ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο η απεργία, σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις για τη βδομάδα δράσης

Να μην περάσει το «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο «Θριάσιο»
Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο «Θριάσιο»
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών. Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, από χθες ξεκίνησε η βδομάδα δράσης από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, απαιτώντας την ανάκληση των αναστολών εργασίας και των απολύσεων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου το Σωματείο προχώρησε σε συνάντηση με τη διοίκηση και απέσπασε δέσμευση για παράταση των επικουρικών για το 2023. Η διοίκηση έκανε επίσης σαφές ότι η καθαριότητα θα παραδοθεί στους εργολάβους, όπως και η σίτιση και η φύλαξη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας. Σήμερα Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» θα πραγματοποιήσει νέα κινητοποίηση, στο άνοιγμα της εφημερίας στις 2 μ.μ. Αγωνιστικές αποφάσεις έχουν πάρει επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΨΝΑ «Δαφνί», ΚΑΤ, «Μεταξά», Λαϊκό, Αιγινήτειο, Νίκαιας, στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στο «Σωτηρία».

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή στην αυριανή πανυγειονομική απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ.

«Εμπόλεμη ζώνη» νοσοκομεία και φαρμακεία εν μέσω έξαρσης ιώσεων

Συνθήκες «εμπόλεμης ζώνης» επικρατούν στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα Παίδων, καθώς σαρώνουν τον παιδικό πληθυσμό ιώσεις, Covid και γρίπη. Αν και οι ειδικοί είχαν ενημερώσει έγκαιρα, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, για την επέλαση ιώσεων, και την ταυτόχρονη αναζωπύρωση κορονοϊού και γρίπης, ωστόσο η κυβέρνηση απέρριπτε κάθε μέτρο ουσιαστικής προστασίας, όπως και ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων. Τώρα τα τραγικά αποτελέσματα γίνονται πια φανερά στα νοσοκομεία παίδων που έχουν φρακάρει από εκατοντάδες περιστατικά, με την αναμονή για εξέταση στους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους να ξεπερνά τις 9 ώρες και με το προσωπικό των παιδιατρικών νοσοκομείων να παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Εκατοντάδες οικογένειες εξωθούνται και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, είτε προσπαθούν να τρενάρουν την επίσκεψη στο γιατρό, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων απευθύνει έκκληση στους μικρούς μαθητές για χρήση μάσκας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η έλλειψη σε βασικά φάρμακα στα φαρμακεία, όπως σε παιδικό αντιπυρετικό σιρόπι (Depon), αντιβίωση (Augmentin), αντιβηχικά (Aerius), εισπνεόμενα (Αerolin) και αντιικά. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων κάνουν λόγο για ελλείψεις που οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση, στις «παράλληλες εξαγωγές» και στην πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών σχετικά με την τροφοδοσία της αγοράς με το φάρμακο - εμπόρευμα. Απέναντι στις νέες τεράστιες δυσκολίες και τους κινδύνους για τους ασθενείς, η κυβέρνηση αντί να απαγορεύσει διά παντός τις «παράλληλες εξαγωγές» και να εξασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, τους φορτώνει με νέες αγωνίες και βάρη για να βρουν το σκεύασμα που χρειάζονται, ενώ καλεί τους φαρμακέμπορους να ...δηλώσουν οι ίδιοι τα αποθέματά τους.

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο Περιστέρι

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στον ΔΕΔΔΗΕ από το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας

Ενας ακόμα εργαζόμενος, σε εργολάβο, έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, λόγω πτώσης από σκάλα και ενώ εκτελούσε εργασίες σε κολόνα του ΔΕΔΔΗΕ στο Περιστέρι. Το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και καλεί σήμερα Τρίτη, στις 8 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ (Περραιβού 20 και Καλλιρρόης 5).

Θυμίζοντας πως «δεν έχουν περάσει τρεις μήνες από το προηγούμενο θανατηφόρο στον κλάδο, όταν 25χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στην Πεντέλη σε εργολαβία του ΑΔΜΗΕ», τονίζει ότι «αυτή είναι η ανάπτυξη που διαφημίζουν κυβέρνηση και εργοδότες στον κλάδο της Ενέργειας. Χρησιμοποιώντας σαν όχημα και την εργολαβοποίηση, επιτίθενται στα εργασιακά δικαιώματά μας. Πίσω από τα κέρδη τους κρύβεται η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια, τα ελλιπή, ακόμα και ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται η εργασία σε κίνδυνο. Κανείς εργαζόμενος σε εργολαβία δεν ξέρει πότε δουλεύει, πότε έχει ρεπό, τι ωράριο δουλεύει. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα. Σε κανέναν δεν εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για ξεκούραση για να μπορεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις του».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι πρόσφατα το ίδιο το Σωματείο είχε πραγματοποιήσει διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα των εργατικών «ατυχημάτων», όμως «δεν ιδρώνει το αυτί τους όταν πρόκειται για τη ζωή εργατών». Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους του κλάδου, υπογραμμίζει πως δεν μπορούν να δεχθούν «την παγίωση αυτής της κατάστασης. Δεν μπορούμε να μετράμε τους νεκρούς της τάξης μας. Μονόδρομος ο αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ενωμένοι και οργανωμένοι στο Σωματείο μας».

Το Σωματείο απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του θανατηφόρου δυστυχήματος. Να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ) ώστε να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους και να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα. Αμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους από την εργοδοσία. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι εργολαβίες. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των εργολάβων και να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις προσωπικού με εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα σε ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ.

Επιμένουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι της NEXI

Μετά από πέντε απεργίες η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα παγώσει την «απόσχιση»

Νέα απεργία πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα οι 63 εργαζόμενοι στο τμήμα εκτύπωσης της εταιρείας ΝΕΧΙ, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, καθώς η ΝΕΧΙ σχεδιάζει την απόσχιση του τμήματος σε θυγατρική της εταιρείας «Mellon». Την απεργία είχε κηρύξει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου.

Υστερα από πέντε 24ωρες απεργίες και δύο στάσεις εργασίας - οι στάσεις εργασίας και οι δύο πρώτες απεργίες έγιναν με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλα τα τμήματα της εταιρείας - οι εργαζόμενοι ανάγκασαν την εταιρεία σε αναδίπλωση, η οποία δεσμεύτηκε ότι «παγώνει» την απόσχιση και θα απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων σε νέα συνάντηση, την ερχόμενη Παρασκευή.

Με αυτά ως δεδομένα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σε χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Ωστόσο εξουσιοδότησαν το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν είναι ικανοποιητικά.

Στον δρόμο πετιούνται ξαφνικά εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες απολυμένοι εργαζόμενοι από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους, την πρόσληψη με 8μηνες συμβάσεις και προοπτική ανανέωσης όσων τοποθετούνται στους πίνακες διορισθέντων (τωρινούς και προηγούμενους οριστικούς πίνακες), μόνιμη και σταθερή δουλειά για την ενίσχυση των καταστημάτων της ΔΥΠΑ.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μέσω της προκήρυξης ΣΟΧ1/2022 με βάση τα αποτελέσματα προσωρινών πινάκων προσληφθέντων. Ξεκίνησαν να δουλεύουν ως «εργασιακοί σύμβουλοι» στη ΔΥΠΑ από τον περασμένο Απρίλη - Μάη και ξαφνικά στις 2 Δεκέμβρη βγήκαν οριστικοί πίνακες που πετούσαν στον δρόμο σχεδόν τους μισούς από τους 540 προσληφθέντες! Να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη φορά που έβγαιναν οι οριστικοί πίνακες, χωρίς την πρώτη φορά να τους πετάνε εκτός...

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Απολυμένων Εργασιακών Συμβούλων αναφέρει ότι το πρόσχημα για την απόλυσή τους ήταν η απουσία μετάφρασης των γνήσιων πιστοποιητικών γνώσης της αγγλικής γλώσσας!

Στο πλαίσιο της παράστασης η Συντονιστική Επιτροπή συναντήθηκε με τη Ε. Γιώτη, γενική γραμματέα Ενίσχυσης της Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, η οποία αρχικά αποδέχθηκε πως υπήρχαν ασάφειες στην προκήρυξη, για να «τα μαζέψει» στη συνέχεια αλλά και να δεσμευθεί ότι θα τους απαντήσει σε δύο μέρες...

Γιορτές για τα παιδιά από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από την παιδική γιορτή που οργάνωσε η ΟΒΣΑ
Από την παιδική γιορτή που οργάνωσε η ΟΒΣΑ
Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά οργανώνουν αυτές τις μέρες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς.

Την περασμένη Κυριακή, σχετική εκδήλωση πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Τα παιδιά έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια, παρακολούθησαν την παράσταση «Τεχνοβάτες» από το εργαστήρι κουκλοθέατρου του Χρήστου Τζίκα, τραγούδησαν και χόρεψαν με την ψυχή τους.

Επίσης την Κυριακή, Ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα συμμετείχαν στην παιδική γιορτή που οργάνωσαν το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης και η Ομάδα Γυναικών Κυψέλης της ΟΓΕ. Μπροστά στα Χριστούγεννα, το Στέκι συνεχίζει να συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καθημερινά (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία του (Πατησίων 173, πλατεία Αμερικής). Τα είδη που θα συγκεντρωθούν (γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια) θα διανεμηθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Στην παιδική θεατρική παράσταση «Ο θησαυρός της Βαγίας», βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Ζωρζ Σαρή, καλούν σωματεία την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 12 μ., στο θέατρο «Αλάμπρα» (Στουρνάρη 53, Αθήνα). Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει κοπή πίτας, με πολλά δώρα για τα παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ