ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις, παλεύουμε για αυξήσεις στους μισθούς

Σήμερα η εκδήλωση - συζήτηση, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio»

«Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική»: Εκδήλωση - συζήτηση με τον τίτλο αυτό οργανώνει το ΠΑΜΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του κινηματογράφου «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Με όπλο την πρόσφατη πείρα από σημαντικούς εργατικούς αγώνες, το ΠΑΜΕ απευθύνει πρόσκληση μαζικής συμμετοχής προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, επαναφέροντας «το θέμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τις αυξήσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, στους μισθούς και στα μεροκάματα, για το ξεπάγωμα των τριετιών, για την υποχρεωτικότητα των Συμβάσεων, διότι η ακρίβεια και η συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στην πίεση του εργατικού εισοδήματος απαιτούν νέες πρωτοβουλίες, πιο συντονισμένες».

«Οι προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για "αυξήσεις" 30 με 40 ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό τον προσεχή Απρίλη, όπως και τα διάφορα "κουπόνια" που δίνουν ορισμένες επιχειρήσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα έχουμε ζήσει όλη την προηγούμενη δεκαετία και δεν εμπόδισαν τη ραγδαία μείωση όλων των μισθών, τη συνεχή υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, τη μεγάλη ενίσχυση της "ευελιξίας" - μισοδουλειάς έναντι της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα», τονίζει. Ανάμεσα στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ξεχωρίζει τα αιτήματα για την ΕΓΣΣΕ και το ξεπάγωμα των τριετιών (προϋπηρεσία).

«Η απελευθέρωση των τριετιών, δηλαδή του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων, που ίσχυε ανέκαθεν στους όρους των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων με τις εργοδοτικές Ενώσεις και καθοριζόταν στο 10% επί του κατώτατου μισθού, θα ενίσχυε κατά πολύ τον τελικό μισθό της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, δηλαδή τις πιο παραγωγικές ηλικίες που εργάζονται τα τελευταία 12 χρόνια», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

«Η συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών στην εκδήλωση, η πείρα και οι προτάσεις τους θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στον σχεδιασμό δράσης, στον δρόμο ενίσχυσης της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να μη λείψει κανείς από τη συζήτηση, τον συντονισμό των σωματείων, από αυτήν τη μάχη!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Ακόμα ένας εργάτης σακατεύτηκε εν ώρα εργασίας

Τον τραυματισμό εργάτη στη Λάρισα, ο οποίος πριν από 3 μέρες σακατεύτηκε για τα κέρδη της εργοδοσίας, όταν μεγάλο αντικείμενο τόνων που μεταφερόταν από γερανογέφυρα, έπεσε και του καταπλάκωσε το πόδι, με συνέπεια να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την εργοδοσία του εργοστασίου του ΑΡΜΟΥ για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εργατικό ατύχημα σε αυτόν τον χώρο. Πριν από 4 χρόνια είχαμε και θανατηφόρο και ενδιάμεσα μικρότερα εργατικά "ατυχήματα" με σακατεμένους εργάτες. Για το θανατηφόρο τιμωρήθηκε ο προϊστάμενος με 10 μήνες φυλάκισης! Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να σταματήσουν εδώ».

Οπως αναφέρει, «δεν είναι η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή ή ότι φταίει ο εργαζόμενος που δεν πρόσεξε, όλα αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες για να αποποιηθεί και να κρύψει τις ευθύνες της η εργοδοσία, να τις φορτώσει στους εργαζόμενους! Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά δικαιολογία εργασιακοί χώροι να είναι κρεματόρια, σύγχρονα κάτεργα».

Μάλιστα, ενώ επανειλημμένα έχουν γνωστοποιηθεί στο εργοστάσιο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τόσο από το Συνδικάτο όσο και από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, η εργοδοσία αποφεύγει τη συνάντηση και δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα από αυτά που προτείνονται.

Στο φόντο των παραπάνω, το Συνδικάτο απαιτεί εδώ και τώρα συνάντηση με την εργοδοσία και να παρθούν αποφασιστικά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς. Καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα με σύνθημα «όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των λίγων!».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Πολύ πίσω από τις ανάγκες και τον πληθωρισμό που ροκανίζει το εισόδημα τα «μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος» στη «ΔΕΛΤΑ»

Τα «μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος» των εργαζομένων που ανακοίνωσε η εργοδοσία στη «ΔΕΛΤΑ» σχολιάζει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Οι όποιες «αυξήσεις», όπως ξεκαθαρίζει, δεν αναιρούν αλλά κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από 713 ευρώ, και του ημερομίσθιου (στα 35 ευρώ από 31,85 ευρώ), από 1/1/2023. Επίσης, ανακοίνωσε ότι «το ποσό που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι μηνιαίως ως παροχή από ελευθεριότητα» δεν θα είναι δυνατόν να περικοπεί μονομερώς από την εταιρεία.

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Νοέμβρη, το αίτημα του Συνδικάτου στην εργοδοσία για την πραγματοποίηση συνάντησης με θέμα τη συζήτηση για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Το Συνδικάτο διεκδικεί κατώτατο μισθό 843 ευρώ, αυξήσεις 12%, επαναφορά των τριετιών, καθώς και άλλα αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η εφαρμογή του 8ωρου - 5ήμερου.

«Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε οποιαδήποτε ανάσα για τους εργαζόμενους», τονίζει το Συνδικάτο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν μπορούν να αποτελούν ουσιαστική ανακούφιση όταν ο πληθωρισμός "τρέχει" με διπλάσια και πλέον ποσοστά». Οπως εξηγεί, για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο οι αυξήσεις κυμαίνονται σε επίπεδα 3-5%, δηλαδή αντιστοιχούν σε περίπου 40 ευρώ τον μήνα. «Στην πραγματικότητα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων δεν αυξάνεται αλλά αντίθετα μειώνεται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προϊόντα που εμείς παράγουμε οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες (του 3-5%) και δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε ούτε αυτά ούτε άλλα τρόφιμα, να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας», σημειώνει.

Οσο για την προσπάθεια της εργοδοσίας να παρακάμψει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που έχει θέσει, αλλά και να καταλαγιάσει τη «δικαιολογημένη οργή των εργαζομένων που έχουν 15 ολόκληρα χρόνια να δουν την παραμικρή αύξηση», το Συνδικάτο τονίζει ότι ο αγώνας για την επιχειρησιακή και τις κλαδικές ΣΣΕ συνεχίζεται. Η μεγαλοεργοδοσία συνολικά στον κλάδο, όπως καταγγέλλει, αποφεύγει οποιαδήποτε αύξηση παραχωρεί να είναι ενταγμένη και κατοχυρωμένη με Συλλογική Σύμβαση, ώστε να έχει τα χέρια της λυμένα να «βαφτίζει» αυξήσεις τα ψίχουλα που δίνει και να μπορεί να τα περικόπτει ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει τις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, το τελευταίο διάστημα, την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν όσοι παραμένουν στη δουλειά. Για τα ζητήματα αυτά, δηλαδή για τις 12ωρες βάρδιες, την 7ήμερη δουλειά, τα «κομμένα» ρεπό, το Συνδικάτο είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με την εργοδοσία και μέσα στο καλοκαίρι.

«Το Συνδικάτο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τη διεκδίκηση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά με δικαιώματα», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους στη «ΔΕΛΤΑ» και σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα για να επιβάλουν την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΚΡΟΥΠΙΕ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Απαιτούν να τους αποδίδονται στο «ακέραιο» τα φιλοδωρήματα

Συγκέντρωση στις 24/1 στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τρίτη 24 Γενάρη, στις 12 μ. θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι γκρουπιέ της Πάρνηθας, ενάντια στην πρακτική της εργοδοσίας να παρακρατεί και να μην τους αποδίδει μεγάλο μέρος των φιλοδωρημάτων, αλλά και τις αντιφατικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που ανοίγουν τον δρόμο για νέα επίθεση στα δικαιώματά τους.

Την κινητοποίηση αποφάσισαν οι εργαζόμενοι με Γενική Συνέλευση του Πανελλαδικού Σωματείου Τεχνικών Υπαλλήλων Τυχερών Παιγνίων Καζίνο, ζητώντας τη στήριξη και αλληλεγγύη των σωματείων της Αττικής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο

Την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Γενάρη στις 9.30 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

«Το συνέδριο του ΕΚΑ θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, η φτώχεια, η ακρίβεια, η ανεργία έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η σήψη του συστήματος όλο και μεγαλώνει», τονίζει η Διοίκησή του, επισημαίνοντας:

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη δεν έχει άλλη επιλογή, με οργάνωση και αγώνα στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, δυναμώνοντας τα σωματεία και δημιουργώντας κι άλλα σε όλους τους κλάδους, να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις».

Καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη ζωή που τους ανήκει, με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις τους, τονίζει ότι το συνέδριο «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την εργατική τάξη, που μαζί με τους συμμάχους της να βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, να περάσουμε στην αντεπίθεση», υπογραμμίζοντας ότι η ΓΣ θα είναι ανοιχτή για όλους τους εργαζόμενους, καλώντας τους να συμμετέχουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ