ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»

Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, και σε άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή εξόρμηση στον «Ευαγγελισμό»
Από τη χτεσινή εξόρμηση στον «Ευαγγελισμό»
Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΨΝΑ «Δαφνί», ΚΑΤ, «Μεταξά», Λαϊκό, Αιγινήτειο, Νίκαιας, στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στο «Σωτηρία», καθώς και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία.

Να σημειωθεί ότι το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με ομόφωνη απόφαση που πήρε στηρίζει τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, και για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων του Δημοσίου (που υπηρετούν στον νομό Αχαΐας) στην κινητοποίηση κήρυξε στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου. Στη Σάμο στις 12 μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της παναττικής βδομάδας δράσης για την Υγεία, οι οποίες θα κορυφωθούν στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη.

Χθες συνέχισε για δεύτερη μέρα τη δράση του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), με εξόρμηση σε ασθενείς και συνοδούς του νοσοκομείου με το «άνοιγμα» της γενικής εφημερίας, ενημερώνοντας άνθρωπο τον άνθρωπο για τις διαρκείς κινητοποιήσεις των υγειονομικών απέναντι στη νομοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης ΝΔ της ιδιωτικής λειτουργίας των νοσοκομείων, που προωθεί ακόμα περισσότερο τη μετατροπή τους από δημόσια ιδρύματα, με σκοπό το «θεραπεύειν», σε ανώνυμες εταιρείες με σκοπό το «επιχειρείν», και των ασθενών σε πελάτες.

«Οι εικόνες ...πολέμου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τις κλινικές έρχονται να γκρεμίσουν το αφήγημα της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ" της "αναβάθμισης" και της "ισότιμης πρόσβασης" (...) Το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ COVID, καθώς εδώ και πάνω από 5 μήνες, από τον Μάιο, παραμένουν κλειστές 33 κλίνες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, χωρίς καν να έχει καθοριστεί επακριβώς το διάστημα για την προβλεπόμενη ανακαίνισή τους, ώστε να ενταχθούν και πάλι στη διάθεση των εκατοντάδων ασθενών που τις έχουν ανάγκη», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το ΣΕΝΕ.

Και με μια σειρά στοιχεία αναδεικνύει τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων σε βάρος της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, όπως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με τις δομές της να έχουν απαξιωθεί πλήρως. «Ενδεικτικά, μόνο το 9% των μαγνητικών και το 25% των αξονικών τομογραφιών πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο σε ιδιωτική βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενο δε στα απογευματινά ιατρεία και στα χειρουργεία επί πληρωμή που με θράσος επικαλείται το υπουργείο, επισημαίνει: «Στο νοσοκομείο εγκαινιάστηκαν το 2014 αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, 8 νέες χειρουργικές αίθουσες, που θα μπορούσαν να διεκπεραιώνουν πάνω από 6.000 επεμβάσεις τον χρόνο. Ανεστάλησαν κατά 80% οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς για τη στελέχωση των τμημάτων και ΜΕΘ COVID δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη, αλλά μεταφέρθηκε προσωπικό από τα χειρουργεία ώστε να λειτουργήσουν».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σήμερα η μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στην Καρδίτσα

Πολύμορφες δράσεις και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, μπροστά και στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη

Με τη σημερινή μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ, η οποία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από το μπλόκο και θα κατευθυνθεί στην πόλη της Καρδίτσας, συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες των αγροτών του νομού Καρδίτσας, οι οποίοι παραμένουν στο μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά για πέμπτη συνεχόμενη μέρα.

Με αυτόν τον τρόπο και ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, ξεκαθαρίζουν ότι δεν βγήκαν στους δρόμους για να ζητιανέψουν ψίχουλα, αλλά για να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αποδεκατίζει το εισόδημά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που αφορούν την επιβίωσή τους.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτά για μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, προστασία από τις φυσικές καταστροφές και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών του μπλόκου τονίζει τη σημασία που έχουν οι πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο. Και, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύει ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, που έδωσε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των μπλόκων του προηγούμενου Φλεβάρη. Το ποσό αυτό (68 εκατομμύρια ευρώ) δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016, με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2016 δίνονταν περίπου 180 εκατομμύρια και η τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου 1 ευρώ/λίτρο. Για να υπάρχει «μέτρο σύγκρισης», την ίδια ώρα, κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατ. ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα.

Πολύμορφες δράσεις και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Σε πολύμορφες δράσεις προχωράνε και οι αγρότες της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, που αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οργανώνονται συνεδριάσεις Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις με βάση τα οξυμένα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στα Φάρσαλα, ενώ αύριο Πέμπτη με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας θα γίνει σύσκεψη αγροτών στον Πλατύκαμπο.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες σε μια σειρά Αγροτικούς Συλλόγους του νομού Λάρισας, όπου μέχρι στιγμής παρατηρείται μαζική συμμετοχή. Σήμερα θα γίνουν εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου στον Αετόλοφο Αγιάς, την Παρασκευή στον Αγροτικό Σύλλογο Αγιάς, το Σάββατο εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Μελιβοίας και τη Δευτέρα εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Νερόμυλων Αγιάς.

Στα Τρίκαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά του νομού. Χθες έγιναν περιοδείες σε Μικρό Κεφαλόβρυσο και Φήκη, σήμερα στο Μεγαλοχώρι, αύριο στη Νομή και την Παρασκευή στο Ζάρκο. Ταυτόχρονα καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα σχολεία της Μπάρας.

Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει διαμορφώσει για τις επόμενες μέρες και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Στο Αίγιο

Σε κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα θα προχωρήσει την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», μετά από πρόσφατη απόφαση Γενικής του Συνέλευσης, με αιτήματα όπως αυτά που παλεύουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στη συνέλευση αποφασίστηκε επίσης ο Σύλλογος να πάρει μέρος στη σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 8 Γενάρη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οταν κινδυνεύουν τα παιδιά μας βγαίνουμε στον δρόμο

Με σύνθημα «Οταν κινδυνεύουν τα παιδιά μας βγαίνουμε στον δρόμο», η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, όλους τους Συλλόγους και τις Ενώσεις να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη (12.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου).

Με αφορμή το έγκλημα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, θυμίζει ότι ο θάνατος του 11χρονου μαθητή δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της διαρκούς εγκληματικής αδιαφορίας κράτους και κυβερνήσεων. «Η αγωνία μας για τα σχολικά κτίρια υπάρχει εδώ και χρόνια και κοινός παρονομαστής είναι η διαχρονική υποχρηματοδότηση της σχολικής στέγης από όλες τις κυβερνήσεις», αναφέρει, και θυμίζει ορισμένα παραδείγματα από τον μακρύ κατάλογο της αδιαφορίας:

-- Οκτώβρης 2013: Επεσε η οροφή σχολείου στο Ωραιόκαστρο! Από θαύμα σώθηκαν οι μαθητές!

Σε Γυμνάσιο - Λύκειο στην περιοχή της Μυγδονίας έπεσε τμήμα της οροφής περίπου 3 τετραγωνικών. Μόλις 5 λεπτά πριν είχαν σχολάσει οι μαθητές.

-- Φλεβάρης 2015: Τυχερά ήταν τα παιδιά του Λυκείου και του Γυμνασίου της Μελίκης στην Ημαθία που δεν είχαν σχολείο την Κυριακή, διαφορετικά ίσως να είχαμε και τραγωδία, αφού από τον ισχυρό αέρα κατέρρευσε όλη η σκεπή του κτιρίου.

-- Σεπτέμβρης 2018: Πτώση ανεμιστήρα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης με τραυματίες δύο μαθητές.

-- Νοέμβρης 2021: Είκοσι μαθητές του δεύτερου τμήματος της ΣΤ' Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου στην Πυλαία Θεσσαλονίκης γλίτωσαν από θαύμα, όταν κατέρρευσε όλη η ψευδοροφή σχολικής αίθουσας. Η δασκάλα έσωσε τα παιδιά.

-- Φλεβάρης 2022: Στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έπεσε το ξύλινο πλαίσιο του παραθύρου μαζί με το τζάμι, την ώρα που τα παιδιά έκαναν μάθημα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ - ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
Νέα 48ωρη απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο, 14 και 15 Δεκέμβρη, τα πληρώματα ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών, την οποία εξήγγειλε το σωματείο τους, η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τις απώλειες των εργαζομένων από τον πληθωρισμό. Είναι η δεύτερη 48ωρη απεργία που κάνουν μέσα σε μια βδομάδα, με την προηγούμενη να έχει 100% συμμετοχή, όπως και οι Γενικές Συνελεύσεις τους.

Αύριο, Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΠΡΝ καθώς και τα μέλη της στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες «με γνώμονα τα στενά χρονικά περιθώρια διαπραγμάτευσης που μας έχουν επιβάλει, τις απαιτήσεις της εργοδοσίας για κατάργηση θεσμικών και εργασιακών όρων και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης για απεργία διαρκείας σε μορφή επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, εάν δεν βρεθούν αποδεκτές λύσεις».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για δεύτερη 48ωρη απεργία λήφθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της εργοδοσίας που απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των πληρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ