Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Θάλαμοι χωρίς κλιματισμό, απανωτά μπλακ άουτ και οι ασθενείς σε κίνδυνο

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω καύσωνα, με τον κλιματισμό σε πολλές περιπτώσεις να μη λειτουργεί, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για ασθενείς και εργαζόμενους.

Στον «Ευαγγελισμό», στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπως αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων, υπάρχουν χώροι που με 40 - 44 βαθμούς Κελσίου δεν κλιματίζονται. «Με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ασθενείς μέσα από θαλάμους νοσηλείας για COVID-19 μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Δεν έχουν κλιματισμό και το αίσθημα της δυσφορίας και άπνοιας είναι τρισχειρότερο», καταγγέλλει το Σωματείο, και προσθέτει: «Το εξουθενωμένο προσωπικό (...) υποφέρει φορώντας αδιάλειπτα πάνω από 8 ώρες νάιλον ποδιές στους χώρους των Επειγόντων, τις ώρες της νοσηλείας και της περιποίησης των ασθενών, χωρίς παραπάνω διαλείμματα σε συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς. Καμία στήριξη όμως των ιθυνόντων για το πάγιο αίτημα ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ...».

Επίσης, «σε συνέχεια των απανωτών μπλακ άουτ που συνέβησαν στον "Ευαγγελισμό" το προηγούμενο διάστημα, παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες συνεχείς βυθίσεις τάσης στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω του αυξημένου φορτίου, αλλά και του ανεπαρκούς ηλεκτρικού δικτύου στο νοσοκομείο. Μια κατάσταση που, εν μέσω καύσωνα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων στο νοσοκομείο, αλλά και για την ίδια τη λειτουργία του, ιδιαίτερα όσον αφορά κρίσιμους τομείς όπως ο κλιματισμός, οι ψυκτικές μονάδες και τα ιατρικά μηχανήματα στα τμήματα, τις ΜΕΘ και τα δεκάδες εργαστήρια».

Ηδη, χτες, από τις πρωινές ώρες, έχει βγει εκτός λειτουργίας ο ένας στεφανιογράφος του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου και αναμένεται τεχνικός από την εταιρεία για να εκτιμήσει τη βλάβη.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κυβέρνηση και διοίκηση αφήνουν απογυμνωμένη την Τεχνική Υπηρεσία του «Ευαγγελισμού», που λειτουργεί με λιγότερο από το 60% του προβλεπόμενου προσωπικού και πολλές φορές με μόλις έναν εργαζόμενο στη βάρδια για την κάλυψη όλου του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Η διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει το νοσοκομείο να κινείται στα όρια της επισφάλειας, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση στο απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο και τις γεννήτριες ασφαλείας.

Ποιον άραγε συμφέρει η συνεχής υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου;», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς απαιτώντας άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του «Ευαγγελισμού», στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος στον 21ο αιώνα.

Τα ίδια και στο «Ασκληπιείο»

Καταγγελίες για μη λειτουργία του κλιματισμού έγιναν χτες και σε μονάδα στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο, κάτι που προκάλεσε την άμεση τηλεφωνική παρέμβαση στη διοίκηση από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικό σύμβουλο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κώστα Πασακυριάκο. Η μη λειτουργία του κλιματισμού είχε αποτέλεσμα να υπάρχει αποπνικτική και επικίνδυνη ατμόσφαιρα για τους ασθενείς που περίμεναν για τη θεραπεία τους σε συνθήκες καύσωνα, καθώς και για τους εργαζόμενους. Ο Κώστας Πασακυριάκος επικοινώνησε με τον Αιμίλιο Βουγιουκλάκη, αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, τον ενημέρωσε για την κατάσταση και ζήτησε να αποκατασταθεί η βλάβη άμεσα. Οπως αποδείχτηκε, το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου και λίγη ώρα μετά την επικοινωνία, συνεργεία συντήρησης και επισκευής βρέθηκαν στον χώρο για τις απαραίτητες εργασίες όπου και παρέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ