Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο βήμα κλιμάκωσης με τα σχέδια αποστολής αμερικανικών «Patriot»

«Νόμιμος στόχος» της Ρωσίας αν παραδοθούν λέει η Μόσχα, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι στο Ντονμπάς καλούν σε χρήση πυρηνικών και πλήγματα σε δρόμους μεταφοράς των δυτικών όπλων

Την παράδοση πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot» στην Ουκρανία προετοιμάζουν οι ΗΠΑ, σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί για τις συνέπειες και ταυτόχρονα επανέρχεται η συζήτηση για νίκη στην Ουκρανία επί του ΝΑΤΟ με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα («Ρόιτερς», CNN, «New York Times» κ.ά.), οι ΗΠΑ βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης της αποστολής «Patriot» στην Ουκρανία, απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στη βδομάδα. Αναμένεται η επίσημη έγκριση του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του υπουργού Αμυνας, Λ. Οστιν.

Το τελευταίο διάστημα, καθώς συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε υποδομές Ενέργειας, το Κίεβο έχει εντείνει τις εκκλήσεις προς τα κράτη του ΝΑΤΟ να στείλουν σύγχρονα συστήματα αεράμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους «Patriot», αλλά και σύγχρονα άρματα μάχης που δεν έχουν σταλεί μέχρι στιγμής. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία αρνήθηκε το αίτημα της Ουκρανίας και της Πολωνίας οι «Patriot» που θα στείλει στην Πολωνία, να αναπτυχθούν στα δυτικά ουκρανικά σύνορα.

Η λειτουργία και η συντήρηση των συστοιχιών του συστήματος «Patriot» απαιτούν δεκάδες εκπαιδευμένους στρατιωτικούς. Στις μέχρι τώρα «διαρροές» για τη σχεδιαζόμενη αποστολή «Patriot» από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία - και με δεδομένο ότι επισήμως οι ΗΠΑ αρνούνται την αποστολή στρατιωτών τους - δεν διευκρινίζεται πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι συστοιχίες, αν δηλαδή θα υπάρξει εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών, αν τέτοια εκπαίδευση έχει ξεκινήσει ήδη κ.ο.κ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα θα θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως κλιμάκωση. «Φυσικά» οι «Patriot» θα είναι «νόμιμος στόχος», πρόσθεσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε πως πρόκειται μόνο για δημοσιεύματα μέχρι στιγμής.

«Δεν έχουμε τους πόρους για να νικήσουμε το μπλοκ του ΝΑΤΟ με συμβατικά μέσα. Αλλά έχουμε πυρηνικά όπλα γι' αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος διοικητής στην περιοχή του Ντονέτσκ, Αλ. Κοντακόφσκι. Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, ότι η Ρωσία πολεμά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, γι' αυτό η επόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι «μόνο μία: Πυρηνική».

Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε «εκτιμήσει» ότι «αυξάνεται η απειλή» ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ λίγες μέρες αργότερα δήλωσε πως η Ρωσία «θα εξετάσει» την «ιδέα της Ουάσιγκτον», να υιοθετήσει κι αυτή το δόγμα του «προληπτικού πυρηνικού πλήγματος».

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έως ότου καταστραφούν οι οδοί ανεφοδιασμού, δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής της «Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ στη Μόσχα, Ρ. Μιρόσνικ.

«Μόνο η καταστροφή των οδών εφοδιασμού θα έχει ριζικό αντίκτυπο στην προμήθεια όπλων. Των διαδρομών που περνούν από τη δυτική Ουκρανία και χρησιμοποιούνται για την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων όπλων στο Ντονμπάς», είπε. Ο Μιρόσνικ σχολίασε αμερικανικά δημοσιεύματα, που επικαλούνται πηγές του Πενταγώνου, ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται να προμηθεύσει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς φοβάται λιγότερο την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης από τη Μόσχα.

Δεκάδες χτυπήματα σε Κίεβο και Ντονέτσκ

Χτες η Ρωσία χτύπησε την πόλη και τα περίχωρα του Κιέβου και σημειώθηκαν εκρήξεις σε τουλάχιστον δύο διοικητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «το σύνολο των 13 drones» που εκτόξευσε η Ρωσία. Η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε επίσης ότι τα χτυπήματα έγιναν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη - καμικάζι ιρανικής κατασκευής «Shahed».

Η ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στόχος «δύο κυμάτων» drones, που δεν προκάλεσαν θύματα, διευκρίνισε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Σ. Πόπκο, και «οι εκρήξεις από τα drones που αναχαιτίστηκαν έπληξαν ένα κυβερνητικό κτίριο» στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι, στο κέντρο, και τέσσερα κτίρια κατοικιών.

Οι μάχες εντείνονται και στο Ντονμπάς, όπου οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν το Ντονέτσκ 30 φορές μέσα σε 24 ώρες, εκτοξεύοντας 121 ρουκέτες και σκοτώνοντας τρεις αμάχους, σύμφωνα με τη φιλορωσική διοίκηση. Επίσης, στο Ντονέτσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δέκα ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Grad στην Γκορλόφκα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ουκρανικός στρατός έχει εκτοξεύσει πάνω από 700 ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτές HIMARS των ΗΠΑ «σε κατοικημένες περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, από τότε που το ΝΑΤΟ άρχισε να προμηθεύει όπλα το καθεστώς Ζελένσκι».

Στο μεταξύ, ως συνέπεια των πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές, οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία, καθώς ο λαός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί γεννήτριες και ξυλόσομπες για να αντιμετωπίζει τις καθημερινές διακοπές της ηλεκτροδότησης και την έλλειψη θέρμανσης.

Τον Νοέμβρη αναφέρθηκαν συνολικά 368 περιστατικά δηλητηρίασης, συμπεριλαμβανομένων 92 παιδιών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής Πολιτικής Προστασίας, εκ των οποίων 20 υπέκυψαν. Την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη, αναφέρθηκαν 97 δηλητηριάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 25 παιδιών, και 14 θάνατοι.

Διαφωνία στην ΕΕ για ειδικό δικαστήριο κατά της Ρωσίας

Τα κράτη - μέλη έχουν διαφορές σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύσταση δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

«Το συζητούσαμε αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που προς το παρόν δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση». Σύμφωνα με τον Μπορέλ, «υπάρχει πολεμική» μεταξύ των μελών της ΕΕ εάν υπάρχει ανάγκη για συμμετοχή άλλων οργανισμών στο ειδικό δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα τέλη Νοέμβρη τη σύσταση ενός ταμείου που θα κατέχει 300 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και 19 δισ. ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία και θα επενδυθούν από την ΕΕ για να χρησιμοποιήσει τα κέρδη ως αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

Προκειμένου να νομιμοποιήσει την κατάσχεση των ρωσικών κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

«Σχηματίζουν αυτούς τους κανόνες, στη συνέχεια τους παρουσιάζουν ως παγκοσμίως αναγνωρισμένους και αναζητούν την κάλυψη της εξουσίας του ΟΗΕ», είπε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ.

Αμερικανός αιχμάλωτος ανταλλάχθηκε από τη Ρωσία

Σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων προχώρησαν Ουκρανία και Ρωσία απελευθερώνοντας κάθε πλευρά 64 στρατιώτες. Μεταξύ των Ουκρανών, αφέθηκε ελεύθερος και ένας Αμερικανός πολίτης, δήλωσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, ο Σ. Μουρεκέζι, που «βοηθούσε τον λαό μας».

Ο ίδιος δήλωσε ότι 64 Ουκρανοί στρατιώτες και οι σοροί τεσσάρων πεσόντων στρατιωτών παραδόθηκαν από τη Ρωσία. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ukrinform» μετέδωσε ότι τουλάχιστον 23 από τους απελευθερωθέντες είναι τραυματίες, ενώ η κατάσταση μερικών είναι κρίσιμη.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» έγραψε ότι ο Σ. Μουρεκέζι είχε συλληφθεί τον Ιούνη στην πόλη της Χερσώνας, η οποία ήταν υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού εκείνη την περίοδο. Ο ηλικίας 35 ετών Μουρεκέζι, όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα, είχε αφεθεί ελεύθερος στα τέλη Οκτώβρη αφού κρατούνταν σε διάφορες τοποθεσίες και ζούσε χωρίς έγγραφα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει τον Αύγουστο ότι ο Μουρεκέζι είχε κατηγορηθεί στο Ντονέτσκ για «υποκίνηση εθνικού μίσους» επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ρώσοι και Αμερικανοί κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον ρωσικό αμυντικό τομέα

Πέντε Ρώσοι και δύο Αμερικανοί υπήκοοι κατηγορούνται για συνωμοσία που σχετίζεται με «ξέπλυμα» χρήματος και αγορές στρατιωτικών τεχνολογιών για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ύποπτα για απόκτηση από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογιών στρατιωτικής και διπλής χρήσης που προορίζονται για τον ρωσικό αμυντικό τομέα.

Επίσης θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία με σκοπό το λαθρεμπόριο πυρομαχικών για όπλα ελεύθερων σκοπευτών, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Εισαγγελία των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι συνδέονταν με τις εταιρείες «Sernia Engineering» και «Septal LLC» με έδρα τη Μόσχα, οι οποίες «λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και αγόραζαν προηγμένα ηλεκτρονικά προϊόντα και προηγμένο εξοπλισμό δοκιμών για το ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, οι εταιρείες «Sernia» και «Ceptal» διέθεταν ένα εκτεταμένο δίκτυο εικονικών εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Τα δίκτυα αυτά δημιουργήθηκαν για να αποκρύψουν τις διασυνδέσεις με τις ρωσικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ