Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο για την Υγεία στο Ηράκλειο

Οι μετακινήσεις και η εντατικοποίηση συνεχίζονται και αργά ή γρήγορα θα φέρουν νέες παραιτήσεις

Σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου είναι προγραμματισμένο το αγωνιστικό ραντεβού για το πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία, που οργανώνουν Σωματεία που συμμετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ.

Το Σωματείο, μάλιστα, σε συνέχεια των αντιδράσεων για τον αυταρχισμό της διοίκησης και της κυβέρνησης, προκηρύσσει και δίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου και καλεί σε συγκέντρωση στην πύλη στις 8.30 το πρωί, επαναφέροντας τις διεκδικήσεις του τη δημόσια και δωρεάν υγεία, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, για τις οφειλούμενες άδειες.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις και το «στύψιμο» προσωπικού

Στο μεταξύ, οι μετακινήσεις και τα μπαλώματα συνεχίζονται, «δικαιώνοντας» την απόφαση των σωματείων να βγουν ξανά στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, παθολόγοι από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου στέλνονται στην Παθολογική Κλινική του ΓΝ Ρεθύμνου, όπου η κατάσταση χειροτερεύει μετά την πρόσφατη παραίτηση της διευθύντριας, εξαιτίας των εντατικών συνθηκών δουλειάς.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, επιμελητές παθολόγοι του ΠΑΓΝΗ υποχρεώθηκαν να καλύψουν πέντε εφημερίες και δύο βδομάδες πρωινά ωράρια τον Γενάρη στο Ρέθυμνο, ενώ τους επόμενους μήνες ενδέχεται να τους ζητηθεί να καλύψουν ακόμη περισσότερες ώρες.

Και προειδοποιεί ότι «οι μετακινήσεις αυτές θα προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία των τακτικών παθολογικών ιατρείων και της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση αναπνευστικών ιώσεων και η πληρότητα της Παθολογικής υπερβαίνει το 85%. Η εντατικοποίηση της δουλειάς των επιμελητών παθολόγων θα αυξηθεί, αφού θα αναγκαστούν να διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα και να υπερβαίνουν κάθε μήνα το πλαφόν των εφημεριών, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούνται. Η εντατικοποίηση αυτή είναι η αιτία για το κύμα παραιτήσεων γιατρών και τα εντέλλεσθε για μετακινήσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες παραιτήσεις, αφού το άγνωστο εργασιακό περιβάλλον και ο τρόπος λειτουργίας θα δυσχεραίνουν την εργασία τους».

«Με το "στύψιμο" του ελάχιστου δυνατού προσωπικού καλύπτονται πολλαπλά πόστα, εξοικονομώντας έτσι κρατικά κονδύλια. Οι μετακινήσεις είναι ενταγμένες στα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ", που περιλαμβάνουν την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων με ολοένα μικρότερη κρατική χρηματοδότηση και ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών. Στο πλαίσιο των σχεδίων αυτών υποβαθμίζονται περιφερειακά νοσοκομεία, με τις μετακινήσεις να ανοίγουν τον δρόμο και για συγχωνεύσεις, όπως αυτές που έχουν εξαγγελθεί για τα νοσοκομεία του Λασιθίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ