Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις

Πολύ πίσω από τις ανάγκες και τον πληθωρισμό που ροκανίζει το εισόδημα τα «μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος» στη «ΔΕΛΤΑ»

Τα «μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος» των εργαζομένων που ανακοίνωσε η εργοδοσία στη «ΔΕΛΤΑ» σχολιάζει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Οι όποιες «αυξήσεις», όπως ξεκαθαρίζει, δεν αναιρούν αλλά κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από 713 ευρώ, και του ημερομίσθιου (στα 35 ευρώ από 31,85 ευρώ), από 1/1/2023. Επίσης, ανακοίνωσε ότι «το ποσό που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι μηνιαίως ως παροχή από ελευθεριότητα» δεν θα είναι δυνατόν να περικοπεί μονομερώς από την εταιρεία.

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Νοέμβρη, το αίτημα του Συνδικάτου στην εργοδοσία για την πραγματοποίηση συνάντησης με θέμα τη συζήτηση για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Το Συνδικάτο διεκδικεί κατώτατο μισθό 843 ευρώ, αυξήσεις 12%, επαναφορά των τριετιών, καθώς και άλλα αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η εφαρμογή του 8ωρου - 5ήμερου.

«Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε οποιαδήποτε ανάσα για τους εργαζόμενους», τονίζει το Συνδικάτο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν μπορούν να αποτελούν ουσιαστική ανακούφιση όταν ο πληθωρισμός "τρέχει" με διπλάσια και πλέον ποσοστά». Οπως εξηγεί, για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο οι αυξήσεις κυμαίνονται σε επίπεδα 3-5%, δηλαδή αντιστοιχούν σε περίπου 40 ευρώ τον μήνα. «Στην πραγματικότητα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων δεν αυξάνεται αλλά αντίθετα μειώνεται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προϊόντα που εμείς παράγουμε οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες (του 3-5%) και δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε ούτε αυτά ούτε άλλα τρόφιμα, να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας», σημειώνει.

Οσο για την προσπάθεια της εργοδοσίας να παρακάμψει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που έχει θέσει, αλλά και να καταλαγιάσει τη «δικαιολογημένη οργή των εργαζομένων που έχουν 15 ολόκληρα χρόνια να δουν την παραμικρή αύξηση», το Συνδικάτο τονίζει ότι ο αγώνας για την επιχειρησιακή και τις κλαδικές ΣΣΕ συνεχίζεται. Η μεγαλοεργοδοσία συνολικά στον κλάδο, όπως καταγγέλλει, αποφεύγει οποιαδήποτε αύξηση παραχωρεί να είναι ενταγμένη και κατοχυρωμένη με Συλλογική Σύμβαση, ώστε να έχει τα χέρια της λυμένα να «βαφτίζει» αυξήσεις τα ψίχουλα που δίνει και να μπορεί να τα περικόπτει ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει τις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, το τελευταίο διάστημα, την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν όσοι παραμένουν στη δουλειά. Για τα ζητήματα αυτά, δηλαδή για τις 12ωρες βάρδιες, την 7ήμερη δουλειά, τα «κομμένα» ρεπό, το Συνδικάτο είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με την εργοδοσία και μέσα στο καλοκαίρι.

«Το Συνδικάτο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τη διεκδίκηση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά με δικαιώματα», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους στη «ΔΕΛΤΑ» και σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα για να επιβάλουν την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ