Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι ενάντια στο «νέο ΕΣΥ»

Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, και σε άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή εξόρμηση στον «Ευαγγελισμό»
Από τη χτεσινή εξόρμηση στον «Ευαγγελισμό»
Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών, της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», ΨΝΑ «Δαφνί», ΚΑΤ, «Μεταξά», Λαϊκό, Αιγινήτειο, Νίκαιας, στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», στο «Σωτηρία», καθώς και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία.

Να σημειωθεί ότι το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με ομόφωνη απόφαση που πήρε στηρίζει τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, και για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων του Δημοσίου (που υπηρετούν στον νομό Αχαΐας) στην κινητοποίηση κήρυξε στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου. Στη Σάμο στις 12 μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της παναττικής βδομάδας δράσης για την Υγεία, οι οποίες θα κορυφωθούν στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη.

Χθες συνέχισε για δεύτερη μέρα τη δράση του το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), με εξόρμηση σε ασθενείς και συνοδούς του νοσοκομείου με το «άνοιγμα» της γενικής εφημερίας, ενημερώνοντας άνθρωπο τον άνθρωπο για τις διαρκείς κινητοποιήσεις των υγειονομικών απέναντι στη νομοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης ΝΔ της ιδιωτικής λειτουργίας των νοσοκομείων, που προωθεί ακόμα περισσότερο τη μετατροπή τους από δημόσια ιδρύματα, με σκοπό το «θεραπεύειν», σε ανώνυμες εταιρείες με σκοπό το «επιχειρείν», και των ασθενών σε πελάτες.

«Οι εικόνες ...πολέμου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τις κλινικές έρχονται να γκρεμίσουν το αφήγημα της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ" της "αναβάθμισης" και της "ισότιμης πρόσβασης" (...) Το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ COVID, καθώς εδώ και πάνω από 5 μήνες, από τον Μάιο, παραμένουν κλειστές 33 κλίνες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, χωρίς καν να έχει καθοριστεί επακριβώς το διάστημα για την προβλεπόμενη ανακαίνισή τους, ώστε να ενταχθούν και πάλι στη διάθεση των εκατοντάδων ασθενών που τις έχουν ανάγκη», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το ΣΕΝΕ.

Και με μια σειρά στοιχεία αναδεικνύει τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων σε βάρος της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, όπως για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με τις δομές της να έχουν απαξιωθεί πλήρως. «Ενδεικτικά, μόνο το 9% των μαγνητικών και το 25% των αξονικών τομογραφιών πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το υπόλοιπο σε ιδιωτική βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενο δε στα απογευματινά ιατρεία και στα χειρουργεία επί πληρωμή που με θράσος επικαλείται το υπουργείο, επισημαίνει: «Στο νοσοκομείο εγκαινιάστηκαν το 2014 αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, 8 νέες χειρουργικές αίθουσες, που θα μπορούσαν να διεκπεραιώνουν πάνω από 6.000 επεμβάσεις τον χρόνο. Ανεστάλησαν κατά 80% οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς για τη στελέχωση των τμημάτων και ΜΕΘ COVID δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη, αλλά μεταφέρθηκε προσωπικό από τα χειρουργεία ώστε να λειτουργήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ