Σάββατο 14 Γενάρη 2023 - Κυριακή 15 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΙΝΑ ΤΕΝΤΑ - ΛΑΤΙΦΗ
Κηδεύτηκε στη γενέτειρά της την Παρασκευή

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρευρέθηκε στο «τελευταίο αντίο», στον Αλμυρό Βόλου

Κηδεύτηκε την Παρασκευή στον Αλμυρό Βόλου η αγωνίστρια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και συγγραφέας Κατίνα Τέντα - Λατίφη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών στις 9 Γενάρη.

Στο «τελευταίο αντίο» ήταν κοντά της οικείοι της και πλήθος φίλων της από όλη την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, που είχαν κάτι να θυμηθούν από τις διηγήσεις για την πολύπαθη ζωή της, αφιερωμένη στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, Μιχάλη Τσιώνο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας, και Σάββα Τσόγκα από την ΚΟΒ Αλμυρού. Στεφάνι στη μνήμη της Κατίνας έστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Φάνης Παρρής μίλησε για την αγωνίστρια και τη δράση της από την εφηβική της ηλικία, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Η Κατίνα έζησε από πρώτο χέρι την εποχή που ο λαός άρχισε με την καθοδήγηση του ΚΚΕ να παίρνει την τύχη του στα δικά του χέρια. Μια πραγματική κοσμογονία εκείνα τα χρόνια αποτέλεσε η αλλαγή της θέσης της γυναίκας, των αντιλήψεων σχετικά με τη θέση της γυναίκας. "Επανάσταση μέσα στην επανάσταση" ονομάζει στις αναμνήσεις της αυτήν την κατάκτησή της μέσα στον ένοπλο αγώνα».


Και πρόσθεσε: «Στον Δημοκρατικό Στρατό πέρασε από πολλές θέσεις, κυρίως ως υπεύθυνη γυναικών στα Νοσοκομεία και στη μάχη. Εδειξε μεγάλο ταλέντο στη χρέωσή της, δίνοντας κουράγιο στις μαχήτριες. Στις αναμνήσεις της περιγράφει την τεράστια πίστη του λαού στον αγώνα του ΔΣΕ. Είναι και οι μαρτυρίες της μια ακόμα απόδειξη πως αυτή η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, ο αγώνας του ΔΣΕ, αποπνέει μόνο δίκαιο και ακατάβλητη ηθική».

Υπογράμμισε ακόμα πως μέχρι και τα τελευταία της η Κατίνα «παθιαζόταν, δούλευε ακούραστα, αλλά και ενθουσιαζόταν με καθετί που αναδείκνυε το δίκιο του αγώνα της λαϊκής πάλης, που τη θεωρούσε απάντηση σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική».

Αναφέρθηκε ακόμα στη συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσιεύτηκαν γραπτά της για τον παράνομο Τύπο, με τίτλο «Η ιστορία της έκδοσης ενός φύλλου του "Ριζοσπάστη"», και στο σημαντικό βιβλίο της «Τα Απόπαιδα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος του Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, η φίλη της Κατίνας από τη Γαλλία, Ζενεβιέβ, και άλλοι φίλοι της. Στην κηδεία παρευρέθηκαν και τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω στο μνήμα της η Κατίνα είχε αφήσει οδηγία να ακουστεί το τραγούδι «Εμπρός μη χάνουμε καιρό», από μαγνητοφώνηση όπου τραγουδούσε η ίδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ