Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ
Επιτακτική ανάγκη ο αγώνας ενάντια στο «θηρίο» που γεννά φτώχεια, ρατσισμό και βαρβαρότητα

Σήμερα η κηδεία του στη Θεσσαλονίκη

Κλίμα ανείπωτης θλίψης επικρατούσε από χθες το πρωί στον οικισμό των Ρομά «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η σορός του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού.

Τον νεκρό συνόδευσαν στο σπίτι της οικογένειας συγγενείς και φίλοι, σε μια σπαρακτική ατμόσφαιρα υπό τους ήχους αγαπημένων του τραγουδιών. «Εκανα λάθος, αφήστε με να ζήσω» ήταν οι στίχοι ενός από τα τραγούδια που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πομπής.

Η σορός του 16χρονου παρέμεινε στον οικισμό για όλη τη χθεσινή ημέρα και θα μεταφερθεί για την κηδεία σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. στα κοιμητήρια Ευόσμου (Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών).

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ τόσο στον οικισμό «Αγία Σοφία» όσο και σε άλλους καταυλισμούς και οικισμούς των Ρομά, καθώς μαζί με τον σπαραγμό για τον θάνατο του Κ. Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά για 20 ευρώ καύσιμα, επικρατεί μια βουβή οργή που αποζητά δικαιοσύνη. «Θέλουμε δικαιοσύνη» ήταν μερικά από τα λόγια που επαναλαμβάνονταν στους λασπωμένους δρόμους του οικισμού «Αγία Σοφία», που οδηγούν στο σπίτι όπου θρηνούσαν τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του 16χρονου.

Τα αιτήματα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες, να μην υπάρξει καμία ανοχή ούτε συγκάλυψη στην κρατική βία και δολοφονία, προβάλλουν επιτακτικά απέναντι στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία που εκκολάπτεται στους κόλπους του αστικού κράτους και του συστήματος της εκμετάλλευσης.


INTIME NEWS

«Σήμερα είναι μια μέρα θλίψης για όλους μας. Σήμερα φέραμε το παιδί στο σπίτι του, να το κλάψει η οικογένεια. Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης.

Ο ίδιος είπε ότι οι γονείς περιμένουν την απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με το αν κριθεί προφυλακιστέος ο 34χρονος αστυνομικός. «Το μόνο που ζητά η οικογένεια είναι να δικαστεί ο αστυνομικός», σημείωσε.

«Εύχομαι να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο σε κανένα παιδί, σε κανέναν άνθρωπο», ανέφερε ο πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» Βασίλης Πάντζος, συμπλήρωσε ότι «το αίτημα όλων των Τσιγγάνων είναι να προφυλακιστεί ο αστυνομικός, να υπάρχει δικαιοσύνη» και τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη η κοινότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Ο 16χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή 8 μέρες αφότου δέχτηκε τη σφαίρα στο κεφάλι από τον αστυνομικό, και το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκέμβρη διενεργήθηκε νεκροψία - νεκροτομή η οποία επιβεβαίωσε τις αρχικές ιατροδικαστικές εκτιμήσεις, ότι δηλαδή υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο κεφάλι, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα, η οποία είχε πύλη μόνο εισόδου και όχι εξόδου, κάτω αριστερά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Στο μεταξύ αναμένεται τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τον προφυλακισμό ή μη του 34χρονου αστυνομικού Ι. Κ. ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο, μετά τη σχετική διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, κατόπιν της οποίας ο αστυνομικός τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ