ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 2023 - Κυριακή 15 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΙΝΑ ΤΕΝΤΑ - ΛΑΤΙΦΗ
Κηδεύτηκε στη γενέτειρά της την Παρασκευή

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρευρέθηκε στο «τελευταίο αντίο», στον Αλμυρό Βόλου

Κηδεύτηκε την Παρασκευή στον Αλμυρό Βόλου η αγωνίστρια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και συγγραφέας Κατίνα Τέντα - Λατίφη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών στις 9 Γενάρη.

Στο «τελευταίο αντίο» ήταν κοντά της οικείοι της και πλήθος φίλων της από όλη την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, που είχαν κάτι να θυμηθούν από τις διηγήσεις για την πολύπαθη ζωή της, αφιερωμένη στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, Μιχάλη Τσιώνο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας, και Σάββα Τσόγκα από την ΚΟΒ Αλμυρού. Στεφάνι στη μνήμη της Κατίνας έστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Φάνης Παρρής μίλησε για την αγωνίστρια και τη δράση της από την εφηβική της ηλικία, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Η Κατίνα έζησε από πρώτο χέρι την εποχή που ο λαός άρχισε με την καθοδήγηση του ΚΚΕ να παίρνει την τύχη του στα δικά του χέρια. Μια πραγματική κοσμογονία εκείνα τα χρόνια αποτέλεσε η αλλαγή της θέσης της γυναίκας, των αντιλήψεων σχετικά με τη θέση της γυναίκας. "Επανάσταση μέσα στην επανάσταση" ονομάζει στις αναμνήσεις της αυτήν την κατάκτησή της μέσα στον ένοπλο αγώνα».

Και πρόσθεσε: «Στον Δημοκρατικό Στρατό πέρασε από πολλές θέσεις, κυρίως ως υπεύθυνη γυναικών στα Νοσοκομεία και στη μάχη. Εδειξε μεγάλο ταλέντο στη χρέωσή της, δίνοντας κουράγιο στις μαχήτριες. Στις αναμνήσεις της περιγράφει την τεράστια πίστη του λαού στον αγώνα του ΔΣΕ. Είναι και οι μαρτυρίες της μια ακόμα απόδειξη πως αυτή η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, ο αγώνας του ΔΣΕ, αποπνέει μόνο δίκαιο και ακατάβλητη ηθική».

Υπογράμμισε ακόμα πως μέχρι και τα τελευταία της η Κατίνα «παθιαζόταν, δούλευε ακούραστα, αλλά και ενθουσιαζόταν με καθετί που αναδείκνυε το δίκιο του αγώνα της λαϊκής πάλης, που τη θεωρούσε απάντηση σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική».

Αναφέρθηκε ακόμα στη συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσιεύτηκαν γραπτά της για τον παράνομο Τύπο, με τίτλο «Η ιστορία της έκδοσης ενός φύλλου του "Ριζοσπάστη"», και στο σημαντικό βιβλίο της «Τα Απόπαιδα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος του Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, η φίλη της Κατίνας από τη Γαλλία, Ζενεβιέβ, και άλλοι φίλοι της. Στην κηδεία παρευρέθηκαν και τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω στο μνήμα της η Κατίνα είχε αφήσει οδηγία να ακουστεί το τραγούδι «Εμπρός μη χάνουμε καιρό», από μαγνητοφώνηση όπου τραγουδούσε η ίδια.

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Eurokinissi

Εδώ και τώρα μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών απαίτησαν την Παρασκευή εκπαιδευτικά σωματεία με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν στην ομηρία στην οποία έχουν τεθεί χιλιάδες νεοδιόριστοι, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο δεν πρόκειται να προχωρήσει η μονιμοποίησή τους μετά από δύο χρόνια υπηρεσίας όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά θα συνδεθεί με την αξιολόγησή τους.

Στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με την υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης να κάνει «όχημα» για την προώθηση της ατομικής αξιολόγησης τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν μετά από αγώνες, μετά από χρόνια δουλειάς σαν συμβασιούχοι, με υποχρεωτική υπηρεσία μακριά από τις οικογένειές τους.

Εγινε σαφές, όπως τόνιζαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, ότι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να συνδεθεί η μονιμοποίηση με την ατομική αξιολόγηση την οποία έχει απορρίψει ο κλάδος μέσα από τους αγώνες για τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα της. Σημείωναν πως οι εκπαιδευτικοί μέσα από συλλογικό αγώνα θα ακυρώσουν τους σχεδιασμούς που τσακίζουν το δικαίωμα στη δουλειά, τους σχεδιασμούς για νέο σύστημα διορισμού που ετοιμάζεται, διεκδικώντας μόνιμη σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΛΙΟΥ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Πολύμορφες εκδηλώσεις για την Ειρήνη και τη φιλία των λαών

Η ΕΕΔΥΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου και η «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν πολύμορφες δράσεις με θεματικούς άξονες την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών και τίτλο που δανείζονται από τα λόγια του μεγάλου Τούρκου ποιητή - αγωνιστή - διεθνιστή, Ναζίμ Χικμέτ: «...Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα».

Οι δράσεις θα γίνουν από το Σάββατο 21 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό και Αθλητικό κέντρο Ιλίου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΒΙΟΦΙΑΛ - Πωγωνίου 80 και Ηροδότου).

Ολες τις μέρες θα λειτουργεί Εκθεση εικαστικών (Καθημερινές πρωί: 9.00 - 14.00 και απόγευμα: 17.30 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή πρωί 10.00 - 13.00 και απόγευμα 18.00 - 20.00). Θα παρουσιαστούν έργα των ζωγράφων Τάκη Βαρελά και Irfan Ertel, καθώς και της Αϊσέ Γιαλτιρίμ, ζωγράφου - γλύπτριας, ανιψιάς του Ναζίμ Χικμέτ.

Πρόγραμμα κεντρικών εκδηλώσεων:

Σάββατο 21 Γενάρη 2023 // 7 μ.μ.

Εγκαίνια έκθεσης (Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 6 μ.μ.)

Αφιέρωμα στον Τούρκο αγωνιστή, διεθνιστή, ποιητή Ναζίμ Χικμέτ // 7.45 μ.μ.

Στο αφιέρωμα συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη», το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα βίντεο με χαιρετισμούς:

- Της Αϊσέ Γιαλτιρίμ, ζωγράφου - γλύπτριας, ανιψιάς του Ναζίμ Χικμέτ

- Εκπροσώπου της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας

Σάββατο 28 Γενάρη 2023 // 7 μ.μ.

Παρουσίαση βιβλίου «Farindola. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τάκη Βαρελά

Θα μιλήσουν: Αριάδνη Αλαβάνου, μεταφράστρια. Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ. Γρηγόρης Αναγνώστου, δημοσιογράφος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Τάκης Βαρελάς, εικαστικός, συγγραφέας. Χρήστος Σκαλκώτος, εικαστικός, καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αντιπολεμική συναυλία // 8 μ.μ.

με το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί» και τη χορωδία και ορχήστρα του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου

Σε όλο το διάστημα θα πραγματοποιηθούν επίσης: Ξεναγήσεις - Δράσεις με εικαστικούς, λογοτέχνες, συγγραφείς παιδικών βιβλίων σε προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητών από σχολεία του δήμου και άλλους φορείς. Τοιχογραφίες σε σχολεία του δήμου Ιλίου με τη συμμετοχή εικαστικών των σχολείων και εικαστικών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) με θέμα την Ειρήνη, τη Φιλία και την Αλληλεγγύη των Λαών. Ολες τις μέρες θα λειτουργεί επίσης έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΤΕ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με περηφάνια αποχαιρετούν τον σ. Κώστα Καράτζιο

Η Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή Α' Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Ριζούπολης αποχαιρετούν με απέραντο σεβασμό και υπερηφάνεια τον σύντροφο Κώστα Καράτζιο που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Αργυρούπολη Τυρνάβου Λάρισας από αγροτική κτηνοτροφική οικογένεια. Το 1943, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1947 οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Αμεσα κατατάχθηκε στον ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Πιερίων Ολύμπου στο Τάγμα του Αλέκου Λιακόπουλου. Με τη διείσδυση της Ηρωικής Φάλαγγας το Τάγμα συγχωνεύτηκε με την 16η Ταξιαρχία και πέρασαν προς τα Γρεβενά. Εκεί τραυματίστηκε σε μάχη στο Σκούκζα Γκρέκο, στο αριστερό γόνατο και χέρι, όπου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Αλβανία για 2 μήνες.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, κατατάχθηκε στην 103η Ταξιαρχία στο Βίτσι ως σύνδεσμος του Ταξίαρχου Αχιλλέα Παπαϊωάννου. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε η Ταξιαρχία σε Βίτσι, Μάλι Μάδι και σε άλλες περιοχές όπως στην Εδεσσα, στη Νάουσα, στην Αριδαία, στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα το 1949. Για τη συμμετοχή του στη μάχη της Νάουσας, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιλοχία Πεζικού από το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

Μετά τη μάχη της Φλώρινας στάλθηκε στην 5η σειρά της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου και διατέλεσε ασυρματιστής στην 55η Μονάδα Πυροβολικού στο Βίτσι με διοικητή τον Κουκμάδη. Με εντολή του Γενικού Αρχηγείου, μετά την οπισθοχώρηση, στάλθηκε στο Τάγμα του Σιουμάδη που αμυνόταν στο Γκόλιο Κάμενικ. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη όπου και παρέμεινε 25 χρόνια.

Το 1975 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του, την συντρόφισσα Μάχη και τα δυο τους παιδιά στην περιοχή των Πατησίων. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ριζούπολης, αποτελώντας παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους τους συντρόφους που τον γνώριζαν.

Η ΕΠ Αττικής και η ΤΕ Α' Αθήνας του ΚΚΕ εκφράζουν «τα θερμά μας συλλυπητήρια στην συντρόφισσά μας Μάχη Νικάκη, τον γιο του και στους οικείους του». Η τελετή αποχαιρετισμού θα γίνει το Σάββατο 14 Γενάρη στο χωριό Δωροθέα Αριδαίας στις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ