Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο η απεργία, σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις για τη βδομάδα δράσης

Να μην περάσει το «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο «Θριάσιο»
Από τη χθεσινή κινητοποίηση στο «Θριάσιο»
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών. Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ, από χθες ξεκίνησε η βδομάδα δράσης από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων, απαιτώντας την ανάκληση των αναστολών εργασίας και των απολύσεων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου το Σωματείο προχώρησε σε συνάντηση με τη διοίκηση και απέσπασε δέσμευση για παράταση των επικουρικών για το 2023. Η διοίκηση έκανε επίσης σαφές ότι η καθαριότητα θα παραδοθεί στους εργολάβους, όπως και η σίτιση και η φύλαξη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας. Σήμερα Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» θα πραγματοποιήσει νέα κινητοποίηση, στο άνοιγμα της εφημερίας στις 2 μ.μ. Αγωνιστικές αποφάσεις έχουν πάρει επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΨΝΑ «Δαφνί», ΚΑΤ, «Μεταξά», Λαϊκό, Αιγινήτειο, Νίκαιας, στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στο «Σωτηρία».

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή στην αυριανή πανυγειονομική απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ.

«Εμπόλεμη ζώνη» νοσοκομεία και φαρμακεία εν μέσω έξαρσης ιώσεων

Συνθήκες «εμπόλεμης ζώνης» επικρατούν στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα Παίδων, καθώς σαρώνουν τον παιδικό πληθυσμό ιώσεις, Covid και γρίπη. Αν και οι ειδικοί είχαν ενημερώσει έγκαιρα, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, για την επέλαση ιώσεων, και την ταυτόχρονη αναζωπύρωση κορονοϊού και γρίπης, ωστόσο η κυβέρνηση απέρριπτε κάθε μέτρο ουσιαστικής προστασίας, όπως και ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων. Τώρα τα τραγικά αποτελέσματα γίνονται πια φανερά στα νοσοκομεία παίδων που έχουν φρακάρει από εκατοντάδες περιστατικά, με την αναμονή για εξέταση στους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους να ξεπερνά τις 9 ώρες και με το προσωπικό των παιδιατρικών νοσοκομείων να παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Εκατοντάδες οικογένειες εξωθούνται και πάλι στον ιδιωτικό τομέα, είτε προσπαθούν να τρενάρουν την επίσκεψη στο γιατρό, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων απευθύνει έκκληση στους μικρούς μαθητές για χρήση μάσκας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η έλλειψη σε βασικά φάρμακα στα φαρμακεία, όπως σε παιδικό αντιπυρετικό σιρόπι (Depon), αντιβίωση (Augmentin), αντιβηχικά (Aerius), εισπνεόμενα (Αerolin) και αντιικά. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων κάνουν λόγο για ελλείψεις που οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση, στις «παράλληλες εξαγωγές» και στην πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών σχετικά με την τροφοδοσία της αγοράς με το φάρμακο - εμπόρευμα. Απέναντι στις νέες τεράστιες δυσκολίες και τους κινδύνους για τους ασθενείς, η κυβέρνηση αντί να απαγορεύσει διά παντός τις «παράλληλες εξαγωγές» και να εξασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, τους φορτώνει με νέες αγωνίες και βάρη για να βρουν το σκεύασμα που χρειάζονται, ενώ καλεί τους φαρμακέμπορους να ...δηλώσουν οι ίδιοι τα αποθέματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νοσοκομεία ξανά στο «κόκκινο» και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του λαού (2024-01-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας (2023-10-03 00:00:00.0)
Εφημερίες τρόμου στα δημόσια νοσοκομεία, παραιτήσεις γιατρών και ο λαός σε κίνδυνο (2023-01-21 00:00:00.0)
Θερίζουν οι ιώσεις, απροστάτευτος ο λαός (2022-12-30 00:00:00.0)
Θάλαμοι χωρίς κλιματισμό, απανωτά μπλακ άουτ και οι ασθενείς σε κίνδυνο (2021-08-06 00:00:00.0)
Συναγερμό προκαλεί η έξαρση ιώσεων (2003-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ