πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη θέσπιση ενός πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μία βδομάδα πριν τη νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και λίγες μέρες μετά τον συμβιβασμό στα παρατεταμένα παζάρια για το πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου.

Η Τσεχία, που έχει μέχρι το τέλος του μήνα την προεδρία της ΕΕ, πρότεινε έναν δεύτερο συμβιβασμό για το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο, μειώνοντας τον κόφτη στα 220 ευρώ, από 275 ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα.

Οι πληροφορίες αυτές μεταδόθηκαν χτες από το πρακτορείο «Bloomberg», που επικαλείται έγγραφο της ΕΕ. Η Τσεχία πρότεινε επίσης τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ενεργοποίηση του πλαφόν φυσικού αερίου στις πέντε μέρες, από δυο βδομάδες όπως προβλεπόταν αρχικά.

Η Ολλανδία, από την άλλη, υποστηρίζει ότι ένας ευρύτερος «μηχανισμός ελέγχου των τιμών» που προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσε να στρεβλώσει τις αγορές και να βλάψει την προσφορά.

Την περασμένη βδομάδα, μια ομάδα επτά χωρών της ΕΕ ζήτησε αυστηρότερο ανώτατο όριο για τις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί αυστηροί όροι.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το επίμαχο ζήτημα στις 13 Δεκέμβρη, αν και οι συζητήσεις ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αργότερα μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Γερμανία: Περικοπές στη θέρμανση των νοικοκυριών

Οσο τα παζάρια στην ΕΕ συνεχίζονται, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την ενεργειακή φτώχεια.

Ερευνα που διενήργησε το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατέγραψε χτες ότι ένας στους δέκα Γερμανούς δεν χρησιμοποίησε καθόλου θέρμανση μέχρι τέλη Νοέμβρη, ενώ και η πλειοψηφία των υπόλοιπων έχουν αλλάξει σημαντικά τη στάση τους στη χρήση θέρμανσης στο σπίτι. Το 68% δήλωσαν ότι ζεσταίνουν τα σπίτια τους λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή πέρυσι, λόγω της αύξησης στις τιμές της Ενέργειας.

Μποτιλιάρισμα τάνκερ στην Τουρκία

Στο φόντο της προχτεσινής ενεργοποίησης της απόφασης για πλαφόν 60 δολάρια ανά βαρέλι ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τις άλλες χώρες του G7 και την Αυστραλία, σχηματίζονται μεγάλες ουρές δεξαμενόπλοιων κοντά στο Βόσπορο και στα Δαρδανέλια, τα δύο στενά που συνδέουν τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με τις διεθνείς αγορές.

Σε ρεπορτάζ των «Financial Times» αναφέρεται ότι το φαινόμενο οφείλεται στην απαίτηση των τουρκικών αρχών να λάβουν αποδεικτικά στοιχεία για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων που διέρχονται από τα Στενά του Βοσπόρου. Τη Δευτέρα, τουλάχιστον 19 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου περίμεναν να διασχίσουν τα τουρκικά ύδατα.

Η συμφωνία για το πλαφόν επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με τη χρήση πλοίων από τα κράτη - μέλη του G7 και της ΕΕ, ασφαλιστικών εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων, μόνο αν το φορτίο αγοράζεται στο όριο ή κάτω από το ανώτατο όριο.

Η Ρωσία απορρίπτει το πλαφόν και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή του.

Εγκαίνια νέου εργοστασίου ημιαγωγών στις ΗΠΑ

Το νέο εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρείας ημιαγωγών TSMC στην Αριζόνα είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί χτες το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μαζί με τον ιδρυτή του ταϊβανέζικου μονοπωλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της «Micron», Σαντζάι Μεχρότρα, μετά την απόφαση του τελευταίου να αναβαθμίσει τις αρχικές επενδύσεις 12 δισ. δολαρίων σε 40 δισ. δολάρια.

Η εμφάνιση του Μπάιντεν στο νέο εργοστάσιο της TSMC στο Φοίνιξ της Αριζόνα γίνεται στο πλαίσιο προβολής του νέου νόμου «CHIPS and Science Act», που υπέγραψε τον Αύγουστο και προώθησε με ιδιαίτερη ζέση η κυβέρνησή του, προκειμένου να εξασφαλίσει την τεχνολογική «αυτάρκεια» κορυφαίων αμερικανικών μονοπωλίων τεχνολογίας, με φόντο τη διεθνή αρένα σφοδρών εμπορικών και τεχνολογικών ανταγωνισμών.

Από τους πρώτους μεγάλους πελάτες του νέου εργοστασίου θα είναι η εταιρεία «Apple», καθώς έχει άμεση ανάγκη από προηγμένους ημιαγωγούς προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ