Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Nα σταματήσει τώρα κάθε συνδικαλιστική δίωξη στις «Ιχθυοκαλλιέργειες Avramar»

Τη στάση της εργοδοσίας στις «Ιχθυοκαλλιέργειες Avramar», που επιχειρεί την απόλυση τριών εκλεγμένων συνδικαλιστών στην Εύβοια, καταγγέλλουν με κοινό ψήφισμα Σωματεία Εργαζομένων στον όμιλο, ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση των μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας και σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο παγκοσμίως.

Στο ψήφισμα, που υπογράφουν το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες Χίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ, το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρεύς» Θεσπρωτίας και το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Avramar» Αιτωλοακαρνανίας, επισημαίνεται αρχικά ότι η εν λόγω πολυεθνική, παρά τη συνεχή διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και την αυξημένη ζήτηση, από τη σύστασή της επιδιώκει να αφαιρέσει δικαιώματα των εργαζομένων, διατηρώντας παράλληλα καθηλωμένους τους μισθούς.

«Από την πρώτη στιγμή επίσης προσπαθεί να απαξιώσει τα σωματεία, αποφεύγοντας να απαντάει σε αιτήματα ή να συναντιέται μαζί τους. Αυτό κορυφώθηκε με την προσπάθεια να απολύσει τον γραμματέα και τον ταμία του επιχειρησιακού Σωματείου στην Εύβοια, καθώς και τον γραμματέα του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών, την ώρα που έχει τεράστιες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει "κόκκινο"», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Σωματεία και προσθέτουν:

«Αυτά γίνονται: Την ίδια στιγμή που η εταιρεία διεκδικεί χρηματοδοτήσεις και πιστοποιήσεις που υποτίθεται προϋποθέτουν τον σεβασμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Τη στιγμή που την περασμένη χρονιά οι ιχθυοκαλλιέργειες σημείωσαν αύξηση παραγωγής (7%) και εσόδων (10%). Τη στιγμή που πρόσφατα (12/9/2022) η εργοδοτική ένωση των υδατοκαλλιεργειών (ΕΛΟΠΥ) έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το "Μνημόνιο Συνεργασίας" (μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης & Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης) ώστε να έρθουν μετανάστες εργάτες από άλλες χώρες, γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι εντός της χώρας! Και, βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε πως τέτοιες συμφωνίες καμιά σχέση δεν έχουν με την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των συναδέλφων μεταναστών που εργάζονται με τους χειρότερους όρους».

Στο πλαίσιο αυτό τα Σωματεία απαιτούν «να σταματήσει τώρα κάθε συνδικαλιστική δίωξη» και τονίζουν: «Η εργοδοσία της "Avramar" θα μας βρει όλους μπροστά της, γιατί αυτή η ενέργεια είναι επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους όλου του ομίλου, όλου του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης». Και απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων στον όμιλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ