ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ
Επιτακτική ανάγκη ο αγώνας ενάντια στο «θηρίο» που γεννά φτώχεια, ρατσισμό και βαρβαρότητα

Σήμερα η κηδεία του στη Θεσσαλονίκη

Κλίμα ανείπωτης θλίψης επικρατούσε από χθες το πρωί στον οικισμό των Ρομά «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η σορός του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού.

Τον νεκρό συνόδευσαν στο σπίτι της οικογένειας συγγενείς και φίλοι, σε μια σπαρακτική ατμόσφαιρα υπό τους ήχους αγαπημένων του τραγουδιών. «Εκανα λάθος, αφήστε με να ζήσω» ήταν οι στίχοι ενός από τα τραγούδια που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πομπής.

Η σορός του 16χρονου παρέμεινε στον οικισμό για όλη τη χθεσινή ημέρα και θα μεταφερθεί για την κηδεία σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. στα κοιμητήρια Ευόσμου (Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών).

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ τόσο στον οικισμό «Αγία Σοφία» όσο και σε άλλους καταυλισμούς και οικισμούς των Ρομά, καθώς μαζί με τον σπαραγμό για τον θάνατο του Κ. Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά για 20 ευρώ καύσιμα, επικρατεί μια βουβή οργή που αποζητά δικαιοσύνη. «Θέλουμε δικαιοσύνη» ήταν μερικά από τα λόγια που επαναλαμβάνονταν στους λασπωμένους δρόμους του οικισμού «Αγία Σοφία», που οδηγούν στο σπίτι όπου θρηνούσαν τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του 16χρονου.

Τα αιτήματα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες, να μην υπάρξει καμία ανοχή ούτε συγκάλυψη στην κρατική βία και δολοφονία, προβάλλουν επιτακτικά απέναντι στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία που εκκολάπτεται στους κόλπους του αστικού κράτους και του συστήματος της εκμετάλλευσης.

INTIME NEWS

«Σήμερα είναι μια μέρα θλίψης για όλους μας. Σήμερα φέραμε το παιδί στο σπίτι του, να το κλάψει η οικογένεια. Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης.

Ο ίδιος είπε ότι οι γονείς περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με το αν κριθεί προφυλακιστέος ο 34χρονος αστυνομικός. «Το μόνο που ζητά η οικογένεια είναι να δικαστεί ο αστυνομικός», σημείωσε.

«Εύχομαι να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο σε κανένα παιδί, σε κανέναν άνθρωπο», ανέφερε ο πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» Βασίλης Πάντζος, συμπλήρωσε ότι «το αίτημα όλων των Τσιγγάνων είναι να προφυλακιστεί ο αστυνομικός, να υπάρχει δικαιοσύνη» και τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη η κοινότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Ο 16χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή 8 μέρες αφότου δέχτηκε τη σφαίρα στο κεφάλι από τον αστυνομικό, και το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκέμβρη διενεργήθηκε νεκροψία - νεκροτομή η οποία επιβεβαίωσε τις αρχικές ιατροδικαστικές εκτιμήσεις, ότι δηλαδή υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο κεφάλι, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα, η οποία είχε πύλη μόνο εισόδου και όχι εξόδου, κάτω αριστερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Στο μεταξύ αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τον προφυλακισμό ή μη του 34χρονου αστυνομικού Ι. Κ. ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο, μετά τη σχετική διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, κατόπιν της οποίας ο αστυνομικός τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ξεκάθαρη θέση και στάση του ΚΚΕ απέναντι στις μονάδες καταστολής

Πληρωμένη απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου στο ΜέΡΑ25

Απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, που προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην εφάπαξ ενίσχυση των ενστόλων, έδωσε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Θα έλεγα, κύριε πρόεδρε, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25, να είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στο ΚΚΕ», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ έχει βιώσει στο πετσί του πάνω από δέκα δεκαετίες τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, με πολύ άσχημο τρόπο πολλές φορές. Αρα γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει "κατασταλτικοί μηχανισμοί", και από αυτήν την άποψη εμείς δεν θα πέσουμε στην παγίδα της κυβέρνησης, όπως πέφτει το ΜέΡΑ25, ποιος είναι υπέρ ή κατά του επιδόματος.

Δεύτερο ζήτημα το οποίο θα θέλαμε να θέσουμε: Εμείς ως ΚΚΕ ζητάμε την κατάργηση των μονάδων αυτών της καταστολής, των ΜΑΤ, της Δράσης, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, και όχι τη μετάλλαξή τους, ή να μην είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά στους πρυτάνεις και να οπλοφορούν, όπως ζητάει το ΜέΡΑ25.

Και, τρίτο ζήτημα, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ενστόλων οι οποίοι διαφωνούν με τον κατασταλτικό ρόλο. Τους καλούμε να πάρουν τη θέση τους στο λαϊκό κίνημα, το οποίο αγωνίζεται ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο που συνδέεται με την αντιλαϊκή πολιτική και που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις».

Βέβαια, πάει πολύ να προσπαθεί ο Κλ. Γρηγοριάδης να κάνει μαθήματα στο ΚΚΕ, όταν στην ίδια τοποθέτησή του είπε χαρακτηριστικά: «Καμιά φορά κάθε κράτος μπορεί να δολοφονήσει κατά λάθος έναν πολίτη, αλλά τότε οφείλει να ζητήσει δημόσια, θαρρετά, συγγνώμη»... Αν για τον Κλ. Γρηγοριάδη κρατικές «κατά λάθος» δολοφονίες είναι ανεκτές, αρκεί να «ξεπλένονται» με μια «συγγνώμη», περαιτέρω σχόλια για την υποκρισία του κόμματός του περιττεύουν.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο σπίτι του Κώστα Φραγκούλη

Το μεσημέρι της Τετάρτης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επισκέφθηκε το σπίτι του Κώστα Φραγκούλη στον οικισμό «Αγία Σοφία». Εκεί, ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μετέφεραν τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην οικογένεια και τους οικείους του 16χρονου. Αφού άναψαν ένα κερί στο σπίτι, έσφιξαν το χέρι του πατέρα του, Κώστα.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ συναντήθηκε και συνομίλησε με τον πρόεδρο της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», Βασίλη Πάντζο, για την κρατική βία και καταστολή και για τα προβλήματα της κοινότητας των Ρομά, εκφράζοντας τη διαχρονική στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους για κοινωνική ένταξη. Από τη μεριά του, ο Βασίλης Πάντζος εξέφρασε την εκτίμησή του στη στάση του ΚΚΕ και μεταξύ άλλων σημείωσε πως ο συγκεκριμένος οικισμός αποτελεί παράδειγμα της περιθωριοποίησης της κοινότητας συνολικά, καθώς για περισσότερους από 4.000 κατοίκους δεν υπάρχει ίχνος κρατικής μέριμνας, είτε αφορά τις ανύπαρκτες υποδομές υγιεινής είτε δομές Υγείας.

«Ενωμένοι θα νικήσουμε το θηρίο»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Αναστασία Μητροπάνου από την «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» σημείωσε πως «οι τελευταίες μέρες έχουν υπάρξει ιδιαίτερα δύσκολες για την κοινότητα των Ρομά, καθώς ο θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από τη σφαίρα του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ μεγαλώνει κι άλλο τη λίστα των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής εις βάρος της κοινότητας των Ρομά». Πρόσθεσε πως η αυθαιρεσία αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την κορυφή του παγόβουνου της κρατικής υπαιτιότητας για τις συνθήκες που επικρατούν στην πολλαπλά ευάλωτη κοινωνική ομάδα, η οποία χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος, για να αποπροσανατολίσει και να δικαιολογήσει τις «απάνθρωπες πολιτικές, τη συστημική αδιαφορία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει η κοινότητα των Ρομά».

Επίσης, τόνισε πως οι συνθήκες επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ «τη σύνδεση του αγώνα και των διεκδικήσεων της κοινότητας, των συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών των Ρομά με αυτές του εργατικού κινήματος ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση των ζωών μας». «Είναι ένα θηρίο που όλοι βρισκόμαστε απέναντί του. Οι εικόνες ντροπής από τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς και τους οικισμούς των Ρομά, οι επίσης άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, η υποχρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών που οδήγησε ακόμα και στον θάνατο έναν μαθητή στις Σέρρες, η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, η ενεργειακή φτώχεια που πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά, οι πλειστηριασμοί και τα ξεσπιτώματα, η διαρκώς εντεινόμενη εργασιακή επισφάλεια και τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Μόνο εάν όλοι μαζί, ενωμένοι παλέψουμε απέναντι σε αυτό το θηρίο, μπορούμε και θα το νικήσουμε».

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΣΗΕΑ
Ημερίδα για τη βία κατά των γυναικών

Ημερίδα με θέμα τη βία κατά των γυναικών πραγματοποίησε χτες το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας. Στην ημερίδα, με θέμα «Γυναικοκτονίες, Εμφυλη Βία και ΜΜE» και σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή», συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων και κοινωνικών φορέων, νομικοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και δημοσιογράφοι. Επίσης, οι μητέρες των δολοφονημένων γυναικών Ελένης Τοπαλούδη, Ντόρας Ζαχαριά, Ερατώς Μανωλακέλλη και Σοφίας Σαββίδου.

Χαιρετισμό μέσω βίντεο απηύθυνε στην ημερίδα εκ μέρους του ΚΚΕ η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, εκφράζοντας εκ μέρους του Κόμματος αλληλεγγύη στις γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με τα ποικίλα πρόσωπα της βίας, στον χώρο δουλειάς, στην οικογένεια. Επίσης, εξέφρασε τη συμπαράσταση στις οικογένειες των δολοφονημένων γυναικών, που - όπως είπε - ακόμα προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους, χωρίς οικονομική, νομική, συμβουλευτική στήριξη από το κράτος.

Στον σύντομο χαιρετισμό της ανέδειξε τη σημασία της δράσης για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για κοινωνική προστασία της μητρότητας, της οικογένειας. Ετσι ώστε «κάθε γυναίκα να στέκεται στα πόδια της ανεξάρτητη, χωρίς οικονομικές - κοινωνικές πιέσεις που τις δεσμεύουν σε μια βίαιη, παθογόνα σχέση, για την πραγματική στήριξη των γυναικών που παλεύουν να απεγκλωβιστούν από τέτοιες σχέσεις, με αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές και υπηρεσίες», τόνισε, για να καταλήξει: «Μπορούμε να κάνουμε τα σκοτάδια φως στον αγώνα για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας, που γεννά τους δράστες - τέρατα και τις σάπιες αξίες».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συγκέντρωση τη Δευτέρα 19/12

Συγκέντρωση με σύνθημα «Φτώχεια, βία, καταστολή! Το σύστημα της σήψης δολοφονεί!» πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά εξαιτίας εν ψυχρώ πυροβολισμού από αστυνομικό.

Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ