Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ

Την Παρασκευή ανοίγει τις πύλες στο πρώην Στρατόπεδο ΕΑΤ - ΕΣΑ η τριήμερη έκθεση

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί τριήμερη έκθεση στις 9, 10 και 11 Δεκέμβρη, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (30/12/1922), με τίτλο: «ΕΣΣΔ... κ' είσαι τραγούδι κ' είσαι φως στης εργατιάς το στόμα» (Γ. Ρίτσος).

Θα περιλαμβάνει πλούσιο υλικό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τα επιτεύγματά του κατά την 70χρονη πορεία της ΕΣΣΔ. Θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης των επισκεπτών. Επίσης, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (για τις οργανωμένες ξεναγήσεις επικοινωνία στο τηλ. 210.5282.607, καθημερινές 11 π.μ. - 7 μ.μ. και Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.).

Η έκθεση θα συνοδευτεί και από πολύμορφες εκδηλώσεις:

-- Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη», σε σκηνοθεσία Ι. Βεσαράμποφ.

-- Σάββατο στις 7 μ.μ. συναυλία κλασικής μουσικής δωματίου, με έργα Σοβιετικών συνθετών (είσοδος με προσκλήσεις).

-- Κυριακή στις 12 μ. συζήτηση με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε...». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό».

Σε έναν ιστορικό χώρο, τόπο μαρτυρίου

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ (Μουσείο ΣΦΕΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας (πλησίον σταθμού μετρό «Μέγαρο Μουσικής»). Συγκεκριμένα, στο ένα από τα τέσσερα λιθόκτιστα κτίρια, τα οποία, όπως και ο περιβάλλων χώρος, έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο του Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας, τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 - 1974, «θήτευσαν» εκατοντάδες αγωνιστές, κομμουνιστές, στρατιωτικοί που αντιτάχθηκαν στο καθεστώς και βασανίστηκαν βάναυσα και ανακρίθηκαν, πολλοί παραπέμφθηκαν σε στρατοδικείο και από εκεί στις φυλακές ή τις εξορίες.

Οποιος επισκεφτεί την έκθεση για τα 100 χρόνια της ΕΣΣΔ θα έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να βρεθεί σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου, να δει ορισμένα από τα εκθέματα που υπάρχουν μόνιμα εκεί, να αντικρίσει από κοντά τα κελιά διαστάσεων 2Χ1 μ. της απομόνωσης όπου οι αγωνιστές κλείνονταν για μέρες. Στην έκθεση της ΚΟ Αττικής, τιμώντας όλους αυτούς και τη σημασία του ίδιου του χώρου, θα υπάρχει ξεχωριστή ενότητα που θα αφορά το κύμα αλληλεγγύης της ΕΣΣΔ στην αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΣΕ από τις πρώτες μέρες καταδικάζει τη χούντα και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό. Το σοβιετικό κράτος κάνει σειρά διαβημάτων στην ελληνική πρεσβεία ενάντια στη δικτατορία, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, για τις συνθήκες στις φυλακές και τις εξορίες, ενάντια στη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον Παναγούλη κ.ά.

Η Σοβιετική Ενωση βάζει το ζήτημα σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ζητά το άμεσο σταμάτημα των βασανιστηρίων και την απελευθέρωση όλων - χωρίς καμία εξαίρεση - των πολιτικών κρατουμένων.

Εκτός των επίσημων πρωτοβουλιών πάρα πολλές ήταν οι πρωτοβουλίες από μαζικές οργανώσεις. Δημιουργήθηκε η Σοβιετική Επιτροπή Αλληλεγγύης, στην οποία συμμετείχαν 8 μαζικές οργανώσεις ώστε να συντονίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης. Στα 7 χρόνια ήταν πάρα πολλές οι εκδηλώσεις, συνδιασκέψεις, συμπόσια, συναντήσεις αλληλεγγύης στον αντιδικτατορικό αγώνα. Σημαντική ήταν η υλική συνεισφορά με τρόφιμα, ρούχα, χρήματα κ.ά. για τη στήριξη των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ