ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μεγάλη κινητοποίηση υγειονομικών στη Μαδρίτη

Νέες απεργιακές αποφάσεις από βρετανικά συνδικάτα

Από την κινητοποίηση της Κυριακής στην ισπανική πρωτεύουσα
Από την κινητοποίηση της Κυριακής στην ισπανική πρωτεύουσα
Αλλη μια μεγάλη κινητοποίηση κατά της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, των περικοπών κονδυλίων και των ιδιωτικοποιήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας έγινε την Κυριακή στη Μαδρίτη, με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης.

Οι υπηρεσίες Υγείας της Περιφέρειας της Μαδρίτης βρίσκονται υπό τεράστια πίεση εδώ και χρόνια εξαιτίας της διαχρονικής υποχρηματοδότησης, γεγονός που υποχρεώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς τις υπηρεσίες των Επειγόντων των νοσοκομείων, που πλέον έχουν κατακλυστεί.

Αυτήν τη βδομάδα η ένωση SEMES των εργαζομένων στις υπηρεσίες Επειγόντων επεσήμανε ότι στην πρωτεύουσα οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση του αριθμού των ασθενών κατά 10% μέχρι και 20%.

Από την πλευρά της η ADSP (Ενωση για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας) στη Μαδρίτη κατήγγειλε ότι 300 άνθρωποι περιμένουν στους διαδρόμους για να ελευθερωθεί κλίνη.

Στη διαδήλωση ένα τεράστιο κεντρικό πανό έγραφε: «Οχι στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις - Ναι σε δημόσια υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες».

Η κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας επιδεινώνεται διαχρονικά και συνειδητά εδώ και δεκαετίες. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της επικεφαλής της Περιφέρειας, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα. «Οι περικοπές στις υπηρεσίες Υγείας συνιστούν εγκληματική πράξη» και τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών «είναι ξεκάθαρα ορατά στη σημερινή κατάσταση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», τονίζει η ADSP.

Διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις στις παροχές δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ισπανία, με απεργίες ή στάσεις εργασίας, οργανώνονται σε 17 Περιφέρειες της χώρας. Στη Μαδρίτη οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι επαναλαμβάνουν από την Πέμπτη την επ' αόριστον απεργία που ξεκίνησε στις 21 Νοέμβρη, αλλά διακόπηκε έναν μήνα αργότερα για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Συνεχίζονται οι απεργίες στη Βρετανία

Την πραγματοποίηση απεργίας την 1η Φλεβάρη ενέκριναν σε ψηφοφορία τα μέλη σωματείων εκπαιδευτικών, διοικητικών υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων σε σχολεία της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Σε ανακοίνωση της Εθνικής Ενωσης Εκπαιδευτικών (NEU) αναφέρεται ότι η απεργία θα ξεκινήσει την 1η Φλεβάρη για να συμπέσει με τη «Μέρα Δράσης» που έχει εξαγγείλει την ίδια ημερομηνία το συνδικάτο TUC, ενάντια στο νέο απεργοσπαστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Στην Αγγλία, από το 53% των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι 9 στους 10 ψήφισαν υπέρ της απεργίας. Στην Ουαλία, από το 58% των συμμετεχόντων το 92% ενέκριναν την απεργία. Υπό τον σημερινό νόμο, για να παρθεί απόφαση απεργίας πρέπει να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία το 50% των μελών ενός συνδικάτου και από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου πρέπει να ψηφίσουν υπέρ των απεργιών το 40%. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών διεκδικεί αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των δαπανών στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Νέες απεργίες ενέκριναν χτες και συνδικάτα νοσηλευτών.

Επίσης, χτες το βράδυ χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην απεργία.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του δηλώνει αλληλέγγυο με τον αγώνα των εργαζομένων στη Βρετανία και ξεκαθαρίζει ότι το δικαίωμά τους στην απεργία δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου

Τον θάνατο ενός 14χρονου Παλαιστινίου προκάλεσε χτες ξημερώματα η εισβολή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσέχ, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ.

Η εισβολή των στρατιωτών έγινε υπό το συνηθισμένο πρόσχημα της αναζήτησης «υπόπτων τρομοκρατών». Η εμφάνισή τους στον καταυλισμό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που αντιμετωπίστηκαν με εν ψυχρώ χρήση πυρός. Οι σφαίρες πέτυχαν τον 14χρονο έφηβο στο κεφάλι προκαλώντας τον θάνατό του σε ελάχιστα λεπτά.

Ανάλογες τρομοκρατικές έφοδοι του ισραηλινού στρατού κατοχής σε καταυλισμούς Παλαιστινίων στις πόλεις Καμπατίγια και Ναμπλούς είχαν ως αποτέλεσμα τη ρίψη πυρών από Παλαιστίνιους μαχητές κατά των δυνάμεων κατοχής με αποτέλεσμα την άμεση αποχώρησή τους δίχως συλλήψεις.

Ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης οδήγησαν στις συλλήψεις 19 νεαρών Παλαιστινίων αλλά και της Ιταλίδας αγωνίστριας υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, κατά την έφοδο στον καταυλισμό Ντεϊσέχ, Στεφανία Κονσταντίνι.

Από την αρχή του 2023 έχουν δολοφονηθεί από ισραηλινά πυρά 13 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.

Αργότερα χτες βράδυ η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο φαίνεται να μιλά ο Ισραηλινός κρατούμενος Αβερά Μεγκίστου, που κρατείται ως όμηρος από το 2014. Ο Μεγκίστου, αιθιοπικής καταγωγής, ζητά από τον ισραηλινό στρατό να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε Τελ Αβίβ, Χάιφα και Ιερουσαλήμ κατά των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την εξασθένιση των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου (με πρώτη την ακύρωση άσκησης ελέγχου για τη συνταγματικότητα των νόμων) και την ενίσχυση του κυβερνητικού ρόλου στην επιλογή και προαγωγή δικαστών.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σχολιάζοντας την Κυριακή τις διαδηλώσεις, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε βαθιά πόλωση που μπορεί να διαιρέσει τον λαό προκαλώντας ανησυχία «σε πολλούς εντός Ισραήλ και στην εβραϊκή διασπορά».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ πρότεινε την Κυριακή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να κρίνει ο λαός εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ

Την υποστήριξη του Ιράν στη σταθερότητα, στην ειρήνη και την ακεραιότητα του Λιβάνου εξέφρασε το Σαββατοκύριακο από τη Βηρυτό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ολοκληρώνοντας τριήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με όλους τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας και ηγετικά στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα.

Μεταξύ άλλων ο Αμπντολαχιάν συνάντησε τον Λιβανέζο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα ολοκληρωθεί στη Βουλή η πολιτική διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου του Λιβάνου, κάτι που εκκρεμεί μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Μισέλ Αούν, στο τέλος Οκτώβρη.

Ο Ιρανός αξιωματούχος με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν το παλαιστινιακό ζήτημα, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Υεμένη και την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Υεμένη ισχυρίστηκε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες «για να συνεχιστεί η ηρεμία στη χώρα» και να τερματιστεί ο καταστροφικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει από το 2015. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Λιβανέζο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διαπραγμάτευση για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των κυρώσεων σε βάρος του.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου στη χώρα και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Εξέφρασε ακόμη «ευγνωμοσύνη» για την υποστήριξη του Ιράν στην ολοκλήρωση της πολιτικής διαδικασίας στον Λίβανο. Χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας απευθύνοντας έκκληση για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους επειδή κάτι τέτοιο θα ωφελήσει όχι μόνο τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τον Λίβανο και ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Απεργία πείνας και εκτελέσεις στο Ιράν

Το ίδιο 24ωρο, στο Ιράν, ο Αμερικανός πολίτης ιρανικής καταγωγής Σιαμάκ Ναμαζί παραμένει φυλακισμένος πάνω από 7 χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπείας. Χτες απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για να μεσολαβήσει να απελευθερωθεί ανακοινώνοντας παράλληλα πως προχωρά σε εφταήμερη απεργία πείνας.

Αντιδράσεις προκάλεσε νωρίτερα η εκτέλεση του Ιρανο-Βρετανού υπηκόου Αλιρεζά Ακμπάρι, στο Ιράν. Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη θανατική ποινή υπό οποιαδήποτε περίσταση.

Στο μεταξύ, χτες, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «HRANA» (Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων») υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο, στο Ιράν, τουλάχιστον 522 άνθρωποι στο περιθώριο αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 70 ανήλικοι και 68 αστυνομικοί ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Θεωρεί «αναγκαία» τα αμερικανικά στρατεύματα

Παρά τους καταστροφικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ εδώ και 30 χρόνια, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μοχάμεντ αλ Σουντάνι, τάχθηκε την Κυριακή υπέρ της μόνιμης παρουσίας του αμερικανικού στρατού στο ιρακινό έδαφος.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» τόνισε ότι οι ξένες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι αναγκαίες, επικαλούμενος ως πρόσχημα την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος για «την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους».

Παραδέχθηκε επίσης ότι σχεδιάζει να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον για να έχουν συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους τους τον Φλεβάρη. Πρόσθεσε δε ότι η Βαγδάτη θα ήθελε να έχει παρόμοιες σχέσεις με την Ουάσιγκτον με αυτές που έχουν η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Περσικού Κόλπου. «Δεν το βλέπω ως κάτι αδύνατο, να δω το Ιράκ να έχει μια καλή σχέση με το Ιράν και τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη Προέδρου

σΣυμφωνίες για την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση υδρογόνου σε μεγάλα αστικά κέντρα, διαχείρισης υδάτων, Ενέργειας και υποδομών υπέγραψαν χτες στο Αμπου Ντάμπι οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν και Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, στο πλαίσιο επίσημης τετραήμερης επίσκεψης του τελευταίου.

Ανακοινώθηκε επίσης η υπογραφή συμφωνίας για κοινές επενδύσεις ανάμεσα στην εμιρατινή εταιρεία επενδύσεων «Μουμπάνταλα» και την Κορεατική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Υπογράφηκε επίσης συμφωνία «στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας» μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Νότιας Κορέας Λι Τσανγκ Γιανγκ και του υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Δρ. Σουλτάν αλ Τζάμπερ.

Πυρά Γιουν κατά Ιράν

Ο 62χρονος Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, που συνοδεύεται από διευθύνοντες συμβούλους εγχώριων μονοπωλίων όπως οι όμιλοι «Hyundai», «Samsung» κ.ά., επισκέφθηκε τους 150 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες που βρίσκονται στα Εμιράτα στο πλαίσιο ασφάλειας του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Αραβική Χερσόνησο, του συγκροτήματος Barakah που έφτιαξαν κορεατικές εταιρείες.

Ο Γιουν, απευθυνόμενος στους στρατιώτες της χώρας του, είπε: «Τα ΗΑΕ είναι αδελφή χώρα. Εδώ δεν βρίσκεστε σε ξένη χώρα... Αυτή εδώ είναι η χώρα σας. Η ασφάλεια μίας αδελφικής χώρας είναι και δική μας ασφάλεια. Ο εχθρός των ΗΑΕ, που είναι το Ιράν, είναι και εχθρός της Νότιας Κορέας... Αντιμετωπίζουμε μία παρόμοια κατάσταση με τα ΗΑΕ».

Πέρα από τους στρατιώτες που έχει στείλει στα ΗΑΕ, η Νότια Κορέα έχει πωλήσει στη χώρα το αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος «Cheongung II».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ