Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Κατεδαφίζει το μεγαλύτερο αντιφασιστικό μνημείο στο Βίλνιους

Στην κατεδάφιση του μεγαλύτερου αντιφασιστικού μνημείου στην πρωτεύουσα Βίλνιους, προχωράει η κυβέρνηση της Λιθουανίας, εντείνοντας τον αντικομμουνισμό, με αφορμή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το επιβλητικό μνημείο, από γκρίζο γρανίτη, βρίσκεται στο κοιμητήριο Αντακάλνις και αποτελείται από έξι αγάλματα που τιμούν τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, πολεμώντας κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Μηχανήματα άρχισαν χθες να αποκόπτουν τα διάφορα μέρη των γλυπτών, ενώ οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

«Είναι μια ημέρα χαράς, μια ευτυχισμένη στιγμή», δήλωσε προκλητικά ο δήμαρχος του Βίλνιους, Ρ. Σιμάσιους στους δημοσιογράφους.

Τον Σεπτέμβρη ο ΟΗΕ κάλεσε τη Λιθουανία να μην διαλύσει τα σοβιετικά μνημεία, καθώς δεν έχουν εκδικαστεί οι προσφυγές Λιθουανών στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ενάντια σε αυτή την απόφαση της λιθουανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ